WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Barry: Wat een vieze smerige actie van NOS en Nieuwsuur!!

Barry / Interviews en columns / 2 jaar geleden

Ik heb me gisteravond kapot geërgerd aan Nieuwsuur. Het programma dat dagelijks groot nieuws hoort te brengen. Dat ‘vergeet’ het Marrakech pact te benoemen en wacht tot er een politicus mee komt, dat terroristen verwarde mensen noemt en waarin het klimaatakkoord tot in den treure wordt herhaald. Dit Nederlandse staatsprogramma schenkt aandacht aan een paar dolletjes in de kleedkamer van een amateurclub, knipt en plakt de hele opname om het uit te zenden en een club, spelers en een trainer in diskrediet te brengen. Dit is echt te walgelijk voor woorden. 

Wat is er gebeurt? 

ODIN’59, een klein clubje uit Heemskerk dat het met een minimale begroting uitstekend doet in de Derde Divisie zaterdag van het amateurvoetbal heeft in het nationale bekertoernooi dit seizoen ook een ‘groot succes’ behaald. In de vorige ronde speelden zij als amateurclub tegen Eredivisionist FC Emmen. Een festijn voor een paar dakdekkers, winkeliers, bakkers, schoenenverkopers, marktkoopmannen, studenten en allemaal van dit soort ‘gewone’ mensen. Zij, die drie keer per week 1,5 uur trainen en 50 euro per week onkostenvergoeding krijgen mochten spelen tegen full-profs die het veelvoudige van deze gasten verdienen. Nou is FC Emmen ook geen club waar met miljoenen of zelfs tonnen wordt gesmeten laat dat duidelijk zijn, maar de tegenstander van die dag speelt op het allerhoogste voetbalniveau van ons land. Wat betekent dit? Media-aandacht!! Iets dat zo’n klein clubje best kan gebruiken. Wat extra inkomsten om je club beter te maken. Om de jongens die dit voor elkaar boxen een mooi podium te geven. Want, het is al een prestatie op zich om zover te komen.

Media-aandacht….. Zelfs onze staatstelevisie kwam op deze wedstrijd af. De NOS, onze staatsomroep, heeft gevraagd of zij dit mooie kleine clubje dan mochten volgen. Uiteraard gaf ODIN’59 toestemming om deze gasten de gehele dag te volgen. Je komt immers niet elke dag zo in het nieuws. Dus alles goed en wel, de NOS mocht zelfs tot in de kleedkamer filmen. En wat gebeurde er? ODIN’59 schakelde zelfs profclub FC Emmen uit in dit bekertoernooi! Een prestatie waar je U tegen zegt. Zelfs de spelers van ODIN’59 hadden dit niet verwacht. Eigenlijk helemaal niemand!! Kenneth Perez, de analist van FOX Sports, was ongelooflijk verbaasd dat de profs van FC Emmen op een schandalige wijze verloren van dat kleine amateurclubje uit Heemskerk. Iedereen praatte respectvol over de spelers van ODIN’59 die op elke positie vele klasse minder zijn dan die profs van FC Emmen. Wat een feest en wat een blijdschap was er ook bij iedereen die ODIN’59 een warm hart toe draagt. De NOS maakte opnames van het feestgedruis in de kleedkamer van de Heemskerkers en daaromheen.

Maar wat doet de NOS?

De NOS vond iets ‘opmerkelijks’ in de beelden van de kleedkamer. De bakker, de winkelier, de schoenenverkoper, de marktkoopman en de student waren zo blij dat zij hadden gewonnen en de profs een poets hadden gebakken dat zij geen rekening hielden met de camera van de staatstelevisie. Er werden in de kleedkamer dingen gezegd als “oohhhh de bookmakers hebben een hete avond. Wij hadden een quotering van rond de 20 euro op winst.” Een materiaalman, een man van 70 die de shirtjes bij elkaar raapt en al jarenlang vrijwilliger is bij dit clubje, zei dat hij een tientje had gezet. Een TIENTJE!!! (Iets dat achteraf ook niet eens waar blijkt te zijn) Waarop keeper Barry van Dijk zegt dat er heel veel jongens, en daarmee bedoelde hij misschien wel vrienden, spelers en supporters van heel veel andere clubs, ook in hadden gezet op ODIN’59. Tevens zegt de reservedoelman van ODIN’59, hahaha UNIBETJE!! Gewoon, omdat hij het waarschijnlijk de mensen heeft gegund die vertrouwen in zijn clubje en zijn team hadden! Niemand geloofde dat dit mogelijk was, maar het gebeurde. ODIN’59 won en de staatstelevisie dacht na het analyseren van de beelden…. Hey, hier kunnen we weer even de aandacht van veel en veel belangrijkere zaken mee halen.

Nog erger! Het gaat door!

Omdat ODIN’59 won van FC Emmen en zij vandaag spelen tegen een nog grotere club, SC Heerenveen, was er nog veel meer media aandacht. En weer was de NOS er als de kippen bij. Afgelopen maandag bij de afsluitende training van ODIN’59 voor het grootse bekerduel, deed onze staatstelevisie een aantal interviews. De journalisten deden zich leuk en enthousiast voor en stelde veel vragen aan doelman Barry van Dijk, Mitchell Bormann (dierenwinkel en vrijwilliger bij Only Friends) en de trainer van ODIN’59 Richard Plug. In plaats van te praten over het succes van de mannen uit Heemskerk gingen zij vragen stellen over het gokken op wedstrijden. Om een uitspraak van een bejaarde vrijwilliger van de club die zegt een TIENTJE gezet te hebben. DE NOS legt zowel doelman Barry van Dijk als back Mitchell Bormann het vuur aan de schenen. Want oh oh oh, wat zijn het een criminelen. De twee spelers kunnen zich die uitspraken niet eens herinneren. Zij hebben zelf niet eens gegokt. Maar de NOS verslaggever blijft doorvragen. Een wat mij betreft al schandalige vertoning, maar ach…. je moet toch ergens nieuws vandaan proberen te halen.

