WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Barry: Pray for New Zealand

Barry / Interviews en columns / 2 jaar geleden

Wat een wereld. Dat is het eerste dat ik gisteren dacht toen ik de aanslag in Nieuw – Zeeland aan mij voorbij zag komen. Beelden op FB die later logischerwijs werden verwijderd. Via WhatsApp kreeg ik 17 minuten ellende en haat toegestuurd. Ik heb er slechts 3 van kunnen zien, toen was ik er klaar mee en heb de afschuwelijke beelden gewist. Letterlijk en figuurlijk! 

Wat doen de mensen elkaar allemaal aan? Waar eindigt dit? Waar komt al die haat toch vandaan en waarom zijn er mensen die bepaalde dingen uitvoeren. Hoe komt zo’n gek erbij om zo’n terroristische aanslag uit te voeren. Zoveel vragen, maar zo weinig antwoorden. In de loop van de dag waren er weer allemaal mensen die over elkaar heen vielen op social media. Vooral op Facebook kreeg ik heel veel nare reacties te lezen uit diverse ‘kampen’ en iedereen beschuldigde elkaar. Het was de schuld van de rechtse politiek. Het is de schuld van de media. Het is de schuld van…. Iedereen kreeg de schuld. De moslimwereld wees bijvoorbeeld Geert Wilders aan. De extreem rechtse kant van de politiek durfde te zeggen dat het oog om oog, tand om tand zou zijn. “Het zat er eens aan te komen.”

Waar zijn al deze mensen toch mee bezig? Waar gaat het allemaal over? Hoe haal je het in je hoofd om onschuldige mensen van het leven te beroven? Is dat niet de belangrijkste vraag die je moet stellen. En welke gek doet dan dan? Weer vragen….

Vanochtend zag ik op Twitter iets voorbij komen. “We moeten even met zijn allen afspreken of alleen de dader schuldig is in het vervolg, of dat iets wellicht meer mensen aan te rekenen is. En vanaf dan consequent. Thanks.”

Of dat rechtstreeks met met de aanslagen in Nieuw-Zeeland te maken heeft is voor mij alleen maar een vermoeden. Maar in het algemeen antwoordde ik: “Iedereen is altijd verantwoordelijk voor zijn eigen daden. Komt iets door slechte ‘vrienden’ of kan je jezelf afvragen of je zelf die slechte ‘vriend’ bent.”

Ik kreeg daarop weer als antwoord: “Dat de dader schuldig is lijkt mij logisch. Maar is iemand die in zijn oor schreeuwt dat hij het moet doen het ook?” Natuurlijk denk ik daarover en ik kwam tot de volgende conclusie: “Als het een directe opdracht is zeker!! Niet als het interpretatie van iets is. Immers zijn er ook een aantal moslims die de Koran verkeerd interpreteren en dood en verderf zaaien. Is de Koran schuldig? Wat mij betreft niet. Een imam die tot aanslagen aanzet wel.”

Kijk, iedereen kan zijn eigen mening hebben. Iedereen mag vinden wat hij wil. Zo is het nu eenmaal in landen waar democratie en vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staan. Ik denk dat elk verstandig mens dan ook in zo’n land wilt wonen. Juist daarom komen er ook zoveel mensen uit gebieden waar dit niet het geval is richting West-Europa. Ook zij willen leven in vrijheid. Ook zij willen hun kinderen op laten groeien met normale normen en waarden en zonder oorlogen. Deze mensen zijn wat mij betreft dan ook van harte welkom. Maar waarom willen een aantal van die mensen die hierheen komen dan weer ‘onze’ democratie en onze vrijheid van meningsuiting aan banden leggen? Die mensen zijn niet welkom!! Die mensen moeten blijven waar ze zijn. Als je het ergens anders beter heb, dan moet je niet over willen stappen. Dan moet je blijven in het gebied waar jou normen en waarden gewaardeerd worden.

Zo denk ik erover. En juist daarom ben ik blij dat ik hier leef. Wekelijks zie ik dat een mens gewoon een mens is. Waar? Op het voetbalveld. Wekelijks zie ik Nederlanders Marokkanen, Turken, Syriers, Irakezen, Iranezen, Afghanen, Pakistanen en Indiërs elkaar in de armen vliegen. Moslims, Christenen, Joden en ongelovigen. Samen juichen zij om een doelpunt. Een doelpunt die zij samen hebben gemaakt. Kleur en geloof maakt op dat moment geen donder uit.

Waarom gebeurt dat nou niet in het dagelijks leven? Waarom gebeurt dat nou niet in de hele wereld? Waarom staan alle sterke mensen met een uitstekend gedachtegoed niet allemaal op en zeggen…. Wat de ander ook gelooft, wat voor kleur de ander ook heeft…. Jij blijft met je poten van de ander af!

Precies zoals je doet op het veld. In teamverband. Als je teamgenoot een doodschop krijgt spring je er ook in al heeft hij een andere kleur of hangt hij een ander geloof aan. Doe dat ook in het dagelijks leven.

Voetbal verbroedert! Laten we dat overal doen en de wereld wordt een heel stuk mooier.

En voor de gekken die de aanslagen plegen? Jullie verdienen het niet om te voetballen. Jullie verdienen het niet eens meer om op deze wereld te zijn. Of je nou blank, zwart of getint bent. Of je nou de ene ideologie of de ander aanhangt, jij hoort niet op deze wereld thuis. De mensen in de twee Moskeeen deden niemand kwaad. Zij wilden vandaag misschien wel naar het voetbalveld om te juichen voor een doelpunt. Samen met hun Joodse, Moslim of Christelijke teamgenoten. En jij, gek monster dat je bent, hebt dat belet. Jij hebt gezorgd dat heel de wereld weer een beetje meer tegen elkaar op is gaan staan. Jij gek monster, jij hoort niet op deze aardbodem thuis.

Pray for New Zealand. 

Barry

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!