Nieuws over Club van de maand
/ 08 feb 2017 / Club van de maand

CLUB VAN DE MAAND: "THE HAARLEM BOYS" DEEL 1/4

Foto: Jubileumwedstrijd 100 jarig bestaan THB

CLUB VAN DE MAAND

Vanaf deze maand ,februari, trappen wij af met de ‘club van de maand’. Een item dat wij met heel veel plezier zullen gaan maken. Elke vereniging in Nederland maakt kans om op voetbalprof.com beschreven te worden van oprichting tot heden. Het item zal bestaan uit vier delen waar we een maand de tijd voor nemen. De historie van de club, de teams en successen, de vrijwilligers, leden en supporters en als laatste deel de ambities van de club en hoe leden en supporters daar tegenover staan. Een zeer uitgebreid item met interviews en foto’s.

Voor de eerste editie blijf ik dicht bij huis. De eerste club die ik beschrijf en tot in de puntjes uit zal lichten is de club waar ik zelf van kleins af aan mijn voetsporen heb achtergelaten. Ik werd pas op mijn 18e jaar lid van deze prachtige vereniging omdat zij daarvoor, voor mijn leeftijd, geen elftal hadden. Mijn jeugdelftallen heb ik met alle plezier doorlopen bij FC Schalkwijk. Maar elke zondag mocht ik, vanaf dat ik net de luiers uit was, met mijn opa en mijn vader mee naar deze prachtclub om onder meer mijn ooms en neven te zien spelen en om na de wedstrijd met neefjes, nichtjes en vriendjes tot donker aan toe te spelen met een bal op het hoofdveld. Een ouderwetse voetbalclub waar van klein tot groot uit het ballenhok gewoon nog een bal kon pakken, waar de lucht van patat en gehaktballen je neus in kwamen als je het complex op kwam, en als je verkleumd en doorweekt van de regen even naar binnen kwam om een flessie cola van je vader, opa of ooms te krijgen om die snel achterover te gooien en vervolgens de regen weer in te stappen. De regen in om weer slidingen te maken door de blubber bij het doel waar de keeper van het eerste een paar uur daarvoor het eerste elftal nog op de been had gehouden. Een club van bijna 103 jaar oud….. THB!

DEEL 1

HISTORIE “The Haarlem Boys”

Oprichting

Zoals gezegd, THB, een club van bijna 103 jaar oud. Opgericht op 22 mei 1914 door een groep mensen die veelvuldig speelden op het toenmalige ‘Molenpad’, het tegenwoordige Lorentzplein en omgeving. Deze straat was in het Haarlemse voetballeven berucht en beroemd. Op de vlakte aan het Molenpad werden grimmige voetbalgevechten gehouden tussen diverse straat en buurtverenigingen. Ook het elftal van het Nieuwe Kerksplein streed verbeten om de eer van hun buurt hoog te houden. Uit deze buurtvereniging is de Sportingclub “The Haarlem Boys” ontstaan.

In het volksgebouw aan de Smedestraat werd de oprichtingsvergadering gehouden waarbij maar liefst 30 personen aanwezig waren. De vergadering koos de naam H.S.C oftewel (Haarlemsche Sportclub) maar deze werd na enkele maanden gewijzigd omdat deze naam reeds bestond. Zo werd het “The Haarlem Boys”

Na de vergadering en daarmee de oprichting moest de club nog wel een veld regelen waar zij hun competitiestrijd met de overige clubs aan konden gaan. Na een lange zoektocht hadden ze er een gevonden. De club THB mocht van boer Verschie een weiland huren aan de Vergierdeweg. Op het weiland was krap ruimte voor de aanleg van een veld maar er werd hard gewerkt om het veld speelklaar te maken en binnen no time lag er een veld. Een oude schuur  dat bij regen aan alle kanten lekte, deed dienst als kleedkamer. Maar niks deerde de spelers van toen. Vol enthousiasme begonnen de groen-witten aan hun weg in de competitie en vanaf het allereerste begin was THB een club dat menig Haarlemse vereniging de angst in de benen liet slaan.

Helaas kwam kort daarna de Eerste wereldoorlog om de hoek kijken en moesten veel spelers zich wapenen om mee te strijden voor volk en vaderland, tot gevolg hebbende dat elftallen incompleet waren. De spelers die thuis waren vulden de open gevallen plaatsen zo goed mogelijk op, al moesten ze meerdere wedstrijden per dag spelen. De mentaliteit van de mensen met een groen-wit hart was toen dus al prima. Een mentaliteit die bij de echte THB’er, en dan praat je over de echte, nog steeds het geval is.

