WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

REACTIE VAN DE ZES CLUBS DIE IN ‘OPSTAND’ ZIJN GEKOMEN TEGEN INSTROMING BELOFTETEAMS

Barry / KNVB / 3 jaar geleden

Foto: Orangepictures

Naar aanleiding van de brief die de zes verenigingen, FC Lisse, VVSB, VV Katwijk, SVV Scheveningen, VV IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys hebben verstuurd naar de KNVB ter attentie van directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee, hebben wij de woordvoerder van deze zes verenigingen, voorzitter van FC Lisse Leon Annokkee, een aantal vragen voorgelegd die hij open en transparant heeft beantwoord. Onder de reclame vindt u de vragen en antwoorden.

 

U heeft de brief verstuurd omdat u in protest gaat tegen de indeling van 5 belofteteams in de Derde Divisie zaterdag en omdat u tegen nog meer belofteteams bent in de voetbalpiramide. Dit protest komt voort uit een besluit dat de KNVB heeft gemaakt om nog 18 clubs in te laten stromen in deze piramide en omdat u eerst de conclusie af wilt wachten van Hypercube die het seizoen wilt evalueren. Klopt dit? Zo ja, bent u er niet tegen als Hypercube zou concluderen dat het allemaal wel meevalt en dat het best een goede ontwikkeling is die beloften in de voetbalpiramide? 

Annokkee: ” De conclusie van de enquête over de evaluatie van instroom van de beloften zal niet afwijken van de uitkomsten uit de enquête uitgevoerd door de CVTD (vertegenwoordigers voor Tweede en Derde Divisie verenigingen) zelf. Tijdens de laatste CVTD vergadering is deze vraag nogmaals mondeling gesteld en de stemming was duidelijk bij de aanwezigen, namelijk : unaniem tegen. Wanneer zoveel belanghebbende verenigingen tegen instroom belofteteams zijn in de amateurcompetitie dan zal ook de KNVB hier wat mee moeten en niet zoals het nu overkomt op woensdag 28 juni a.s. een boodschap brengen dat het zo gaat gebeuren (inderdaad “door de strot duwen”). 

Bent u en de 5 andere verenigingen zo en zo al tegen de keuze van beloften in de voetbalpiramide ingedeeld bij de amateurs? En zo ja, waarom is er niet eerder een protest uitgegaan? Heeft u het aan willen kijken of is het, op zijn Hollands gezegd, door de strot geduwd?

“Het zit eigenlijk nog dieper. Er is ons bij de start van de voetbalpiramide voorgehouden dat vanuit UEFA/FIFA de KNVB was aangespoord om een open competitie te organiseren. Achteraf blijkt dat deze “eisen” helemaal niet gesteld waren. In het plan “Winnaars van Morgen” werd gesteld dat het op voetbaltechnisch vlak goed is om weerstand te verhogen. Vanuit deze insteek een begrijpelijke keuze dat instroom van belofte teams plaatsvindt maar wij geloven niet dat het toegevoegde waarde heeft voor het Nederlandse voetbal wanneer bijvoorbeeld Achilles, FC Den Bosch met zo’n team deelnemen in hoogste competities in het amateurvoetbal. Deze spelers kunnen beter topamateurvoetbal gaan spelen. Dus is het project wat ons betreft mislukt en zouden we deze pilot evalueren en hierna een beslissing nemen in gezamenlijkheid. Dat samen en luisteren van de KNVB naar de verenigingen daar zetten wij op dit vlak grote vraagtekens bij. Dat de KNVB nu niet eens wil afwachten op door hen zelf geïnitieerde enquête is veelzeggend.” 

Heeft u en de andere clubs dus in een vroeg stadium, dus voor de invoering van de piramide, ingestemd met de toelating van de beloften in de piramide of bent u, en de andere 5 verenigingen, eigenlijk altijd tegen geweest?

