WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee is een vriendelijke en transparante man, maar…..

Barry / Interviews en columns / 3 jaar geleden

De heer Jan Dirk van der Zee is een bijzonder aardig persoon, laat ik dat voorop stellen. Dat hij in een zeer moeilijke situatie in is gestapt als directeur amateurvoetbal bij de KNVB is een understatement. De heer van der Zee heeft momenteel misschien wel een van de moeilijkste banen die Nederland te bieden heeft. Met een miljoen leden en 17 miljoen bondscoaches die allemaal weten hoe het moet en hem de les lezen, moet je sterk in je schoenen staan. En dat staat hij. IJzertsterk zelfs. Van der Zee probeert alles een positieve draai te geven en werkt hard om het iedereen naar de zin te maken. Echter moet de positiviteit niet overdreven worden en moet hij wel bij de feiten blijven. 

Gisteren verscheen er een column van Jan Dirk van der Zee op KNVB.nl waarin hij schrijft dat 2017 een goed jaar was voor onze Koninklijke Nederlandse VoetbalBond. Dit slaat natuurlijk helemaal nergens op en dat heb ik hem ook verteld. Onder zijn column, die door de heer van der Zee ook op Twitter werd gezet heb ik gereageerd en hetzelfde verteld als wat ik nu zeg. “Dat u momenteel een hondenbaan heeft is een understatement, maar hoe durft u te zeggen dat 2017 een goed jaar is geweest.” Als antwoord heb ik gekregen dat ik eens niet zo negatief moet doen, dat verandering moeilijk is en dat ze stappen maken. Ik begrijp dat meneer van der Zee natuurlijk niet zit te wachten op negativiteit, maar om nou te zeggen dat het afgelopen jaar een goed jaar was, gaat voor iedereen die ook maar  iets met het prachtige spel voetbal te maken heeft, veel te ver.

De heer van der Zee begint zijn column met de feiten die ons vertellen dat het gewoon een bijzonder slecht jaar was. “Als je langs de lijn staat en de KNVB van een afstandje hebt gevolgd vind je misschien dat de bond dit jaar een slechte wedstrijd heeft gespeeld. Per slot van rekening ontstond er een hoop gedoe rond de voetbalpiramide, rommelde het binnen de top van het betaald voetbal en wist het Nederlands elftal zich niet te plaatsen voor het WK in Rusland.”

Als je alleen dit al leest en je weet wat er rond deze feiten allemaal fout is gegaan kan je al niet anders concluderen dat er geen sprake is van een goed jaar. Rondom de voetbalpiramide is zoveel weerstand geweest dat er clubs zijn geweest, en die zijn er overigens nog steeds in de top van het amateurvoetbal, die zich zelfs af willen scheiden van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. De clubs zijn absoluut niet te spreken over de voetbalpiramide in de vorm zoals hij er nu is met alle licentieregelingen, promotie/degradatie regelingen en de belofteteams in de standaard competities. De top van het amateurvoetbal heeft zich ongelooflijk verzet en de KNVB is momenteel terug naar de ‘tekentafel’ om te proberen of ze voor volgend seizoen de schade die ze de laatste jaren hebben veroorzaakt enigzins te herstellen.

Dan de problemen die er geweest zijn rondom Oranje. De bondscoaches, de soapserie rondom Hans van Breukelen en Decossaux, en het gevolg daarvan, het andermaal niet plaatsen voor een eindronde van een groot toernooi. Een ongelooflijk debacle waar wij allemaal mee te maken hebben en op het conto komt van de KNVB. Hier heeft namelijk niemand anders schuld aan dan onze voetbalbond. Het aanstellen van de verkeerde bondscoaches is de fout van de bond. Het absoluut falen van technisch directeur Hans van Breukelen en het gestuntel voor de camera’s bij de persconferenties waar heel de wereld ‘ons’ voor heeft uitgelachen is de schuld van de KNVB. Niemand anders dan de KNVB is hier de schuldige van. Dat in eerste instantie Guus Hiddink, daarna Danny Blind en zelfs voor een wedstrijd, Fred Grim, voor de grote jongens als Arjen Robben en Wesley Sneijder stond, kan je niemand anders dan de KNVB aanrekenen. Het allerbelangrijkste is gewoon niet gebeurt, plaatsing van onze jongens voor de eindronde in Rusland.

Maar goed, de heer van der Zee hoort zich momenteel eigenlijk alleen met het amateurvoetbal bezig te houden. We moeten hem van het laatste dan ook de schuld niet geven. In een interview afgelopen zomer aan voetbalprof.com heeft van der Zee ook tegen ons gezegd dat het allemaal niet van een leien dakje is gegaan. Dat ook Hans van Breukelen, met alle goede intenties die hij had en die keihard zijn best deed, het allemaal niet zo handig aan had gepakt. Wat dat betreft wist de heer van der Zee dus ook gewoon te benoemen dat de KNVB er niet zo best op stond.