Verhuizing

In 1920 verhuisde de vereniging van de Vergierdeweg van het weiland bij boer Verschie, naar een terrein bij het Gesticht “Meer en Bosch” in Heemstede. Met eigen middelen werd er een kleedhuis gebouwd dat op 17 juli 1921 officieel werd geopend. In het seizoen 1921/’22 speelde “The Haarlem Boys” in een competitie met onder meer Stormvogels 2, Koninklijke HFC 3, R.C.H 3 en E.D.O 3 en speelden zij zich naar een knappe vierde plek.

Na elf jaar spelen op “het oude slot” pakte zich donkere wolken boven de THB’ers samen. Het contract bij Meer en Bosch werd niet meer verlengd waardoor de club in 1931 zonder terrein kwam te zitten. Dankzij de medewerking van EDO en RCH (twee clubs met een grote historie in het Nederlands betaald en amateurvoetbal), die hun velden belangeloos beschikbaar stelden, kon de competitie worden afgewerkt en gelukkig kon er in 1932 met de Gemeente Heemstede een contract voor de duur van vijf jaar worden afgesloten voor het bespelen van de Gemeentelijke (Heemsteedse) Sportparken.

In 1936, toen het contract afliep bij de Gemeente Heemstede, moesten “The Haarlem Boys” andermaal op zoek naar een nieuw onderkomen. Dit heeft toen iets minder moeite gekost dan de vorige verhuizing, en zo verhuisden zij naar Mariënweide te Aerdenhout. Met vereende krachten, zoals de THB’ers te boek stonden, werd een stuk weiland dat daar werd gepacht omgetoverd tot twee fraaie sportvelden. Uit eigen middelen en met eigen mensen werd er andermaal een fraai kleedhuis neergezet.

Even daarna brak de Tweede wereldoorlog uit en dat betekende dat het sportleven grotendeels werd lamgelegd. Vele leden moesten voor mobilisatie onder de wapenen. Vanzelfsprekend ondermijnde de angstaanjagende oorlog iedere belangstelling voor sportbeoefening. Het gezins- en verenigingsleven gingen gebukt onder de zware zorgen. De “Wehrmacht” vorderde de velden van THB en stak de mooie grasmat af. In korte ogenblikken werd het werk van vele THB’ers tenietgedaan en dat was een hard gelag. Toch ging deze club na de oorlog niet bij de pakken neerzitten. In vereniging, met alles en iedereen die een THB hart had, werd de draad weer opgepakt. Het terrein werd voorzien van nieuwe grasmatten en de kleedhokken werden beetje bij beetje weer opgeknapt.

In 1970 stond er weer een verhuizing voor THB te wachten. Vanaf de Mariënweide te Aerdenhout verhuisden de groen-witten naar Sportpark Eindenhout in Haarlem. Op dit prachtige complex, het word wel eens het allermooiste complex van Haarlem genoemd, spelen de teams van THB nog steeds. Al 47 jaar loop je door het kleine stukje bos vanaf de parkeerplaats het complex op en vanaf dat punt, als je het hek binnen loopt, krijg je een warm gevoel. Vanaf alle kanten van Haarlem is het sportcomplex makkelijk te bereiken, maar door het bos enerzijds en de Leidsevaart aan de andere kant, zijn er toch mensen die niet precies weten waar THB ligt.

Foto onder: Opening Sportpark Eindenhout 1971

Een vreemde gewaarwording is het als je als speler zegt dat je bij THB speelt en dat er clubs zijn die vragen waar dat ligt. Er zijn nog steeds verenigingen uit Haarlem en omgeving en/of spelers daarvan die rondjes over de Wagenweg rijden en op de Leidsevaart of zelfs de Randweg terecht komen en dan bellen hoe ze in hemelsnaam bij THB kunnen komen. Sommige Haarlemse voetballers weten niet eens dat de club bestaat. Het is niet de grootste club en het ligt een beetje afgelegen. Maar het complex, de kantine en de kleedkamers stralen voetbal uit. En bij de mensen, die er in 1914 waren om de vereniging op te richten tot de mensen die er nu lopen, is altijd iedereen welkom geweest. Onderscheid in personen, in ras of uit welke laag van de maatschappij je volgens anderen ook zou komen?? Bij THB werd en word nooit een oordeel geveld tot ze je zelf hebben leren kennen. Iedereen was en is bij deze prachtclub welkom. De normen en waarden stonden toen hoog in het vaandel en doet dat nu nog, maar voor een dolletje een gekheid of een feest heeft de club nog nooit zijn hand omgedraaid. Samen werken met mensen die de club een warm hart toedragen en samen overeind blijven, in goede en slechte tijden. Dat was en is een THB’er. En meerdere THB’ers maakten samen… en maken nog steeds….. “The Haarlem Boys”.

DE VOORZITTERS DOOR DE JAREN HEEN.