“De clubs uit de Tweede – en Derde Divisie vertegenwoordigd in de CVTD zijn altijd tegen de instroom geweest van belofteteams in de voetbalpiramide. Echter heeft de ledenraad voorgespiegeld gekregen dat er consensus was over de instroom. Er is door de bondsvergadering één agendapunt gemaakt waarin het verlagen van de licentievoorwaarden werd gekoppeld aan de instroom (gemaximeerd) van belofteteams in de voetbalpiramide. De informatie werd op maandag aan de ledenraad aangeboden terwijl op woensdag daaropvolgend over dit belangrijke thema gestemd moest worden. Echter was in de basis nog niet heel veel aan de hand aangezien een evaluatie moment was afgesproken door de amateurclubs en de KNVB.  En dat zou de Hybercube enquête zijn die oorspronkelijk in het najaar van 2017 gehouden zou worden maar die in het afgelopen kwartaal reeds is gehouden.  Het bijzondere is dat de uitkomsten van deze enquête per vandaag nog niet gepubliceerd zijn maar dat alvast wel door de KNVB wordt geacteerd naar de toekomst.”

Denkt u dat met de instroom van de beloftenelftallen de piramide eigenlijk geen piramide is? Feit blijft dat een piramide van breed beneden naar een punt omhoog loopt. Maar de belofteteams kunnen de punt nooit bereiken want zij kunnen nooit en te nimmer de eredivisie in. Is het dan bij voorbaat al geen kansloze missie? 

“Een belangrijk uitgangspunt voor de invoering van de voetbalpiramide was op voetbaltechnisch vlak het realiseren van een (nog) sterkere competities in de top van het amateurvoetbal. Ook de verdere ontwikkeling van talent door de beste voetballers tegen elkaar laten voetballen. Dus ik geloof ook zeker dat de belofteteams in de Tweede Divisie en Derde Divisie zaterdag dit onderdeel zeer positief zullen beantwoorden. Maar je ziet in de Jupiler League al dat beloften van PSV en beloften van Ajax de dienst uitmaken, maar kunnen niet promoveren. Het gevolg daarvan is dus dat niet dat de beste voetballers tegen de beste voetballers voetballen. Zeker niet op lange termijn. Dus zou het betaalde voetbal dit anders moeten inrichten waarin veel meer de samenwerking onderling gezocht moet worden. We vergeten namelijk een belangrijk onderdeel en dat is dat voetbal entertainment is voor de toeschouwers en sponsoren. We moeten onze supporters entertainen. Niets is mooier dan een thuiswedstrijd kijken; op je fiets naar de club, biertje drinken met je maatjes voor de wedstrijd, op sfeerterras tijdens de wedstrijd en na afloop met de tegenstanders de wedstrijd evalueren. Het moet plezier geven. De conclusie die algemeen wordt gedeeld door supporters en sponsoren is dat het spelen tegen belofte teams totaal niet interessant is.”

Vind u niet, wellicht achteraf gezien, dat de beloften tweede elftallen zijn en dat die in de B categorie thuishoren? Het is toch een oneerlijke strijd voor de amateurs als je de volgende conclusie op een rij zet? Belofteteams zijn tweede elftallen van BVO’s. De BVO’s hebben vaak meer geld dan de amateurs. Zij kunnen gebruik maken van een selectie van ongeveer 40 tot 50 spelers omdat het tweede aangevuld mag worden met spelers van het vlaggenschip en andersom. De BVO’s halen vaak spelers weg bij de amateurverenigingen om hogerop te komen. Om de spelers een kans te bieden om zich door te ontwikkelen om aansluiting te vinden bij het vlaggenschip. Als de beloften er niet zijn in de piramide dan zouden de spelers alleen weggehaald kunnen worden als zij een reeele kans maken om echt in het eerste te spelen, dus naar alle waarschijnlijkheid dan pas een profcontract te krijgen. Nu worden ze weggehaald om op hetzelfde niveau te spelen als u als amateur en als ze het niet halen dan worden ze weggestuurd en zullen ze weer een amateurvereniging op moeten zoeken. Dit staat toch de ontwikkeling van een amateurvereniging in de weg op de weg naar de punt van de piramide te komen? Vind u niet dat de BVO’s dus een veel grotere kans van slagen hebben om de Jupiler League te bereiken op den duur.  

