Nieuws over Hoofdklasse B Zaterdag
/ 12 okt 2017 / Hoofdklasse B Zaterdag

DFS1 ZET INNOVATIEVE STAP MET IRT

Sv DFS gaat als eerste amateurclub in Nederland gebruik maken van infrarood thermografie (IRT) via Sports Performance Zaanstad.  Ralph van der Horst, voormalig fysiotherapeut van Ajax, gaf afgelopen dinsdag een presentatie aan de sv DFS1-selectie. Daarin werd aangeven dat het grootste deel van de blessures (69%) juist ontstaan wanneer er geen direct contact is. Het doel van IRT is dan ook blessurepreventie. 

Door een speler via infarood te scannen meet men o.a. de asymmetrie en de temperatuur van de huid. De verschillen in de oppervlaktetemperatuur geven de locaties aan van mogelijke aandoeningen zoals ontstekingsreacties, doorbloedingsstoornissen, blokkades enz. Sterk doorbloede lichaamsdelen stralen namelijk meer warmte uit dan minder goed doorbloede delen van de huid. Er wordt onder andere gelet op asymmetrie tussen links en rechts. Verschillen in de kleuren tussen een linkerbeen en een rechterbeen kunnen bijvoorbeeld wijzen op een blessure of pijnprikkel.
Door gebruik te maken van thermografisch onderzoek kunnen ernstige blessures voorkomen worden. Wanneer lichte blessures worden opgespoord en tijdig worden behandeld kan erger worden voorkomen. Bovendien kan ook worden voorkomen dat ten gevolge van een lichte blessure compensatie ontstaat, waardoor andere lichaamsdelen op hun beurt weer overbelast raken.

In Nederland maakt eredivisionist AZ Alkmaar inmiddels ook gebruik van IRT via Sports Performance, dat ook wereldwijd actief is bij toonaangevende clubs. De DFS-selectie werd dinsdagavond gescand waarna er een rapport met risico-indelingen is opgemaakt. Zo krijgt de technische staf inzicht in de fysieke staat van de selectie. Vervolgens krijgt men dan advies vanuit Sports Performance hoe men met de uitkomsten het beste om kan gaan.  De DFS-selectie zal één keer in de drie weken gescand worden met uiteindelijk als doel om blessures te voorkomen of een behandelingsplan op te stellen voor het herstel van een geblesseerde speler.

Corné Meijering (correspondent DFS Opheusden)

home
Gerelateerd nieuws
Social media
Snel nieuws