“The Haarlem Boys” bestaat bijna 103 jaar en er zijn in de 103 jaar ‘slechts’ elf voorzitters geweest. Alleen al hieraan kan je zien dat leiding geven aan deze club altijd een voorrecht is geweest en dat het een prettige vereniging is om voor te strijden en voor te leven.

“De laatst zittende voorzitter Cees Th. Leevendig heeft deze taak maar liefst 31 jaar op zich genomen. 31 jaar de voorzitter geweest van een prachtige club in goede en hele slechte tijden. In een tijd dat niets te gek was en in tijden dat het water aan de lippen van de club stond. Je kan wel zeggen dat deze voorzitter, en dan zeker in zijn beginjaren, de club THB persoonlijk uit zwaar weer heeft gehaald en heeft geknokt om THB er weer bovenop te krijgen. In een volgend deel zal ik uitgebreider ingaan op de personen die zich altijd op vrijwillige basis hebben ingezet, maar dit wilde ik op persoonlijk vlak graag vast kwijt omdat Dhr. Leevendig voorzitter was sinds ik mij kan heugen en het dus ook mijn voorzitter geweest is. Wij hebben wel eens gebotst, flink gebotst zelfs, maar als oud-lid zijnde van deze club kan ik niets meer zeggen dan dat hij het respect verdiend van een ieder die “The Haarlem Boys” een warm hart toedraagt maar ook van een ieder die van voetbal houdt en die begrijpt wat het is om lid te zijn van een vereniging. Je doet het  als voorzitter namelijk zelden tot nooit goed voor elk lid. Dan heeft de één iets te mopperen en dan weer de ander. Als je dan 31 jaar voorzitter kan zijn en je doet dat met passie, inzet en strijd, je ziet mensen komen en gaan, je ziet zelfs hele teams komen en weer verdwijnen, en je blijft je vol overgave inzetten om een vereniging te laten bestaan, dan verdien je een pluim. En deze pluim heeft hij kortgeleden ook gekregen. Zowel van de leden en oud-leden van THB, als van de KNVB. Een pluim voor 31 jaar trouw zijn aan de club voor zijn leden, oud leden en supporters bij zijn afscheid. Helaas heb ik zelf niet mee mogen maken dat het 100-jarig Jubileum werd gevierd en ben ik er ook niet bij geweest dat Kees afscheid nam als voorzitter een aantal maanden geleden maar wellicht komt er een keer een dag dat ik Kees gewoon de hand kan schudden als we elkaar toevallig een keer tegenkomen op of langs het veld”, Aldus Barry Joren. Redactie voetbalprof.com.

 

Foto boven: Cees Th. Leevendig Voorzitter THB 1985-2016

Uiteraard zal dit voor alle voorzitters gelden uit alle tijden en daarom worden hierbij ook alle namen genoemd:

1914-1922 Dhr. S.J Abspoel

1922-1926 H. de Jonge

1926-1933 H.Ineken

1933-1936 A.A Petersen

1936-1940 J.H.C v.d Pol

1940-1965 A.B van Leeuwen, tevens benoemd tot Erevoorzitter.

1965-1968 T. v Ek

1968-1975 H.W de Vos

1975-1982 H. v Leeuwen

1982-1985 Th. Polman

1985-2016 C. Th. Leevendig

Deze elf namen hebben leiding gegeven aan de besturen door de jaren heen en aan de club THB. Uiteraard hebben deze heren het niet alleen kunnen doen en hadden zij prachtige mensen om zich heen. Secretarissen en penningmeesters die dag in dag uit voor de club klaar stonden en deze Voorzitters ondersteunden met goed en mooi vrijwilligerswerk.

Toch is er een secretaris die hierbij wel genoemd mag worden. De heer Henk Spierdijk is voor alle THB’ers een lichtend voorbeeld geweest. Al zijn vrije tijd stelde hij in dienst van ‘zijn’ vereniging. Niet alleen achter de groene tafel was hij een stuwende kracht; ook als 1e elftalspeler heeft hij zijn medespelers geïnspireerd tot grote daden. Op zijn 40-jarig Jubileum in 1962 kreeg hij het eerbewijs voor zijn grootse arbeid en terecht. Hij verdiende het! Voor zijn verdiensten in de sport in het algemeen werd de heer Spierdijk Koninklijk onderscheiden.

Notulen van een secretaris van 13 september 1916:

Tot zover deel 1 van de ‘club van de maand’ van deze vierdelige serie. In een volgend deel komen we terecht bij de successen van de club en welke elftallen er allemaal hebben gespeeld, en hoe het zit met de jeugd.

Bron: Barry Joren, het boek ter Ere van het 100-jarig Jubileum en diverse THB’ers.

 

 

 

 

 

home
Gerelateerd nieuws
Social media
Snel nieuws