WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Barry: Aparte beloftecompetitie in de piramide kan toch ook?

Barry / Binnenland / 2 jaar geleden

Ik heb het al een aantal keer voorgesteld. Al een aantal keer beschreven. Toch wil ik het hierbij nog graag een keer doen en ik hoop voor en/of tegenstanders te vinden. Dit lijkt mij namelijk het allerbeste concept om belofteteams wel in de piramide te krijgen, een echte competitie voor de BVO’s te maken, en de amateurclubs met rust te laten. Dit artikel is dus bedoeld voor BVO’s en amateurclubs. Reageren kan op Twitter, op Facebook of via ons email adres, voetbalprof@outlook.com.

Er zijn momenteel nog 6 BVO’s die spelen in het amateur gedeelte van de voetbalpiramide. In de Tweede Divisie zijn dat Jong Sparta, Jong Vitesse en Jong Almere City. In de Derde Divisie zaterdag speelt Jong Groningen en in de Derde Divisie zondag Jong Volendam. En in de Hoofdklasse A zaterdag komt ook Jong FC Den Bosch nog uit. Zes belofteteams tussen het amateurvoetbal dus.

Dan zijn er momenteel ook nog twee belofte competities: In groep A spelen: Jong Heracles, Jong Emmen, Jong Twente, Jong NEC, Jong Heerenveen, Jong PEC Zwolle, Jong De Graafschap, Jong Cambuur, Jong Go Ahead en Jong Achilles’29.

En in Groep B: Jong RKC, Jong ADO, Jong Feyenoord, Jong Willemll, Jong Fortuna, Jong NAC, Jong Roda, Jong Dordrecht, Jong Excelsior, Jong Eindhoven en Jong Helmond.

Dan zijn er in de Keuken Kampioen Divisie ook nog vier Jong elftallen. Te noemen: Jong Ajax, Jong PSV, Jong AZ en Jong Utrecht. Deze 4 ploegen spelen op het voor hen hoogste niveau. Promoveren naar de Eredivisie is voor deze ploegen niet mogelijk.

Wat mij betreft spelen er helemaal geen belofteteams in de reguliere competities. Ik vind, en dat is feitelijk ook waar, dat het tweede elftallen zijn. Die horen wat mij betreft dan ook gewoon thuis in een reservecompetitie. Echter is dit besluit een aantal jaar geleden genomen en er zijn nogal wat problemen om, maar er worden alleen maar halve maatregelen genomen.

Momenteel is het zo dat er 1 belofteteam sowieso uit de Tweede Divisie zal degraderen. De 3 beloften in de Tweede Divisie spelen een competitie in een competitie. Al eindigt bijvoorbeeld Jong Almere op de 5e plaats maar Jong Vitesse en Jong Sparta eindige daarboven op plek 2 en 3, dan zal Jong Almere degraderen naar de Derde Divisie, maar dit terzijde. 

Amateurclubs zijn nog steeds niet blij met de Jong Elftallen in hun competitie. Er is wel nog een belangrijk punt veranderd. De spelers die in de belofteteams spelen mogen vanaf dit seizoen niet meer ouder zijn dan 23 jaar. Dit is voor de amateurclubs wel een geruststelling, maar voor de BVO’s best wel weer een probleem. Mocht bijvoorbeeld Luuk de Jong nu een zware blessure oplopen en na een half seizoen terug willen keren kan hij geen wedstrijdritme op doen bij Jong PSV. Dat is voor zowel De Jong als PSV natuurlijk weer een slechte zaak. Ik denk dat de BVO’s dan ook helemaal niet gelukkig zijn met dit reglement.

Waarom wordt er niet gewoon een competitie naast de reguliere competitie opgezet? Doe je dat, dan laat je alle amateurclubs met rust. De dispensatieregeling die nu voor de BVO’s is afgeschaft kan je weer terugdraaien. De BVO’s kunnen in een echte competitie spelen op echte wedstrijddagen in plaats van op een dinsdagavond, en doorstroming naar de Keuken Kampioen Divisie is mogelijk.

Wat vind u hiervan?

