WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

HELD!!

Barry / KNVB / 2 jaar geleden

De maand mei levert voor de voetballiefhebber een held op. Elk jaar weer. Dit jaar kan dat zomaar weer Ronaldo zijn. Een risicoloze voorspelling.
Mohammed Salah ? Hij is de coming man en is de hoop van de underdog tijdens de komende Champions League finale. Op amateurniveau ?
Ik kijk al een jaar lang veel in de tweede en derde divisie en zie daar veel goede voetballers. Mengerink, Gaari, van Eeuwijk, Castien, v.d. Meiracker. En nog velen.
Toch komt de held van dit voetbalseizoen voor mij niet uit dit schitterende rijtje voetballers.
Dat ik moeiteloos tot 30 man aan kan vullen.
Mijn held voor dit seizoen heet Jaap Oprel. U kent hem niet ?
Jaap is 77 jaar oud. Hij stond elk voetbalseizoen, 48 jaren lang, op tijd op in het weekend om zijn wedstrijdje in de 2e of 3e klasse te gaan fluiten. In Nootdorp, Poeldijk, Delft of Den Haag. Where ever.
Hij was door zijn jarenlange activiteit een personality als scheidsrechter in de ruime omgeving van het Westland. En de KNVB, die haar scheidsrechtersbestand jaarlijks achteruit zag lopen door vergrijzing en onvoldoende aanwas van onderuit, deed er haar voordeel mee. Oprel pakte wekelijks een wedstrijd, jaar in jaar uit.
Toch kwam er een kink in de kabel, en wel in 2015. Jaap moest een heup laten vervangen op 75 jarige leeftijd. Tot dat moment dus nog steeds voldoende presterend op het veld. Inzicht en feeling waren de sleutelwoorden.
Jaap herstelde van de heupproblemen, maar werd toch door een rapporteur als “onvoldoende volgend tijdens de wedstrijd” beoordeeld. En dan ben je dus klaar.
Over de beoordeling van de rapporteur kan ik als columnist niet oordelen. Hij doet zijn werk aan de hand van normen. En ik was nooit bij een wedstrijd van de scheidsrechter Jaap Oprel om daar een oordeel over te kunnen geven.
Maar er is een ander aspect aan het verhaal dat mij verwondert. Hoe kan het zijn dat een ex scheidsrechter na 48 jaar fluiten ineens vuur spuwt naar de KNVB ?
Jaap is daarin glashelder. “Ik krijg vlak voor de kerst een telefoontje van Clay Repperti van de KNVB Zeist, afdeling West 2. Die vertelt mij in een minuut dat ik aan het eind van het seizoen moet stoppen en dat de rapporteurs dat in hun rapporten hebben voorgesteld. Er zou met camera’s langs de lijn bij mij zijn gelopen om dat idee te bevestigen. Ik zou niet meer voldoende met het spel mee bewegen “
Op zich is dit wellicht een keer een eerlijke conclusie, maar de vraag is of het door voldoende beoordelingen is onderbouwd en of Jaap daar dan tussentijds mee is geconfronteerd. Het antwoord daarop is nee. En los daarvan doet de vraag opgeld of het fatsoenlijk is om als KNVB een scheidsrechter die al 48 jaren door weer en wind trekt in de weekenden om jou als bond op een voetbalveld te vertegenwoordigen met een enkel telefoontje vanuit Zeist op een zijspoor te zetten.
Ik zocht daarom contact met de man die hem dat telefonisch mededeelde vanuit Zeist. De man in kwestie, Clay Repperti kon zich de situatie en het telefoongesprek nog herinneren. Naar zijn overtuiging was het een positief gesprek. Maar Jaap ziet dat heel anders. “U bent een uithangbord
van de KNVB”is naar de overtuiging van de man uit Zeist een positief bedoeld understatement, maar Jaap ziet het als een belediging.
En daar heb je nu het punt dat ik maken wil.
Waarom in godsnaam scheept de KNVB een 48 jaar loyaal actief scheidsrechter af met een lullig telefoontje ? Ja ik kreeg antwoord op mijn vraag. Met dank aan Bram Groot namens de KNVB. Maar het antwoord deugde niet in mij ogen.
Je stuurt een loyaal persoon aan jou organisatie niet weg na 48 jaar met een telefoontje. En ook niet met een speldje of een bloemetje. Daar ga je iets voor in elkaar zetten nog voor hij weet dat er iets gaat gebeuren. Je zoekt voeling met de persoon in kwestie en kijkt of hij nog iets voor je club wil betekenen. Wellicht had Jaap nu zelf rapporteur kunnen zijn.
Ik vind het een ongelofelijk slechte zaak dat de KNVB aan de “onderkant” van de organisatie zo slecht met haar eigen mensen omgaat. Wetend dat die zo hard nodig zijn.
Jaap is daarom mijn sportman van het seizoen 2017/2018. Ik vraag aan Jaap dan toch maar of hij een mooie anekdote heeft. En die heeft hij velen. We lichten er een uit.
“Ik moest fluiten bij HBS, ik geloof het derde. Na afloop van de wedstrijd wilde ik mijn kleedkamer in, maar de sleutel van de deur was kwijt. Ik kreeg een bakkie koffie en men ging zoeken. Na een half uur kreeg ik nog een bakkie en die sleutel bleef maar weg. Ik zat lekker in het zonnetje tot een van de bestuursleden langs liep. Niet direct een klein mannetje. Kun je er nu nog niet in vroeg hij. Ik zei dus nee. Hij zegt: dan ga ik dat nu veranderen. Hij loopt met vol gewicht tegen die deur op. Deur plat en hij er languit bovenop. En terwijl hij daar ligt komt er een ander bestuurslid aanlopen. Met de sleutel”……..

 

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!