WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Barry: Er is hoop voor het Nederlands elftal

Barry / Interviews en columns / 2 jaar geleden

Het wordt nog een lange weg maar het Nederlands elftal is naar mijn mening op aan het krabbelen na een ongelooflijk slechte, zelfs trieste, periode. Weliswaar verloor Koeman met zijn selectie gisteravond van wereldkampioen Frankrijk en werden zij de eerste helft compleet overlopen, in de tweede helft kon je er een aantal hoopgevende punten uithalen die je in de toekomst zal kunnen maar ook moeten gebruiken. 

Natuurlijk moeten we niet te vroeg juichen en was het ook de wereldkampioen die iets gas terug nam, maar dat er voetballend potentie bij Oranje in zit staat als een paal boven water. Vooral Frenkie de Jong liet zien dat hij ook hier het lef had om elke bal alleen maar vooruit te spelen. Iets dat we de laatste jaren niet meer hebben gezien. Het bleef gister beperkt tot één dribbel maar verder waren zijn passes en zijn overzicht altijd vooruit en kwamen gewoon aan. De Jong is gewoon een lust voor het oog na zoveel armoedige jaren. Als hij zich zo blijft ontwikkelen dan zal hij van grote waarde worden in een team dat echt wel weer mee gaat doen op de eindtoernooien en zelfs hoge ogen zou kunnen gaan gooien.

Als je gewoon de gehele nieuwe lichting bekijkt denk ik dat wij er helemaal niet zo slecht meer voor staan. Natuurlijk moet er hier en daar geschaafd worden, maar tevens moet er nu ervaring op gedaan worden. Ervaring van jonge jongens die echt de potentie hebben om op hoog niveau te gaan en kunnen spelen. Als ik de selectie voor de aankomende jaren bekijk met De Ligt, van Dijk, De Vrij, Janmaat/Tete, Aké, De Jong, vd Beek en Pröpper en voorin Depay en naar mijn mening Berghuis of Bergwijn, dan staan wij er echt niet zo slecht voor. Echter begrijp ik niet wat het idee van Koeman is met Babel en Vormer en denk ik dat hij in moet grijpen bij Strootman, Blind en Promes.

Laat ik met Vormer en Babel beginnen. Deze twee mannen doen het natuurlijk wel goed bij hun club. Toch denk ik dat je ze niet meer mee moet gaan nemen. Als eerst vind ik het geen bijzonder goede spelers en ten tweede zijn zij op hun retour. Vormer is 31 jaar en bij het eerstvolgende eindtoernooi, mochten we dat redden, heeft hij de leeftijd van 33 jaar bereikt. Een leeftijd die hetzelfde is als waar  Sneijder op is af geserveerd voor het Nederlands elftal. Overigens helemaal mee eens dat er vanaf nu geen plaats meer is voor de kleine Utrechter, maar nog steeds denk ik dat Vormer nu zijn veters niet mag strikken, laat staan over twee jaar. En ja, deze wedstrijden zijn best belangrijk om weer zelfvertrouwen te krijgen en om te bouwen naar een nieuwe basis. Als je dan wilt bouwen, bouw dan met jonge jongens die niet alleen over twee jaar mee kunnen doen maar ook over 6 jaar nog. Daarom heb ik meer geloof op de positie van Vormer in bijvoorbeeld Donny van den Beek. Jong, talentvol, een keiharde werker en de potentie om Ajax te ontstijgen.

Voor Babel geldt eigenlijk hetzelfde. Sterker nog, Ryan Babel is inmiddels ook al 31 en kan nu het tempo eigenlijk al niet meer aan. Dat hij gisteren de gelijkmaker binnen wist te schieten was zowel voor het Oranjelegioen als hij zelf natuurlijk erg mooi, maar verder kon de speler nauwelijks meer iets brengen. Dat zal naarmate de maanden/jaren vorderen alleen maar erger worden. En als hij nou zo exceptioneel veel beter had geweest dan op dit moment Berghuis of Bergwijn dan had je er nog iets van kunnen denken. Maar dat is gewoon niet waar. Persoonlijk vind ik deze twee namelijk nu al stukken beter dan Babel. Daarom verwacht ik ook dat dit de laatste interland van Babel geweest is onder Koeman en dus in zijn carrière.

