WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Barry’s column: “Ik durf niet te zeggen dat ajax de finale haalt.”

Barry / Interviews en columns / 1 jaar geleden

De eerste van het tweeluik tegen Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League zit erop. Ajax heeft met 0-1 gewonnen. Uit, in Engeland. Tsja… waar ligt de grens? Ik weet het gewoonweg niet meer. 

Al maanden ben ik aan het genieten van Ajax. De combinatie van flair, techniek en inzicht is echt fantastisch en overstijgt al mijn verwachtingen. Gisteravond is daar weer iets bijgekomen. Strijd… Als het dus even niet lukt in de Champions League, als ze even zoekende zijn, dan staan de jonge jochies op en werken ze zich een slag in de rondte. Alle commentaren die gisteren na de wedstrijd zijn gegeven en vanmorgen in alle kranten in binnen en buitenland stonden hoef ik niet te herhalen. Ajax was het eerste half uur weergaloos en daarna werd het ietsje minder. De tweede helft was Tottenham feller en fysiek sterker. De jochies moesten het echt even opnemen tegen de grote mannen. Maar…. ook toen hielden zij ‘gewoon’ stand. Er werd nauwelijks iets weggegeven en Tottenham is niet een keer echt gevaarlijk geweest. Eigenlijk is dit haast onmogelijk, en toch maken ze het al maanden waar.

Eerst was het Bayern München dat niet in vorm was waardoor Ajax de poule overleefde. Toen was het Real Madrid dat in slechte vorm verkeerde en Ajax schakelde ze dan ook gewoon uit. Niet moeizaam, maar met overweldigend voetbal en een 1-4 winst in het Santiago Bernabeu. Het is ook maar Real Madrid natuurlijk. De club die de afgelopen 5 jaar 4 keer de Champions League heeft gewonnen. En toen dacht bijna heel Nederland dat het einde wel bereikt was. Immers was de volgende tegenstander Juventus. Hét Juventus dat in Italië kampioen werd met zo’n puntje of 15 voorsprong op onder meer Napoli. Het Juventus met de grote voetballer Cristiano Ronaldo in de gelederen. De man die de vorige tegenstander, Real Madrid, aan vier Champions league titels heeft geholpen. Die de Italianen hebben gehaald om hun ook aan die cup met de grote oren te helpen. Maar goed… ook die werden over twee wedstrijden dus aan de zegekar gebonden. En ook zij werden in fases van het kastje naar de muur gestuurd. Ook zij hadden over twee wedstrijden eigenlijk helemaal niets te vertellen.

En nu is de eerste wedstrijd tegen Tottenham Hotspur dus ook winnend afgesloten. En eigenlijk… eigenlijk…. heeft Ajax zich nog tekort gedaan. Als Donny van de Beek die bal gewoon opzij legt naar David Neres wordt het 0-2. Nog meer ruimte. Nog meer kunnen voetballen. Maar goed, het is wel de halve finale van de Champions League tegen een club die, moet zeggen enigszins gelukkig, een van de vier grote favorieten eruit knikkerden, Manchester City.

Toen het na het half uur spelen verplicht omgegooid werd door Pochetino kreeg Ajax het lastig. Er stond plotseling een extra middenvelder en Ajax kwam er voetballend dus niet meer uit. Na een aantal minuten zagen de spelers dat zelf ook, en wat gebeurde er? Onder meer Donny, Frenkie, Hakim en Matthijs (maar eigenlijk gewoon het hele elftal) gingen keihard, maar dan ook echt keihard werken. Iets dat Ajax wel eens verweten wordt dat zij dat niet willen of niet kunnen. Eerder was het zo dat Ajax mooi voetbal speelt en als het even niet lukt dan verliezen ze. Simpel. Nu is er een factor bij gekomen. Het lukt even niet en het mes gaat tussen de tanden en ze lopen de noppen onder de voetbalschoenen vandaan. Er zat gras op de broeken. Het zweet liep over de ruggen de bilnaden in. Er werden in verdedigend opzicht ongelooflijk veel meters afgelegd die je normaal niet bij Ajax ziet. Dit zou dus eigenlijk de basis moeten zijn voor het behalen van de finale. Eigenlijk kan dit Tottenham dit Ajax niet verslaan. Dat zou nu bijna onmogelijk zijn.

Maar toch durf ik dat niet hardop te zeggen. Sterker nog… ik durf het eigenlijk niet eens te denken. Een aantal keer is het  gisteravond, vannacht en vanochtend door mijn hoofd geschoten. Maar ik schud met mijn hoofd en gooi het eruit. Het kan gewoon niet dat Ajax de finale haalt. Als je alle clubs naast elkaar zet, alle begrotingen van die clubs, en je zet Ajax daar dan tussen…… Nee joh, dat is gewoon onmogelijk. Zo mag je helemaal niet denken. Dat sprookje eindigt gewoon woensdag en dan gaan we over tot de orde van de dag.

Of zou het dan misschien toch kunnen…..

Ik neem een valiumpje, want mijn hoofd is op hol. de hersenen slingeren van links naar rechts, van boven naar beneden. Het is gewoon echt druk daarboven. Kan het? Nee, het is onmogelijk. Willen we het? Ja, natuurlijk. Maar het is onmogelijk. Echt onmogelijk? Nou ja, misschien zou het wel kunnen. Maar….

Volgende week woensdagavond zullen we het weten. Speelt Ajax op 1 juni de finale of zal Tottenham aantreden tegen Liverpool of Barcelona?

Ik weet mijn favoriete finale wel. Maar ik durf gewoon niet te zeggen dat Ajax daar zal staan. Ik durf het nog steeds niet. Maar één naam durf ik wel te scanderen. Hoe het ook allemaal zal lopen….. Jooooooohaaaaannnnnnn zit boven op een wolkje te genieten.

Barry Voetbalprof.com

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!