Nieuws over Interviews en columns
/ 10 apr 2018 / Interviews en columns

Wat denkt u? Een rechtszaak tegen Toto.nl?

Zoals onze volgers inmiddels wel weten wil voetbalprof.com nog wel eens de strijd aangaan met personen, clubs en instanties. Nu twijfelen wij of wij ook de strijd aan zullen gaan met de staat. Waarom? Dat zullen wij u eens haarfijn uitleggen. 

Afgelopen vrijdag 6 april 2018 speelden wij bij Toto.nl, dat onderdeel van de Nederlandse Loterij is en dus een bedrijf van de staat der Nederlanden, een poultje met 6 wedstrijden, zie foto. Die bewuste vrijdagavond na het beëindigen van de wedstrijden maakten wij de balans op. Conclusie: We hadden voor €5,- gespeeld en verloren.

Echter kwam ons afgelopen zondag een bericht onder ogen waarin de KNVB meldde dat de wedstrijd tussen Jong Ajax en NEC overgespeeld moest worden. Reden: Bij Jong Ajax speelde de geschorste Teun Bijleveld mee. De KNVB concludeerde dat Bijleveld tegen NEC niet had mogen spelen omdat hij de maandag daarvoor tegen FC Dordrecht zijn vijfde gele kaart had gekregen. Dat Bijleveld meespeelde komt door een administratiefout bij de KNVB.

Oke, maar hoe zit het dan met ons poultje vroegen wij ons af. Immers is het zo dat onze Koninklijke Voetbalbond deze wedstrijd over laat spelen omdat er niet aan de geëiste regels is voldaan die voor een competitiewedstrijd gelden. En de enige die dit kan beslissen is de KNVB. Als de organisator van de competitie, en dus ook van deze wedstrijd, constateert dat er niet volgens de reglementen is gespeeld en dat de wedstrijd overgespeeld moet worden betekend dat ons inziens dat niemand daar aan zou kunnen en mogen twijfelen. Zij bepalen dat.

Hierop hebben wij maandagochtend contact gezocht bij de Nederlandse Loterij met de afdeling Toto. Wij stelden iemand bij de klantenservice de vraag wat er nu met deze wedstrijd ging gebeuren. De persoon die de telefoon hanteerde wist ook niet precies hoe het zat maar ik was niet de eerste met deze vraag. De vraag van mij, en dus die van nog meer mensen, lag bij de afdeling die er over gaat en die zullen bekijken wat er met deze situatie zal gaan gebeuren. Morgen (vandaag dus) konden wij terugbellen.

Vanochtend om 9.00 uur hingen wij aan de telefoon en vroegen of er al uitsluitsel was over onze vraag. Die was er. “De Toto hanteert het beleid dat bij reglementair uitgespeelde wedstrijden, zonder rekening te houden met protest of verlenging de uitslagen gelden van de uitgespeelde wedstrijd op de betreffende datum.”

Uiteraard hadden wij dit antwoord wel verwacht. Ook de Nederlandse staat zit niet te wachten op achteraf betalingen. Immers hebben zij die vrijdagavond al de winnaars uit moeten betalen die op Jong Ajax hadden gegokt. Toch legde ik de man aan de andere kant van de telefoon het volgende voor. “U zegt dat Toto.nl de uitslag hanteert die na 90 minuten officiële speeltijd op het bord stond omdat de wedstrijd reglementair was uitgespeeld. Ik denk dat Toto.nl hier de plank misslaat. De definitie van reglementair bij aanvang van sportwedstrijden is: overeenkomstig het wedstrijdreglement. En juist hier zit het probleem. De KNVB heeft besloten dat de wedstrijd overgespeeld moet worden omdat het opstellen van Teun Bijleveld niet overeenkomstig was met het wedstrijdreglement en heeft daardoor de gehele wedstrijd als onreglementair bestempeld.

Dit zou naar onze mening betekenen dat Toto eigenlijk dus maar twee opties heeft om dit op te lossen. Of Toto zet de wedstrijd weer op open en wacht af tot 16 april, de dag dat de wedstrijd tussen Jong Ajax en NEC wordt overgespeeld, of Toto moet de quotering op 1 zetten wat zou betekenen dat de wedstrijd in het rijtje van vrijdag 6 april zou komen te vervallen. Deze maatregel hanteert Toto.nl namelijk wel als een wedstrijd wordt afgelast en/of gestaakt en niet binnen twee dagen na de eerste aanvangsdatum zou zijn ingehaald of uitgespeeld.

Nadat wij dit hadden uitgelegd aan de man aan de andere kant van de telefoon kregen wij het antwoord: “Maar denkt u dat NEC anders wel had gewonnen?” Uiteraard weten wij dat niet. Maar wij hadden ook daar ons antwoord op klaar. Als onderbouwing van het gegeven dan Bijleveld wel speelde die avond van de 6e april. De hoofdtrainer van Jong Ajax is Micheal Reiziger. Deze veelvoudig ex-international heeft cursus na cursus en opleidingen gevolgd om oefenmeester te zijn op dit niveau. Deze cursussen en opleidingen worden gegeven door de Koninklijke voetbalbond. Deze geven ook de certificaten en diploma’s af en zien na het afgeven van deze papieren dus aan dat Reiziger als specialist bestempeld kan en mag worden. Hij heeft zijn diploma’s ruim voldoende behaald. Juist deze meneer Reiziger, de coach van Jong Ajax, heeft Teun Bijleveld opgesteld. Wij nemen aan dat als je tegen een directe concurrent speelt dat je wilt beginnen met je sterkste opstelling die op dat moment beschikbaar is in de tactische vorm die hij nodig achtte om NEC te verslaan. Als een trainer dat opzettelijk niet zou doen dan is hij in gebreke bij de club die hem betaald, dus laten we uitgaan van het goede in de mens. Als de KNVB zijn werk had gedaan en Ajax tijdig had ingelicht over de schorsing had Bijleveld niet kunnen spelen op 6 april jongstleden. Dat zou naar onze mening betekenen dat de kans op een overwinning voor NEC of gelijkspel reëler had geweest. Omdat Bijleveld dus wel onreglementair speelde was de kans voor ons, en iedereen die de 6e april op NEC had gegokt, kleiner om te winnen dan als hij niet had gespeeld.

Na deze uitleg aan de heer aan de andere kant van de telefoon zei hij: “Als u een klacht heeft en/of wilt protesteren dan kunt u de ombudsman Nederlandse Loterij mailen en kijkt hij wat of u goed zit of niet, maar uw verhaal klinkt wel redelijk en geloofwaardig.

Conclusie van voetbalprof.com: Wij denken dat wij in ons recht staan om de quote open te laten staan tot de wedstrijd overgespeeld zou worden met de kans dat NEC wint, maar nog eerlijker zouden wij het vinden als de wedstrijd zou komen te vervallen en de overgebleven 5 wedstrijden als winnend toegekend zouden worden wat ons een bedrag van €291, 27 op zou leveren.

Het gaat ons in deze niet eens zo zeer om het geld dat wij hierdoor mislopen maar zouden wel, áls we gelijk zouden hebben, uit principe deze zaak willen winnen van de Nederlandse staat. Recht is recht en krom is krom. Je kan als staatsbedrijf niet de consument met een kluitje het bos in sturen en zeggen dat de mensen die erover gaan dit zo hebben beslist.

Wat denkt u? Mochten wij de €291,27 toch nog ontvangen van de Nederlandse Loterij zullen wij de helft storten naar het KWF. Het is maar dat u het weet….

 

 

home
Gerelateerd nieuws
Social media
Snel nieuws