WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Barry: ‘Noordwijk de sensatie, DOVO en Lisse de grote tegenvallers dit seizoen.’

Barry / Derde divisie zaterdag / 1 jaar geleden

Hoe het morgen en/of volgend weekend ook zal lopen….. Of Noordwijk nou wel of geen kampioen wordt morgen bij hsv Hoek, of dat Quick Boys volgende week zaterdag toch nog met de titel aan de haal gaat….. VV Noordwijk is voor mij de verrassing van het seizoen. 

Want wat een jaar hebben die zeg. Laten we eerlijk zijn. Met nagenoeg dezelfde selectie als vorig seizoen waarin zij kampioen werden in de hoofdklasse staan zij nu met nog twee wedstrijden te gaan met 5 punten los van een van de grote favorieten, Quick Boys. Mochten zij morgen winnen bij een van die andere verrassingen uit deze divisie, hsv Hoek, dan staan zij rond 16.30 uur met de schaal omhoog. Een prestatie van formaat van coach Kees Zethof, dat moet toch wel gezegd worden. Natuurlijk wist iedereen dat er kwaliteit op het veld staat met James en Achefay voorin en Thomas Reynears op het middenveld. Talenten en een stuk ervaring met spelers als Martijn le Conge bijvoorbeeld. Maar om de stap in een keer te gaan maken naar het hoogste amateurniveau is vooral het kunstje van Zethof. Hij is degene die de ploeg nuchter heeft gehouden. Hij heeft de poppetjes op de goede plek gezet. En hij heeft een goede sfeer in deze selectie gebracht. Dat hoor je niet alleen, dat zie je ook elke week.

Moet je maar eens kijken naar interviews van Nick van Staveren bijvoorbeeld. Drie seizoenen geleden speelde hij nog in de eerste klasse met Hillegom. Vorig seizoen moest hij wennen aan het niveauverschil, maar als hij inviel pikte hij zijn doelpuntje mee. Dit seizoen, en dan met name de tweede seizoenshelft, heeft hij zich onder Zethof zodanig ontwikkeld dat hij niet alleen basisspeler is, maar ook nog eens zo belangrijk is dat ze wellicht het aanstaande kampioenschap aan het hem te danken hebben. Na de winterstop is hij nóg harder gaan werken, sleuren en bovenal gaan scoren. Natuurlijk is dit zijn eigen inzet, maar waarschijnlijk wel door het vertrouwen van de trainer. En dat vertrouwen betaalde van Staveren vorige week uit door maar liefst drie keer te scoren in een cruciaal duel. Als je dan het plezier ziet dat er in de kleedkamer heerst en wie de gangmaker dan is…..  En Zethof…. Dat is een trainer die gewoon kijkt naar hoe zijn selectie in elkaar steekt. Niet te hoog van de toren blaast en geniet van zijn jongens. Ik vind het zelfs nu al, een groot compliment waard. Op naar morgen!

Quick Boys

Wat een club is dat. Zo’n grote aanhang. Zo’n schitterend complex. Zo’n grote naam.

Persoonlijk denk ik dat zij het dit jaar wel kunnen gaan redden om te promoveren naar het hoogste amateurniveau. Het probleem is alleen dat bij deze club altijd zo gigantisch veel druk ligt dat het daardoor ook moeilijker word. Er speelt altijd wel iets en dat doet spelers en trainers geen goed. Immers is en blijft het een amateurclub met amateur trainers en amateurspelers. De druk van buitenaf is immens, en soms zie je dat gewoon terug op het veld. Gaat het niet zoals ze het op ‘de trap’ willen dan laten zij zich horen. Lukt het wel dan juichen, zingen en schreeuwen die gasten van die bewuste trap ze ook naar de overwinning. Bepaalde spelers worden de hemel in geprezen, andere publiekelijk uitgefloten. En toch heeft dat zijn charme. Natuurlijk, ze hikken er nu al een aantal jaar tegenaan. Tot nu toe hebben ze het niet gered om de derby weer te spelen tegen aartsrivaal VV Katwijk, en dat is zeker niet goed te noemen. Maar dit is een club die gewoon op het hoogste niveau hoort. En met Dennis Kaars, Kay Tejan, Raymond Baten en Paul van der Helm in de selectie had het dit seizoen eigenlijk moeten gebeuren met een kampioenschap. Ik spreek misschien wel voor mijn beurt hoor, want dit zou zelfs nog kunnen gebeuren. Mocht Quick Boys morgen winnen en Noordwijk verliest bij Hoek, dan wil ik nog wel zien hoe dat gaat lopen in de laatste speelronde. Maar had deze selectie niet al ruim bovenaan moeten staan? Ik vind het moeilijk om in te schatten. Natuurlijk doet Noordwijk het fantastisch en vooral onverwacht. Voorafgaand aan dit seizoen leek het de grote voetbalkenners allemaal al duidelijk. Of Quick Boys, of DVS’33 zou wel even kampioen worden.

Beide ploegen staan in de top 3, en eigenlijk doe je het dan gewoon goed. Mocht een van beide of misschien alle twee de ploegen het niet redden om ook via de nacompetitie de Tweede Divisie niet te halen mag je toch wel stellen dat zij niet hebben gebracht wat eruit te halen is. Maar toch denk ik dat het dit seizoen niemand echt aan te rekenen is. Bij DVS’33 was voor de winterstop nogal even wat onrust, maar de rust keerde redelijk terug en misschien zit nacompetitie er nog in. Bij Quick Boys was de ene wedstrijd prima, en de volgende opeens weer heel veel stukken minder. Maar wie weet… als zij de titel morgen weg zien glippen dat zij in de nacompetitie opeens boven alles en iedereen uit stijgen.