“Als ADO Den Haag voor haar belofte team spelers van de amateurs ophaalt onder de noemer dat ze dan op straat kunnen zeggen dat ze betaald voetbal spelen, kan je daar grote vraagtekens bij plaatsen. Zij zouden hun beleid meer moeten afstemmen op samenwerkingsverbanden. Waarom zou ADO niet een topper die wat meer fysieke weerstand nodig heeft, kunnen plaatsen bij een amateurvereniging?  Uiteraard geen 10 spelers, maar dat zullen de amateurverenigingen ook niet willen vanwege hun herkenbaarheid.  Op dit moment zijn er geen of zeer weinig amateurverenigingen die willen promoveren naar de Jupiler League. Dus hoe voller de Jupiler League wordt met belofteteams hoe beter want supporters in de Jupiler League zitten hier ook niet op te wachten. Zij gaan zich toch ook meer en meer roeren. Het betaald voetbal zal echt moeten gaan omdenken.  Ze zouden niet extra spelers onder contract moeten nemen maar de juiste mensen meer moeten betalen om hun club te laten groeien. Maar er wordt liever geld uitgegeven aan een 4e linksbuiten dan te denken “twee zijn genoeg en met de besparing van de andere twee ga ik verstandiger investeren in mijn organisatie om te zorgen dat bijvoorbeeld het stadion vol komt”

Als u kijkt naar de verre toekomst. Dan kan het zo zijn dat de Jupiler League over 15 jaar alleen bestaat uit belofteteams. Maar promoveren mogen zij niet omdat zij dan de eerste elftallen in de weg staan en er een soort van competitievervalsing op de loer ligt, als die er nu al niet is. Bent u zich daarvan bewust? 

“Als we zo doorgaan snap ik je angst. Maar de wereld om ons heen verandert zeer snel. Behoeftes om te kunnen voetballen wijzigen ook. De competities worden op deze wijze de nek omgedraaid, dus zal het verstand en de visie moeten regeren en zal dit moeten stoppen.”

Mocht de KNVB niet aan jullie vraag voldoen wat ligt er dan in de planning? Willen jullie gaan kijken wat de mogelijkheden zijn om een eigen bond op te gaan richten? Ik weet dat het zo ver nog lang niet is, maar met alle scenario’s moet volgens ons rekening gehouden worden. Wat zijn de overwegingen van de clubs als de KNVB dit andermaal gewoon doordrukt? 

“De zes verenigingen zijn gedurende de competitie van seizoen 2016/2017 al eerder bij elkaar geweest. Op dat moment waren dit twee verenigingen uit de tweede divisie en vier uit de derde divisie. Deze situatie is nu gewijzigd naar vijf verenigingen in de Tweede Divisie en één in de Derde Divisie. Wij hebben met als insteek entertainment gesproken en gekeken naar de licentievoorwaarden met als doel om tot elkaar te komen en een pakket voor te leggen waar we mee verder konden richting de andere verenigingen. Dit pakket ligt er. We dachten bij aanvang dat we ook aankomend seizoen hiervoor nog wel de tijd hadden. De tijd heeft ons ingehaald. Er is ook gesproken over de vraag wanneer de KNVB op deze voet door blijft gaan wat dan de alternatieven zijn. Over tafel is ook het organiseren van een gesloten competitie gegaan. Een visie die ook Toon Gerbrands heeft en dit ook schrijft in zijn boek “Mijn Stijl”. Het klopt dat dit een hele uitdaging is, maar op deze voet verder gaan en ons in de hoek laten zetten, heeft ook geen zin wanneer je het antwoord geeft op de vraag: voor wie voetballen we?”

Wij van Voetbalprof.com willen de clubs die hieraan mee hebben gewerkt door eerlijk en open antwoord te geven hartelijk danken. Wij zijn van mening dat de KNVB niets anders meer kan dan te luisteren en terugtrekken wat ze hebben besloten.

Barry Voetbalprof.com

 

 

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!