Voor Strootman geldt dat het of zijn systemen niet zijn bij Oranje waarin hij kan renderen of de middenvelder is gewoon niet goed genoeg meer na zijn knieblessures. Voor beide valt wel iets te zeggen. Waarom zou hij het bij Roma namelijk wel redelijk kunnen doen, maar verkopen ze hem toch aan Marseille? Is het toch niet zo vertrouwd? Ik denk dat een basisplaats er dan ook niet meer voor Strootman in zal zitten, zeker niet na de magistrale ontwikkeling van Frenky de Jong, maar wel wil ik hem nog wel even de kans geven om niet volledig uit de selectie verwijderd te worden. Een naam als Strootman op de bank, zoals Bert van Marwijk zei, is misschien helemaal nog geen ramp.

Over Promes wil ik wel heel duidelijk zijn. Die jongen speelt bij zijn club uitstekend maar bij Oranje komt het er gewoonweg niet uit. Hij heeft inmiddels 29 duels gespeeld voor Oranje waarvan hij er slechts in één knap heeft gespeeld. Onbegrijpelijk eigenlijk want bij Spartak Moskou in Rusland werd hij speler van het jaar en scoorde hij doelpunt na doelpunt. En zo’n slechte competitie is dat niet. Inmiddels heeft Sevilla hem overgenomen van Spartak voor het luttele bedrag van 20 miljoen euro en is er een afkoopclausule van 150 miljoen bedongen. Hoe lang moet hij dan de kans krijgen in het Nederlands elftal? Ik kan de vinger niet op de zere plek leggen, maar als je in een team niet rendeert zal er een keer een einde aan moeten komen en andere spelers de volle 100% vertrouwen moeten geven. Wat mij betreft is Promes dan ook, in elk geval voorlopig, geen basisspeler meer en zal zijn plek overgenomen moeten worden door Bergwijn in eerste instantie en anders Berghuis of Kluivert. Voordat er mensen gaan roepen dat het voor Kluivert te vroeg is zal ik dat zelf maar zeggen, dat is gewoon ook zo, maar Roma ziet er ook niets voor niets iets in, en wie weet ontwikkeld hij zich daar zo goed dat hij volgend jaar wel beter is dan de twee berg(en).

Tja, en lost but not least, onze Daley Blind. Met groot tromgeroffel binnen gehaald bij Ajax. Heeft het prima gedaan bij Manchester United in de eerste twee seizoenen. Maar waar gaat het nou in hemelsnaam mis als we het over Oranje hebben bij hem. Is het druk, zijn het zenuwen? Ik weet het niet, maar het was de afgelopen twee wedstrijden weer bar en boos met de verdediger of middenvelder. Ik denk dat Blind een uitstekende opvulling is in de selectie van het Oranje van Koeman want in noodgevallen kan hij in elk geval wel invallen als verdediger of middenvelder. Maar om een basisplaats af te dwingen is er veel en veel meer nodig en daar komt hij gewoon tekort. Voor Ajax in de Eredivisie als linker centrale verdediger naast Mathijs de Ligt prima, maar een flinke stap hoger bij het nationale elftal is gewoon te hoog gegrepen.

Wat zijn dan de positieve punten? Nou als je nou Van Dijk, De Ligt, Frenkie de Jong en Memphis ziet spelen, waarvan De Ligt, Van Dijk en De Jong uitzonderlijke spelers zijn, en je heb Wijnaldum en Donny van de Beek die je kan laten spelen, dan denk ik dat je om deze jongens een tactisch plan moet maken om ze allemaal optimaal te benutten en dat de overige spelers in dienst moeten spelen van deze. Dan….. dan denk ik dat Oranje over twee jaar gewoon weer eens mee kan doen en ‘gewoon’ weer een kwartfinale zou kunnen halen. Spelen naar de mogelijkheden maar zonder angst.

Dat is mijn advies en daar moet u het mee doen…

Barry Voetbalprof.com

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!