In de Keuken Kampioen Divisie spelen dus deze 4 ploegen: Jong Ajax, Jong PSV, Jong Utrecht en Jong AZ. Meer dan vier gaat absoluut niet gebeuren en ik denk dat de KNVB deze 4 ploegen er ook nooit meer tussen vandaan zal halen. Immers zijn zowel Ajax als PSV financieel zo sterk en hebben zoveel macht in het Nederlands voetbal, en ik vind dat best terecht, dat je die er niet zomaar meer uitkrijgt. Maar laat ze er dan in elk geval voor strijden. Strijden voor een plaats in de eerste divisie.

Maak naast de Tweede Divisie amateurs een Tweede Divisie beloften. Haal de 7 clubs die nu nog tussen de amateurs spelen ertussen vandaan en plaats die in de Tweede Divisie beloften.

Tweede Divisie amateurs zoals die er nu is maar dan enkel met amateurclubs.

En de Tweede Divisie beloften met de 6 ploegen die nu tussen de amateurs lopen aangevuld met de BVO’s die nu in bijvoorbeeld groep A van de beloftecompetities spelen. Dus dan krijg je willekeurig even gekozen als voorbeeld: Jong Sparta, Jong Vitesse, Jong Almere City, Jong Groningen, Jong Volendam, Jong Den Bosch, Jong Heracles, Jong Emmen, Jong Twente, Jong NEC, Jong Heerenveen, Jong PEC Zwolle, Jong De Graafschap, Jong Cambuur.

Dit zijn 14 BVO’s.

Plaats 14 andere BVO’s in de Derde Divisie beloften: Jong Go Ahead, Jong Achilles’29, Jong RKC, Jong ADO, Jong Feyenoord, Jong Willemll, Jong Fortuna, Jong NAC, Jong Roda, Jong Dordrecht, Jong Excelsior, Jong Eindhoven en Jong Helmond. ?

Eventueel kan de KNVB dus nog 8 teams kwijt in deze competitie om er twee volwaardige competities van te maken en tot 18 clubs per competitie te komen.

Maak tussen de Derde Divisie beloften en de Tweede Divisie beloften dezelfde promotie/degradatieregeling als nu het geval is bij de Derde Divisie zaterdag en de Tweede Divisie. Dan heeft elk belofteteam dezelfde kansen en de beste promoveert.

En maak tussen de Tweede Divisie beloften en de Keuken Kampioen Divisie de volgende promotie/degradatieregeling: Laat de 4 belofteteams uit de Keuken Kampioen Divisie een competitie in een competitie spelen. De laagst geklasseerde van deze 4 degradeert uit de Keuken Kampioen Divisie en de kampioen van de Tweede Divisie beloften promoveert. En de voorlaatste van deze 4 clubs die in de KKD spelen speelt nacompetitie met de 3 periodekampioenen uit de Tweede Divisie beloften om het seizoen erna in de KKD uit te komen. (Eigenlijk zoals nu de laagst geklasseerde in de Tweede Divisie meemaakt)

Voordelen: 1. De amateurclubs hebben geen problemen meer van de belofteteams. 2. De dispensatie van terugkerende spelers van ouder dan 23 jaar bij de BVO’s kan gewoon weer teruggedraaid worden waardoor bijvoorbeeld Luuk de Jong weer wedstrijdritme in het 2e op kan doen. 3. Alle belofteteams die vorig jaar in wilden stromen kunnen nu gewoon instromen 4. Voor alle talenten is er nu een echte competitie.

Nadeel: Een veel gehoord nadeel hiervan is dat er gezegd wordt dat talenten beter zouden worden als zij meer weerstand zouden krijgen tussen de amateurs. Persoonlijk geloof ik hier niet zo in en buiten dat zijn er maar een paar BVO’s die hier dan het voordeel mee zouden doen omdat de rest toch al in die belofteteams in de aparte competitie speelt.

Dus in het kort nog even op een rij:    

                                                                                  Keuken Kampioen Divisie

                Tweede Divisie amateurs (18)                                                              Tweede Divisie beloften  (14)

Derde Divisie zaterdag (18)        Derde Divisie zondag (18)                       Derde Divisie beloften   (14)

Hoofdkl A zat. Hoofdkl B zat.    Hoofdkl A zon.  Hoofdkl B Zon

Of deze mogelijkheid al eens besproken is weet ik niet, maar ik heb dit concept nog nooit voorbij zien komen. Wie weet kunnen ze hier in Zeist iets mee.

 

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!