WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

AMATEURCLUBS IN GROTE MEERDERHEID TEGEN BELOFTENTEAMS IN HUN COMPETITIES

Barry / Derde divisie zaterdag / 3 jaar geleden

Nieuw onderzoek, gedaan aan het einde van het afgelopen competitieseizoen, heeft geleerd dat het aantal amateurclubs dat tegen de aanwezigheid van beloftenteams van BVO’s in hun competities speelt flink is toegenomen. Was er voor het afgelopen seizoen nog een onderzoek gedaan waarbij 69 % tegen was, nu is er opnieuw onderzocht en kwam het percentage op 89 te liggen. Dit zijn wel heel duidelijke cijfers. De onderzoeken zijn verricht door de overkoepelende organisaties namens de Tweede en Derde Divisies CVTD en die van de Hoofdklassers, de COH. De KNVB is zelf ook nog aan onderzoek bezig, maar het valt nauwelijks te verwachten dat die met radicaal andere cijfers zal komen.

De bezwaren van de amateurs richten zich voornamelijk op de onderstaande punten.

1.       Het is profvoetbal tegen amateurs
2.       Doordat een beloftenteam de ene week volledig is maar een week later bijvoorbeeld zes man aan de A selectie moet leveren vanwege b.v. schorsingen en blessures ontstaat grote competitievervalsing.
3.       Er is rond de velden bij beloftenteams totaal geen beleving want nauwelijks publiek. Men speelt op achterafvelden of in lege stadions
4.       De beloftenteams brengen geen supporters mee en dat levert dus ook geen recettes en clubhuisomzet op.

Voetbalprof.com legde haar oor te luister bij enkele amateurclubs, maar gaf ook een profclub de ruimte voor tegengas.

Bij EVV uit het Limburgse Echt is Jan Levels wedstrijdsecretaris. Hij zegt: “Het liefst zie ik niet één BVO in onze competitie. Heb je er enkelen in dan is daar nog wel mee te leven. Maar er hebben zich ondertussen 18 BVO’s gemeld voor het seizoen 2018 – 2019. Dat gaat echt te ver. Het gaat er bij mij nog niet eens om dat ik daardoor derby’s ga missen, want die heb ik nu ook nauwelijks. En ook de amateurclubs die hierheen komen brengen zelden veel supporters mee. Maar met name de uitwedstrijden bij BVO’s zijn helemaal niet leuk. Wij speelden afgelopen seizoen bijvoorbeeld in de Vliert. Toen het spel even stil lag telde ik snel het aantal toeschouwers. 43 ! Waarvan nog 15 van ons. Daar ben je geen top amateurclub voor.”

Peter Scheltus is bij de Sassenheimse hoofdklasser Ter Leede voorzitter van de Stichting Topvoetbal Ter Leede. Hij is klip en klaar over dit onderwerp: “Het is puur competitievervalsing. Elke week komen die beloftenteams weer met een grote hoeveelheid andere spelers in het veld dan een week eerder. Je krijgt vooraf een hoeveelheid namen door maar je weet vaak dan nog niets. Ik heb ook niks aan een reis naar Groningen en hun bezoek hier want er komt namens die club niemand mee. Dan speel ik toch veel liever tegen Rijnsburg, Lisse of Katwijk want daar komen wel heel veel mensen voor op de been. Dat is de pure beleving van amateurvoetbal op het hoogste niveau.”.

Zondagclub UNA dreigt helemaal de dupe van de gang van zaken te worden. De club uit Veldhoven degradeerde naar de Derde Divisie maar omdat het nogal dringen is geworden voor de zondageditie daarvan is er nu sprake van dat deze club naar de zaterdag wordt verbannen. Voorzitter Eric Boesten: ”We zijn hierover in overleg met de KNVB. Maar inderdaad, het scenario dreigt dat wij als zondagclub naar de zaterdag worden verwezen. De Tweede divisie behoudt o.m. door de degradatie van Jong Vitesse en Jong FC Twente alleen nog Jong Sparta als BVO over, maar de Derde Divisie loopt daardoor nu al te vol met BVO’s. Hoe wij het praktisch op zouden moeten lossen zou ik nu ook nog niet weten. Onze onder 19 en onder 17 spelen ook op hoog niveau en spelen ook op de zaterdagmiddag. Dan zouden we met ons eerste om 18.00 uur moeten beginnen. Dat zullen ze bij bijvoorbeeld Harkemase Boys ook niet ideaal vinden. Daarnaast leveren die BVO’s ook niets op als ze hierheen komen. Vitesse vroeg 35 gratis tickets voor hun uitwedstrijd bij ons. Voor familie. Maar Vitesse bracht maar een paar mensen mee. Moeten we die dan ook nog gratis toelaten ?”
En als het dan toch over beleving gaat: “Toen FC Twente bij ons de 1-1 scoorde was het muisstil rond het veld. Dat hoort niet bij top amateurvoetbal. Het leeft totaal niet bij het publiek, die beloftenteams”.

Bij Quick Boys is men er ook duidelijk in. Cees Haasnoot: “Wij zijn mordicus tegen de inzet van ook maar één belofteteam in onze competities. Het zijn profvoetballers en die laat je niet los op een amateurcompetitie. Wij hebben hier in de bollenstreek prachtige derby’s en datzelfde zie je bijvoorbeeld ook in de Betuwe en op de Veluwe. Dat moet gewoon zo blijven en daar moet je niet van die wedstrijden voor lege tribunes tussendoor hebben. Geen toeschouwers, geen beleving. En wij menen dat je een vlaggenschip van je vereniging niet tegen een opleidingsteam wilt hebben. En waarbij te pas en te onpas spelers van het eerste aan worden toegevoegd. Het is, net als mijn collega’s al gezegd hebben, competitievervalsing.”

Hebben we het tot nu toe steeds over die beloftenteams gehad, nu laten we er ook een aan het woord.
Misha Salden namens Jong FC Volendam:”Ik kan er niet zo veel mee eigenlijk. Uiteindelijk hebben de amateurs er toch mee ingestemd en zijn ze gaan voetballen. Veel spelers die nu in de top van de amateurs zitten hebben hun opleiding gehad bij profclubs, dus ook in de beloftenteams. Daarnaast hebben ze ook geprofiteerd van het open zijn van de transfermarkt afgelopen winter. Daardoor kon SV Spakenburg haar probleem met Danny van de Meirakker oplossen (hij ging naar FC Lienden) en haalde IJsselmeervogels Berry Powell bij Kozakken Boys weg. Die zorgde uiteindelijk ook voor het kampioenschap van die club. Met andere woorden; er is ook geprofiteerd van de aanwezigheid van beloftenteams in de competities. Wat mij betreft gaan we zo dus door”

Binnenkort zal de KNVB haar eigen bevindingen openbaar maken. En moeten er beslissingen worden genomen.
Het lijkt er op dit moment vooral op dat we nog een hete zomer tegemoet gaan……
 
Theo Uphus, voetbalprof.com

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!