WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

COLUMN THEO; NIEUWE DIMENSIE AAN DE BUITENSPELREGEL

Barry / Interviews en columns / 2 jaar geleden

Afgelopen weekend mocht ik mij weer eens vermaken bij een aantal voetbalwedstrijden in Engeland. En als ik daar dan weer vandaan was dan sprong er links of rechts wel weer een pub voor mijn voeten en zat ik daar weer op grote schermen naar het spelletje te kijken.

Life sucks !

Zo mocht ik mij bijvoorbeeld met een grote groep Engelsen bezig houden met de wedstrijd Manchester City – Watford FC. Het team van Pep kon nauwelijks potten breken en kwam maar tot één grote kans voor rust. Een kopbal van Aguero ging net naast het doel van Gomes.

Kort na de rust deed zich een situatie voor die ik graag precies omschrijf, maar die u net zo gemakkelijk op you tube kunt terug zien. Tik de wedstrijd in en u kunt de samenvatting van 2.06 minuten aanschouwen. Wat zie u in minuut 46 gebeuren ?

Aguero wordt door het midden aangespeeld en transporteert de bal direct met de borst door naar Raheem Sterling. Op het moment dat Aguero dat doet is Sterling al meer dan een meter voorbij de laatste verdediger van Watford, zijn directe tegenstander Daryl Janmaat. Laatstgenoemde probeert Sterling nog met een alles of niets poging van de bal te krijgen doch raakt het leer niet voldoende. Sterker, Sterling neemt de bal mee en scoort vervolgens bij de volgende aanraking van de bal.

Grensrechter Edward Smart, duidelijk de domste dus niet, steekt de vlag omhoog. Buitenspel. En wat beslist scheidsrechter Paul Tierney vervolgens ? Doelpunt !

Voorop gesteld, er is een groot verschil in buitenspel en hinderlijk buitenspel. Niet hinderlijk is niet strafbaar. Wanner sta je dan hinderlijk buitenspel ?

Laat ons eerst even de letterlijke tekst van de spelregel erbij nemen die hier over gaat. Spelregel 11, buitenspel. Ik citeer uit het grote spelregelboek van de KNVB:

Er is sprake van hinderlijk buitenspel indien o.m. door:

“een tegenstander in diens spel te beinvloeden” door

* Te voorkomen dat een tegenstander de bal kan spelen of in staat is te spelen door duidelijk het gezichtsveld van de tegenstander te blokkeren of

* Een tegenstander aan te vallen in de strijd om de bal of

* Duidelijk te proberen de in de nabijheid zijnde bal te spelen waarbij deze handeling de tegenstander beinvloedt of

* Een duidelijke actie te maken die duidelijk invloed heeft op de mogelijkheid van een tegenstander om de bal te spelen.

Tot zover het van belang zijnde deel van de spelregel.

Die laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

Een uitzondering op het buitenspel staan is het verkrijgen van de bal van een tegenstander. Het komt bijvoorbeeld nog wel eens voor dat een verdediger terug wil spelen op zijn doelman en daarbij een tegenstander tussen hem en zijn doelman over het hoofd ziet. Die aanvaller staat dan niet hinderlijk buitenspel.

Hoe heeft scheidsrechter Tierney de situatie rond Janmaat en Sterling nu uitgelegd ? De uiterste poging van Janmaat om de ruim buitenspel staande Sterling alsnog af te stoppen en waarbij hij de bal net raakte wordt door hem gezien als een actie van de verdediger Janmaat die de buitenspelsituatie

opheft. En niet als een actie zoals in de regel hierboven beschreven, waarbij de verdediger Janmaat is beinvloed door de buitenspel staande Sterling.

De uitleg van regel 11 is door meneer Tierney volledig op zijn kop gezet. Net als de wedstrijd trouwens, die binnen een kwartier op 3-0 stond. De IFAB, de organisatie die weredwijd verantwoording draagt voor handhaving van spelregels, heeft voor komend seizoen weer enkele aanpassingen van spelregels aangekondigd. U kon dat onlangs bij voetbalprof.com lezen. Het betreft o.m. aanpassingen van de doeltrap, het verlaten van het speelveld en wie wel/niet mag plaatsnemen in een muurtje bij een vrije trap.

Als we de situatie rond al dan niet hinderlijk buitenspel gaan uitleggen zoals scheidsrechter Tierney dat deed dan heeft de IFAB zeer binnenkort weer de nodige aanpassingen te doen.

Die van spelregel 11.

Theo Uphus, voetbalprof.com

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!