FC Lisse en DOVO

Dit zijn wat mij betreft de twee grootste tegenvallers van het seizoen in de Derde Divisie. Met de naam en het budget dat zij hebben mogen deze clubs niet onderaan de middenmoot bungelen. Oké, van DOVO weten we dat het op een of andere manier moeilijk is om grote stappen te maken. Die hebben jarenlang tegen de Derde Divisie aan gehikt en zijn nu blij dat ze daar in spelen. Maar toch spraken zij voorafgaand aan dit seizoen uit dat zij mee wilden doen om de prijzen en als je de selectie ziet was dit ook best goed mogelijk geweest. Maar niks is minder waar. Met nog twee wedstrijden te gaan staan zij op plaats 10 en dat had gewoon niet nodig geweest. Natuurlijk waren er een aantal langdurige geblesseerden en natuurlijk is er een aantal weken geleden nogal wat onrust geweest. Maar die onrust heeft meer te maken met de mindere prestaties dan met de club zelf. Is dit trainer Gert Kruys aan te rekenen? Ik vind en denk persoonlijk van wel. ik ben van mening dat hij absoluut het maximale niet uit zijn ploeg heeft gehaald, maar daar heb ik een aantal weken geleden al eens over geschreven en heb er daarna met hem  over gesproken…. Daar wil en kan ik dan verder ook niet meer op terugkomen. Het is aan de TC en het bestuur van DOVO om eventueel verandering te brengen, of hem spelers te geven waar hij wel heel goed mee zou kunnen werken. Op dit moment is duidelijk geworden dat zij voor het volgende seizoen wat spelers kwijtraken. Onder meer de belangrijke pionnen in de huidige selectie, de gebroeders Patrick, zullen naar DVS’33 verkassen maar  inmiddels hebben zij kenbaar gemaakt dat zij Jasper Waalkens en Kevin Schmidt binnen hebben gehaald. Wie weet dan volgend seizoen?

Maar de allergrootste teleurstelling is wat mij betreft dus FC Lisse. Natuurlijk raakten zij een voortreffelijke speler kwijt. Met Martin van Eeuwijk doet naar mijn mening elke club mee om de titel. Maar het verval dat deze prachtige club dit seizoen heeft gemaakt is voor mij bijna onbegrijpelijk. Vorig seizoen degradeerde de geelblauwen op het laatste moment uit de Tweede Divisie en dan mag je verwachten dat zij, zeker als club uit de Bollenstreek, dit seizoen op een niveau lager zich gewoon hadden moeten melden in de top 5. Maar het is dit seizoen gewoon een heel slecht seizoen. Is het te verklaren? Ik kan mijn vinger niet direct op de pijnpunten leggen hoor, en het is een club waar niet snel onrust uitbreekt. Maar toch voel je aan alles dat het inmiddels wat onrustig aan het worden is. Op social media roeren de supporters zich en een aantal van die reacties worden dan geliked door spelers. Natuurlijk kan ik daar verder niet zoveel uit opmaken, maar als ik uitga van mijn eigen waarneming denk ik dat er ook wel schuld op het conto van trainer de Ruiter geschreven kan worden.

Hierbij kom ik dan ook weer terug op de trainer van de koploper, Kees Zethof. Die is altijd nuchter gebleven en staat altijd achter zijn spelers. Dit is bij Robbert de Ruiter naar mijn inzicht niet het geval. Eigenlijk al na 1/3 van het seizoen voelde en zag je in interviews bij onder meer Voetbal in de Bollenstreek en TV West dat hij geen vertrouwen had in deze spelers. Al op het einde van de tweede periode, waarin zij op een gegeven moment tweede stonden en het weggaven, vertelde hij dat zij het dit seizoen niet zouden gaan redden. Bij het niet winnen van deze tweede periode zei hij ook gelijk dat het behalen van de derde periode eigenlijk niet haalbaar was. En dat is voor mij een signaal dat het niet helemaal lekker zit. Dat het plezier er niet echt is. En dat het vertrouwen in deze spelersgroep dus gewoonweg niet voldoende is.

Maar is een trainer er niet voor om spelers beter te proberen te maken? Is een trainer er niet voor om jonge talenten het vertrouwen te geven en ze alles te laten geven wat er in hun vermogen ligt? Is het niet zo dat een trainer een jonge jongen een schouderklop moet geven als het even niet loopt zoals het moet lopen, en moet hij hem dan niet vertellen dat er in de derde periode weer kansen liggen in plaats van te zeggen dat dit seizoen ‘verloren’ is? Maar goed, het is niet het eerste seizoen dat het niet loopt zoals verwacht. Vorig seizoen toch redelijk onverwacht gedegradeerd en dit seizoen op een voor mij teleurstellende 11e plek. (Kan nog stijgen).

Natuurlijk komen er nu ook verhalen. Zo zouden twee andere trainers al een aantal keer op het complex van de FC gezien zijn en nemen daardoor de geruchten toe dat het stokje overgegeven moet worden. Echter heeft FC Lisse met de Ruiter verlengd en zal hij naar alle waarschijnlijkheid ook volgend seizoen gewoon voor de groep staan. Een groep die wel aardig versterkt word, maar dan zal De Ruiter die spelers wel het volledige vertrouwen moeten geven. Doet hij dat niet dan is de kans op een nieuw seizoen met grote teleurstellingen aanwezig. Daarom wil ik de Ruiter dan ook mee geven….. Wees wat positiever over je spelers en ga niet te snel in zak en as zitten. Je zal een goede trainer zijn, dus straal dat dan ook uit en sta wat positiever in het ‘leven.’ Doe je het niet krijg ik het gevoel dat je functie niet zo heel lang houdbaar zal zijn. Of zou het inmiddels al op zijn eind lopen?

 

 

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!