Tevens werd trainer Plug dus geïnterviewd. Deze trainer heeft van al die uitspraken na de wedstrijd tegen Emmen niet eens iets meegekregen. Zijn jongens waren feest aan het vieren en hij stond op dat moment al de pers te woord. Toen afgelopen maandag de NOS er vragen over stelde, en ik ben daar persoonlijk getuige van, gaf Plug ook direct aan dat hij die uitspraken niet heeft meegekregen. Het interview werd door meerdere personen bekeken, en ik heb er ook de foto’s van dat ik er persoonlijk achter sta. Toch blijft de NOS Journalist doorshameren op de vraag of hij wist dat zijn spelers hadden gegokt op zichzelf. Plug gaf oprecht antwoord dat hij het niet wist en maakte daarna een geintje op zijn Plugs. Lachend verteld hij de interviewer: “Ik weet niet of ik dat mag zeggen, maar ik ben zo stom geweest om het niet te doen. Als de club mijn salaris had overgemaakt had ik misschien 3 euro ingezet.” Een grapje zoals je doet in een kleedkamer. Grapjes die elke speler, trainer of bestuurslid van een voetbalclub maakt.

En dan Nieuwsuur!

En dan komt gisteravond NIEUWSUUR……

In een schandalige reportage worden deze beelden vertoond. Niet van het hele feestgedruis, niet de gehele interviews, maar enkel een paar geknipte en geplakte stukjes over de uitspraken die gedaan zijn. Mitchell Bormann, Barry van Dijk, een bejaarde materiaalman en Mike van Vliet worden in de reportage uitgelicht als een stel grote criminelen. Het beeld wordt stilgezet, de hoofden van deze spelers worden extra belicht en uitvergroot, de uitspraken worden gefilterd, en de interviews worden eronder gezet. Als een stel boeven die de hele voetbalwereld op zijn kop hebben gezet zoals in België het geval is worden deze jongens tentoongesteld. Als een stel matchfixers die wedstrijden beïnvloeden. Als een stel belchinezen worden de harde werkers, die voor hun plezier voetballen, neergezet. Een trainer met voetbalhumor die zeer enthousiast is over de prestatie die hij met ZIJN jongens heeft geleverd wordt neergezet als iemand die matchfixing goed zou keuren.

Dit zijn zeer pijnlijke beelden waarmee de NOS en Nieuwsuur proberen nieuws te brengen. Nieuws dat er niet was maar dat gemaakt word. Het is voor zo’n groot nieuwsitem een kleine kunst om iemand of meerdere in diskrediet te brengen en je zal maar zendtijd moeten vullen. Ik vind het een schandalige vertoning en ik ga er vanuit dat de KNVB geen onderzoek in zal stellen en dat FC Emmen gewoon zijn verlies zal erkennen en hier geen zaak van zal maken. Doen zij dat wel moeten we dit absoluut niet serieus meer gaan nemen.

En voor zowel de NOS als Nieuwsuur heb ik een mededeling: 

Als u zo graag echt nieuws wilt brengen en transparant wilt zijn richting de Nederlandse bevolking zou ik eens beginnen met echt belangrijke dingen uit te zoeken. Kom niet pas met het zeer omstreden Marrakech pact als Baudet er op blijft hameren, maar kom ermee als alles nog onder stoelen en banken gestopt word. Pak de KNVB aan om het feit dat heel Nederland op hikt tegen de Voetbalpiramide. Dat er clubs omvallen omdat de eisen die de KNVB stelt voor veel amateurclubs niet te doen zijn. Maak een item over de belofteteams in de reguliere competities. Ga eens een item maken over de problemen die Johan Derksen benoemt over allochtonen bij de amateurclubjes. Ga eens na of clubs zoveel problemen hebben van allochtone jeugd omdat er geen vrijwilligers bij komen en steeds meer witte Nederlanders nog meer werk moeten verrichten omdat de allochtone ouders hun klauwen niet uitsteken of er zelfs helemaal niet zijn. Ga eens kijken waarom de allochtone voetbaljeugd naar clubs vertrekken waar meer allochtone jongeren voetballen en ga een een item, en een eerlijk item, maken waarom witte ouders hun kinderen bij bepaalde verenigingen weghalen en bij een grote club plaatsen waar het of merendeel wit is, of in elk geval gevarieerder.

Dan toon je als nieuwsitem pas echt ballen. Dan breng je pas echt nieuws. Nieuws dat heel Nederland weet maar dat door onze staatstelevisie onder de mat geschoven wordt omdat dat wel eens voor nogal wat reuring kan zorgen in ons kikkerlandje. En de laatste die dat wil is ons geliefde kabinet en onze linkse vrienden van Groen-Links. En misschien nemen Voetbalzone, Voetbal International, RTL Nieuws, en alle andere nieuwsbulletins het dan ook wel over…..

Maar laat alsjeblieft een bejaarde vrijwilliger die het heeft over een tientje en een trainer van een amateurclubje die het heeft over drie euro met rust! Dit is schandalig, een wanvertoning, en diep triest.

Barry Joren Voetbalprof.com

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!