WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

HSV HOEK ZOEKT NAAR 21e HOOFDTRAINER SINDS DE EEUWWISSELING

Barry / Derde divisie zaterdag / 1 jaar geleden

Afgelopen maandagavond leed het huwelijk tussen derde divisionist HSV Hoek en haar trainer Hugo Vandenheede schipbreuk. Na een aanvaring tussen de trainer en voetballer Jonathan Constansia gooide de oefenmeester het bijltje er bij neer. Een opstapeling van gebeurtenissen lagen daaraan ten grondslag. Achteraf kun je zelfs vaststellen dat de kiem al was gelegd bij het ontslag van zijn voorganger. Dennis de Noooijer werd eind december bij de club ontslagen nadat hij tegen de wens van de TC en voorzitter van de club zijn selectie een week vrij van training had gegeven. Dat was wat laatstgenoemden niet nodig vonden terwijl de Nooijer vond dat de koppies even leeg moesten worden gemaakt. Er ontstond een “vertrouwensbreuk” en vervolgens het ontslag van de Zeeuwse coach.

Een niet gering probleem dat daarbij ontstond was dat een flink deel van de aanwezige spelers door de Nooijer was gehaald, het team met een derde plaats uitstekend presteerde en de sfeer rond het team prima was. Met deze zet gooide het bestuur dat dus allemaal overboord. Met het afscheid van de Nooijer nam ook diens assistent en clubheld Giovanni Siereveld afscheid van de selectie; hij verklaarde zich solidair met zijn collega.

Er volgde een gesprek tussen voorzitter Art van der Staal, de TC commissieleden Jacky Lambert en Ferdie Hermans en de selectie. Tijdens dat gesprek gaf de selectie aan niet met een Belgische trainer verder te willen. Dit vanwege de nogal verschillende inzichten en cultuur die er tussen het Nederlandse en Belgische voetbal bestaan. In eerste instantie leken de verantwoordelijken in die gedachten mee te gaan en werd er een gesprek gevoerd met de bij Kozakken Boys op non actief gezette Jasper de Muynck. Dit leidde echter niet tot een overeenkomst en de selectie werd enige tijd later opgeschrikt met de mededeling dat de club de Belg Hugo Vandenheede had gecontracteerd.

De selectie pakte de draad met de nodige tegenzin alsnog op na de winterpauze. Het pakte als debutant in de derde divisie zaterdag zelfs de tweede periodetitel. Toch werden de eerste haarscheurtjes in het huwelijk tussen club en trainer al snel zichtbaar. Nog geen twee maanden na zijn aanstelling constateerd de trainer een terugloop in het bezoek aan de trainingen om allerlei redenen. Ook in de tactische afspraken ging steeds meer mis. HSV Hoek speelde in de nacompetitie tegen VVSB, dat vocht voor behoud van het tweede divisieschap. Hoek verloor en kon op vakantie.

Voor het zover is klonken er echter vanuit de selectie richting bestuur en TC geluiden door dat de spelersgroep niet door wilde met Vandenheede. De TC nodigde hierop 3 spelers, Gert Jan van Leiden, Jonathan Constansia en aanvoerder Reguillo Vandepitte uit voor een gesprek. Na overwegingen bsloten de drie niet op die uitnodiging in te gaan, aangezien hun eerdere inbreng (o.m. bij de aanstelling van Vandenheede) toch tot niets had geleid.

Aangezien voorzitter van der Staal eerder had aangegeven na de nacompetitie zijn hamer te zullen neerleggen werd er niets met de kritiek gedaan. Wellicht in de hoop dat tijd de wonden zou helen.

In de aanvang naar het komende seizoen ging het uiteindelijk helemaal mis in Hoek. Vandenheede miste de steun van van der Staal, regelde zelf een trainingskamp in Breda maar werd weer door het bestuur in de steek gelaten toen hij om hartslagmeters voor zijn spelers vroeg. Geen budget en dus moesten de spelers die dan weer zelf en op eigen kosten aanschaffen. Vervolgens was er ook weer kritiek toen bleek dat de selectie vrijwel de gehele oefencampagne in Belgie zou spelen, soms tot tegen de Franse grens aan.

Tijdens de oefenwedstrijd van afgelopen weekend, uit tegen Sint-Eloois Winkel Sport hield Vandenheede onder meer Jonathan Constansia een uur aan de kant. De speler had om priveredenen

al een dag van het trainingskamp gemist. Nu echter was Constansia zo boos dat hij mededeelde afgelopen maandagavond niet op de training te verschijnen. Er werd een gesprek met de TC op touw gezet dat vanavond zou plaats vinden. Om 19.30 uur staat er een wedstrijd tegen Knokke op het programma. Op verzoek van de selectie kwam Constansia echter toch op de training van maandag waarna de bom definitief barstte. Speler en trainer kwamen verbaal met elkaar in botsing waarna de trainer, die zich ondertussen door niemand meer gesteund voelde het veld af liep en telefonisch zijn ontslag indiende bij TC lid Jacky Lambert.

Het ingediende ontslag werd door de club aanvaard. Assistent David Destorme neemt tijdelijk de honneurs waar en de TC is naarstig op zoek naar een nieuwe trainer. Met daarbij de wetenschap dat maandag aanstaande tijdens een Algemene Ledenvergadering Henk Ceelen naar voren zal worden geschoven als nieuwe voorzitter. Die dan voor Vandenheede in ieder geval te laat komt.

De ingelaste oefenwedstrijd tegen Racing Gent voor aanstaande zaterdag is vanmiddag door de club afgezegd.

Een gezien het bovenstaande relaas opmerkelijke uitspraak van Jacky Lambert: ”Er zijn nog voldoende opties voor de vacature. Wij hadden zo een lijstje met zes namen. Het moet vooral een people manager zijn. Of het dan een Nederlander of Belg is maakt dan verder niet uit.”

Dat maakt dan meteen duidelijk waarom de drie spelers geen zin in een gesprek hadden……

Bronnen: PZC/Omroep Zeeland

Theo Uphus, voetbalprof.com

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!