WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Barry: “Die jong elftallen tussen de amateurs? Het houdt niet op, niet vanzelf….”

Barry / Interviews en columns / 1 jaar geleden

Het begon er allemaal steeds beter uit te zien voor de amateurs. Na Jong Groningen besloot ook Vitesse zijn elftal uit de piramide te halen en kwamen vorige week de berichten binnen dat ook Sparta nog maar één seizoen mee zou doen. Maar….. de blijdschap bij al die supporters en clubs in de Tweede en Derde Divisie was nog niet helemaal doorgedrongen en het nieuws kwam de liefhebber tegemoet dat ADO Den Haag volgend seizoen zijn intrede zal doen in de Derde Divisie zondag. Hiep hoi….. 

In Juni 2017 had ik een gesprek met Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB. De beste man liep eigenlijk met zijn handen in het haar. Want, zo vertelde hij mij, het besluit van deze piramide en van de jong elftallen in deze opgezette competitie waren al gemaakt voor hij als directeur toe trad. Vond hij die belofte teams in de reguliere competitie dan ook eigenlijk niks? Nee, zo maakte hij wel duidelijk. Zijn woorden toen waren dat hij PSV, AJAX en AZ en in mindere mate FC Utrecht nog wel kon begrijpen en dat die misschien wel echt baat bij deze jong teams hebben. Maar clubs zoals bijvoorbeeld De Graafschap, FC Den Bosch en FC Groningen en Sparta begreep hij niet echt. En daar was ik het natuurlijk volkomen mee eens. Weer begin ik erover omdat het waarschijnlijk niet stopt. Er zijn hashtags #stopdebeloften. Elke supporter van de amateurclubs is het spuug en spuugzat dat zij of een Jong team op bezoek krijgen die vier opa’s en twee oma’s meeneemt en als zij naar zo’n tweede elftal moeten dan spelen zij in een leeg stadion. Er is geen sfeer en vaak is het ook nog een oneerlijke strijd.

Natuurlijk zijn de regels inmiddels wel iets aangepast en kan niet elke speler die terugkomt van een blessure of die net even buiten de boot valt bij het eerste maar even meedoen bij het Jong team (er is een maximum leeftijd van 22 jaar gesteld) maar ach….. DVS’33 liep afgelopen seizoen gewoon nog tegen Ludovit Reis aan toen FC Groningen dat weekend vrij was. De Ludovit Reis die nu is opgehaald door Barcelona en waar een aantal miljoenen voor is betaald. Het zal niet alleen aan Reis gelegen hebben, maar DVS’33 verloor dik in De Euroborg en dit zouden net wel eens de punten kunnen zijn die zij nodig hadden gehad om nacompetitie te spelen en daarmee ook misschien dus promotie naar het hoogste amateurniveau zijn mis gelopen. Ja, ik weet het…. als, als, als…. Maar toch! De KNVB is ervoor om alle risico’s uit te sluiten. Alle scenario’s moeten in beeld worden gebracht. Dat doen zij normaal gesproken ook, dat bewijs heeft Nico Jan Hoogma wel bewezen door met een tweede schaal naar PSV af te reizen toen de Eindhovenaren moesten winnen met een nulletje of 15 en Ajax de laatste wedstrijd had moeten verliezen. Prima en logisch natuurlijk, maar dan moeten zij dus ook rekening houden met het euvel dat een jong team zulke goede spelers op kan stellen en DVS’33 dan promotie ontneemt.

Even leek het erop dat de BVO’s het zelf niet eens meer trokken. Zoals gezegd heeft Jong Groningen en Jong Vitesse zich al terug getrokken omdat het sportieve niet opweegt tegen de kosten en zal ook Jong Sparta na het volgende seizoen zijn neus optrekken en eruit stappen. Maar toch is er weer een club die de poging waagt en aankomend seizoen in de Derde Divisie zondag de amateurs dwars zal gaan zitten. En de KNVB? Die laat het toe. En daarmee dus ook Jan Dirk van der Zee. Dit gebeurt namelijk wel onder zijn leiding. Hier zou hij wel tegen kunnen protesteren en kunnen zeggen…. NEE, dit gaat niet gebeuren. Hiervan kan Van der Zee niet zeggen dat hij er niets tegen kan doen. Het enige dat hij had moeten zeggen is: “Nee, genoeg is genoeg!”

Dat had een statement geweest tegen alle BVO’s en heel misschien hadden zij zich allemaal uit de reguliere amateur competities getrokken. Maar nee…. de amateurclubs vechten om hun hoofd boven water te houden en zich te handhaven op he hoogste of een na hoogste amateurniveau, en de BVO’s mogen maar instromen blijkbaar als zij daar zin in hebben. Want…. er is toch nog een plekje over. We hebben immers plaats voor 2 jong teams in de Tweede Divisie, 2 in de Derde Divisie zaterdag en 2 in de Derde Divisie zondag. Daar zijn de amateurclubs mee akkoord gegaan, dus wie erin komt zal de KNVB dan maar een worst zijn.

Echter gaan de amateurclubs akkoord omdat zij bijna afgeperst worden. Wie zeurt krijgt de deksel op de neus. Regels en toezicht wordt extra gehandhaaft bij amateurverenigingen. Er worden boetes uitgedeeld waar je u tegen zegt. Er worden licentie eisen gesteld waar bijna elke penningmeester jaarlijks voor aan een nieuwe pacemaker moet. Maar de KNVB gaat maar door en gaat maar door. Er is totaal geen benul van wat de amateurclubs nou echt willen. Ja, ze houden nu hun mond. Ze accepteren dat die regeling van 2 jong teams per competitie er is. Maar vraag als directeur amateurvoetbal van de KNVB nou gewoon eens wat zij echt willen? Die hele piramide bevalt ze over het algemeen niet eens, laat staan die BVO’s erbij.

Daarom nogmaals aan alle amateurclubs: “Sta gewoon weer op en laat je horen. Het houdt niet op, niet vanzelf!”

En als ik dan toch weer een raad mag geven aan de KNVB….. Een raad die ik al een keer of tien heb aangedragen maar waar geen enkele reactie op terug komt…..

Haal alle jong teams uit de reguliere competities, ook uit de eerste divisie. Maar mocht dat niet lukken hou dan een maximum van 4 belofte teams in de eerste divisie en maak onder de Keuken Kampioen Divisie een tweede divisie beloften en daaronder misschien zelfs nog een Derde Divisie beloften. Haal al die Jong teams tussen de amateurs vandaan en laat de kampioen van de Tweede divisie beloften de plek innemen van de laagste geplaatste jong team van de KKD. De één na laagst geplaatste van de vier in de KKD speelt nacompetitie met de 3 periodekampioenen uit de Tweede Divisie beloften. Voor alle belofteteams is er dan een echte competitie, zij kunnen gewoon terugkerende spelers opstellen, en alle amateurs worden geheel met rust gelaten.

Want…. het promoveren van amateurclubs naar het betaalde voetbal is toch ook weer uitgesteld en zal voorlopig niet gaan gebeuren ook. En mocht het in de toekomst toch nog gaan gebeuren dan bijt deze regeling niet de andere.

Barry voetbalprof.com

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!