FC Twente wint eerste duel na degradatie van Sparta

Barry / Geen categorie / 11 maanden geleden

FC Twente is het seizoen in de Keuken Kampioen divisie begonnen met een nipte overwinning op Sparta Rotterdam. Voor het oog van ruim 27000 mensen wist de ploeg van Marino Pusic de 2-1, die in de eerste helft al tot stand was gekomen, vooral in de slotfase met hangen wurgen in stand te houden, waardoor de eerste 3 punten van het seizoen een feit zijn. 

De 27000 supporters, een record na 1963 in de Eerste Divisie, zagen in de eerste twintig minuten een sprankelend FC Twente. Aanvallend en met een aantal creatieve spelers ging de ploeg uit Enschede direct op jacht naar de 1-0. Al na 9 minuten spelen werd daar dan ook verdiend voor getekend door Bapoh. De jeugdinternational van Duitsland, die afgelopen zomer werd aangetrokken van Bochum, werd op de rand van het zestien meter gebied aangespeeld, draaide prima weg bij de Spartaanse verdediger en zocht met zijn rechterbeen de verre hoek waarmee hij doelman Kortsmit verschalkte.

FC Twente kon, ondanks het betere van het spel, niet lang genieten van de voorsprong. In de zestiende minuut was het Lars Veldwijk, vorig seizoen FC Groningen en nu aanvoerder van de Rotterdammers, die al vallend de bal op zijn slof nam en doelman Drommel het nakijken gaf, 1-1. Kort na de gelijkmaker waren er nog twee mogelijkheden voor Twente om weer op voorsprong te komen, maar een schot van een meter of 20 en een kopbal van Boere werden simpel door Kortsmit gestopt. Na zo’n vijfentwintig minuten spelen kwam Sparta wat beter in de wedstrijd en was de situatie op het veld in evenwicht. Toch kwam FC Twente nog voor de rust op een 2-1 voorsprong nadat Boere een wel heel makkelijk gegeven penalty koeltjes binnen schoot.

Na de rust was er een ander beeld. Sparta drong aan en Twente restte niets anders dan zich aan te passen. Echter resulteerde het betere spel van de Rotterdammers lang niet in echte kansen. Op een schot van Rayhi na, in minuut 50, had doelman Drommel maar zelden iets te doen. Pas in blessuretijd werd Twente echt ver achteruit gedrukt en kwamen de Enschedeërs nog goed weg. Eerst was het in minuut 90 Dervisoglu die met een schitterend afstandsschot de Grolsch Veste deed beven, maar was het de binnenkant van de paal die redding bracht, even daarna een scrimmage die maar net kon worden weggewerkt, en de laatste kans was voor Lars Veldwijk. Zijn kopbal viel in de handen van de Twente doelman.

Een eerste duel in de Keukenkampioen Divisie van twee degradanten uit de Eredivisie, waarin de club met de grootste begroting aan het langste eind trok. Twee clubs met toch wel Eredivisiewaardige namen. Onder meer Wout Brama bij FC Twente, (oud international) en Lars Veldwijk en Royston Drenthe bij Sparta. Wordt één van deze twee clubs kampioen en keert zij direct terug na een seizoen? Beide clubs hebben die ambitie, dat is na vanavond wel duidelijk. Een ding is zeker, voor de Eerste Divisie was het een heerlijk avondje voetbal en laten wij hopen dat er dit seizoen net zoveel beleving is bij spelers en supporters als in deze eerste ronde op het tweede niveau van Nederland.