WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Barry: Ik vind de VAR de hel voor het voetbal

Barry Joren / Interviews en columns / 2 jaar geleden

De VAR, het komt wekelijks aan bod op de televisie. Zowel nationaal als internationaal is er sterke twijfel. Er zijn voor en tegenstanders. De een zegt dat het uiteindelijk eerlijker word, de ander heeft het over interpretatie van de mensen die achter de schermen zitten. Ik ga mee met het laatste, en ik erger me kapot aan deze onzin.

Naar mijn mening is de VAR het prachtige spel voetbal met alle emoties die daarmee gepaard gaan volledig aan het ruïneren. Als er gescoord wordt kan je eigenlijk niet meer juichen want ergens een halve minuut daarvoor zou er wel eens een overtreding gemaakt kunnen zijn ergens op het veld. Doelpunten worden afgekeurd op interpretaties van scheidsrechters die achter een scherm zitten. De arbiters op het veld laten soms spelsituaties doorgaan want, als er er iets is gebeurt wordt ik vanzelf wel naar de kant geroepen. Niets is meer spontaan.

Zitten er goede zaken bij? Ja natuurlijk worden er overtredingen geconstateerd en uiteraard worden er penalty’s toegekend die eigenlijk in eerste instantie al gezien hadden moeten worden. Natuurlijk worden er doelpunten afgekeurd waarvan je kunt zeggen dat het terecht is…. achteraf.

Maar er worden ook doelpunten afgekeurd waar ik mijn twijfels bij heb. Zoals bijvoorbeeld het doelpunt van Tagliafigo tegen Real Madrid. Natuurlijk wordt er gezegd door heel veel mensen dat het terecht is dat het doelpunt afgekeurd werd, maar nooit en te nimmer had deze afgekeurd geworden zonder VAR. De kleine teen van Tadic stond buitenspel, natuurlijk. Maar ik vraag me nog steeds af of dit hinderlijk was. Ik vind het namelijk niet. Mensen vergeten dat je tegenwoordig buitenspel mag staan. Al is het 10 meter! Courtois maakte een fout en wilde die in alle paniek herstellen. Hij rende richting bal, die hij al nooit meer kon halen. Ramos verdedigde Tagliafigo niet goed genoeg, die kon koppen, en de bal vloog OVER Tadic en Courtois heen. Niemand, maar dan ook echt helemaal niemand protesteerde. Echter werd de scheidsrechter naar de kant geroepen en na 40x het beeld bekijken constateerde hij dat de kleine teen van Tadic dan hinderlijk buitenspel was. Ik blijf erbij dat ook dit interpretatie is en niet de ultieme regel. Hij deed niet mee aan het spel. Hij stond niet in lijn van een schot. Courtois had alle zicht maar was gewoon te laat na zijn fout. Dus wat mij betreft niet hinderlijk! En interpretatie!

En het zat Real Madrid gisteren andermaal mee. Nu in La Liga. Met een 1-1 stand tegen Levante kreeg de Koninklijke een strafschop mee die nooit gegeven had geworden zonder de VAR. Kijk de beelden terug zou ik zeggen. Het lijkt of de verdediger van Levante de aanvaller van Real helemaal niet raakt. Na 20x het beeld teruggekeken te hebben door de scheidsrechter wordt er geconstateerd dat hij misschien wel heel lichtjes een beenhaar heeft geschampt. Ja, dan zou er contact zijn, dus een penalty. Bam, op de stip. Real stapt met winst van het veld.

En dan de wedstrijd Fortuna Sittard tegen Heerenveen….. Een glaszuivere penalty wordt gegeven. Iemand met een andere interpretatie zit achter het scherm, roept van Boekel die de week ervoor op zijn vingers is getikt wegens een foute beslissing, en draait een 100% penalty terug. Teruggedraaid onder druk van de VAR en het publiek. Ik blijf erbij, de VAR is een gedrocht. Het zou weer afgeschaft moeten worden.

Mijn mening is dat doellijntechnologie meer dan voldoende is. Doe eigenlijk hetzelfde met buitenspel. Als op het moment van spelen de man die de bal moet ontvangen off side staat, dan is het buitenspel. Dat dat voor grensrechters wel eens te snel kan gaan ben ik het volledig mee eens. Maar verder moeten we niet willen gaan. Het wordt er misschien 3% eerlijker op met die VAR, maar het spel op zich wordt volledig kapot gemaakt. Tribunes vol juichen als de scheidsrechter naar de stip wijst. Nog even en het is verleden tijd. Dan kan je 4 minuten later eens zeggen hiep hoi, we staan voor.

Weg met de VAR!

Barry

 

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!