Echter geeft de heer van der Zee in zijn column ook aan wat er volgens hem wel goed is gegaan en waarom hij vind dat het best een goed jaar is geweest. Als eerst benoemt van der Zee het pupillenvoetbal. Daarover zegt van der Zee dat aan het begin van het seizoen misschien wel één van de grootste wijzigingen sinds de jaren ’70 is doorgevoerd. “Het spel gaat daardoor sneller, ieder spelertje komt veel meer aan de bal en op het moment dat het even niet loopt, lossen de voetballertjes het zoveel mogelijk onderling op. Na de aanvankelijke storm van kritiek, beginnen zelfs de meest verstokte tegenstanders plezier te krijgen in de veranderingen.” Volgens ons is de storm aan kritiek alleen niet gaan liggen. Dagelijks lezen wij alles op social media en daar is de kritiek nog steeds aan de orde van de dag, maar het lijkt wel of de heer van der Zee dit niet wil horen of lezen. De meest voorkomende kritiek is dat er geen rangen en standen worden bijgehouden (dus geen competitie). Dat de regels die er al die jaren geweest zijn momenteel niet meer gehanteerd worden (geen scheidrechter maar een spelleider die bestaat uit ouders) en dat de goede spelertjes de mindere spelertjes niet meer aan de bal laten en maar blijven pingelen. En lost but not least…. De uitslagen die er met de wedstrijdjes gemoeid zijn. Uitslagen als 44-8 en 36-12 zijn gering en inslag op zaterdagmorgen en de kindjes krijgen steeds minder plezier in het clubvoetbal. Het spelen van hun sport, in de vorm die ze op zaterdagochtend doen bij een club, kunnen ze net zo goed spelen op het pleintje achter hun huis. Er zit geen enkel verschil meer tussen. Daar komt bij dat kinderen zichzelf nu dingen aanleren die zij op hun 11e levensjaar weer af moeten gaan leren. Want… dan mag je niet meer pingelen maar moet je in teamverband spelen. Dan krijg je te maken met spelen tegen andere clubs en rangen en standen, dus competitievoetbal. Ik heb een tijdje geleden al op een simpele manier benoemd. Op school leer je ook niet eerst dat 1+1, 3 is om later te merken en geleerd te worden dat het antwoord echt 2 is. En dan heb ik hier niet eens in meegenomen dat er groot oud voetballers zijn die absoluut tegen deze vorm van pupilenvoetbal zijn en dat de amateurclubs tegen zeer hoge kosten aanlopen en bijna geen vrijwilligers op de been krijgen om alles in goede banen te leiden.

Maar goed, er is in elk geval wel één punt waar de heer van der Zee wel een punt heeft van grote positiviteit en die gebruikt hij dan ook met grote overmacht. Onze Oranjeleeuwinnen. De dames zijn afgelopen jaar Europees kampioen geworden en zijn gisteravond uitgeroepen tot sportploeg van het jaar. Daar kan de KNVB natuurlijk trots op zijn. Dat die meiden zich professioneel ontwikkeld hebben tot de grote der aarden is natuurlijk wel de verdienste van de KNVB. Echter moeten we het niet overdrijven en daarmee alles bedekken met de mantel der liefde.

Als belangrijkste verdienste van dit jaar benoemt Jan Dirk van der Zee de rust in de tent. Dat de KNVB grote stappen heeft gemaakt in de verwezenlijking van de ambitie: “groeien naar een moderne bond voor iedereen die van voetbal houdt. Ongeacht wie je bent, wat je doet of waar je vandaan komt. Voetbal is wat ons verbindt.” Dit is natuurlijk grote onzin. De stappen die zij willen nemen zijn gewoonweg (nog) niet gemaakt. Dat de KNVB die stappen graag willen nemen en het iedereen naar de zin wil maken geloof ik best. Maar het afgelopen jaar is er natuurlijk geen rust in de tent geweest, zijn er absoluut nog geen stappen gemaakt, en is het een complete rotzooi geweest. Dat zij nu knoerthard werken om het volgend jaar beter te doen en zullen proberen om rust in de tent te krijgen moeten wij als voetballiefhebber alleen maar hopen. Dat er nu rust is komt niet omdat het zo goed gaat maar omdat de KNVB heeft gevraagd of we even geduldig willen zijn om alle problemen op te lossen. De piramide is terug naar de tekentafel. We zijn uitgeschakeld voor het WK dus daar kunnen we toch niets meer aan veranderen en er wordt gewerkt aan het aanstellen van een nieuw bestuur en daarna een nieuwe bondscoach voor oranje. Wij staan langs de zijlijn en zullen dus af moeten wachten hoe de voetbalpiramide van de tekentafel  komt en we zullen maar moeten zien of er door het pupillenvoetbal grotere talenten voortkomen. En als laatste is het maar af te wachten of we aankomend jaar kwalificatiewedstrijden met oranje zullen gaan zien die zo goed zijn dat ‘we’ gaan winnen en een grote stap zullen gaan zetten richting het EK van 2020, want laten we eerlijk zijn…. na het missen van twee eindtoernooien is het oranjelegioen daar wel weer aan toe. Er zal pas echt rust in de tent komen als alles daadwerkelijk goed zal gaan. Dat is op dit moment niet aan de orde. Wellicht is het zelfs akelige stilte voor een gigantische wervelstorm.

Ik wil de heer van der Zee heel erg veel succes wensen en de KNVB een beetje geluk meegeven. En voor nu wil ik hem hele fijne kerstdagen en een bijzonder mooi, gelukkig en succesvol 2018 wensen. Ik blijf u volgen!

Barry Voetbalprof.com

 

 

 

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!