WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

MIJN IDEE OVER DE EVENTUELE TOEKOMST VAN EEN GEZONDE VOETBALPIRAMIDE

Barry / Binnenland / 3 jaar geleden

Naar aanleiding van ons eerste idee over de nieuwe indeling voor de voetbalpiramide hebben wij zelf een tekentafel neergezet en hebben wij geprobeerd om het voor de KNVB iets makkelijker te maken. Uiteraard weten wij dat ook deze ‘oplossing’ op veel tegenstand zal kunnen rekenen. Als eerste natuurlijk omdat er volgens veel clubs geen onderscheid gemaakt mag worden tussen de Jupiler League en de andere divisies wat betreft de beloften teams. Echter zijn wij van mening dat je met de BVO’s een compromis zal moeten sluiten om ze in elk geval zicht te geven op voetballen op een hoog niveau. Niet omdat WIJ dat graag zo zien, want ook wij vinden het een vorm van competitievervalsing om Jong elftallen uit te laten komen in standaard competities, maar er zijn nou eenmaal wel afspraken gemaakt in 2014. Met het mes op de keel of niet? De afspraken liggen er en de goedkeuring ook! Maar omdat de beloften in de amateur piramide op wel heel veel weerstand kunnen rekenen hebben wij geprobeerd mee te denken. Als volgt: 

Jupiler League op dit moment:

  1. Jong Ajax, 2. NEC, 3. Fortuna Sittard, 4.Telstar, 5. FC Oss, 6. De Graafschap, 7. FC Emmen, 8. FC Den Bosch, 9. Go Ahead, 10. Jong AZ, 11. FC Dordrecht, 12 MVV, 13. FC Eindhoven, 14. Jong PSV, 15. Almere City, 16 SC Cambuur, 17. Jong Utrecht, 18. Helmond Sport, 19 RKC Waalwijk, 20. FC Volendam

Tweede divisie Amateurs:

  1. Katwijk, 2. Kozakken Boys, 3. Rijnsburgse Boys, 4. VVSB, 5. IJsselmeervogels, 6. GVVV, 7. FC Lienden, 8. Excelsior Maassluis, 9. HHC Hardenberg, 10. FC Lisse, 11. Koninklijke HFC, 12. De Treffers, 13. TEC, 14. AFC, 15. De Dijk, 16. Barendrecht, 17. Achilles’29 18. ?

Tweede Divisie beloften:

  1. Jong Sparta, 2. Jong Almere, 3. Jong Groningen, 4. Jong Twente, 5. Jong Volendam, 6. Jong Vitesse, 7. Jong De Graafschap, 8. Jong Feyenoord, 9. Jong NEC, 10. Jong PEC Zwolle, 11. Jong Heerenveen, 12. Jong Willem ll, 13. Jong Go Ahead, 14. Jong Cambuur, 15. Jong NAC, 16. Jong Achilles, 17. Jong FC Den Bosch, 18. Jong Heracles

Derde Divisie Noord:

  1. OFC, 2. ACV, 3. VVOG, 4. ODIN’59, 5. ONS Sneek, 6. Harkemase Boys, 7. ADO’20, 8. Be Quick 1887, 9. DVS’33, 10. Quick’20, 11. HSC’21, 12. Spakenburg, 13. DOVO, 14. Magreb’90, 15. De Meern, 16. Hercules, 17. ? 18. ?

Derde Divisie Zuid:

  1. Quick Boys, 2.Scheveningen, 3. ASWH, 4. Capelle, 5. Spijkenisse, 6. JVC Cuijk, 7. OJC Rosmalen, 8. UNA, 9. EVV, 10. VV Dongen, 11. HBS, 12. Quick Den Haag, 13. Blauw Geel’38, 14. Westlandia, 15. ?, 16. ?, 17 ?, 18. ?

Derde Divisie beloften:

  1. Jong Koninklijke HFC, 2. Jong Westlandia, 3.Jong AFC, 4.Jong Fortuna Sittard, 5.Jong ADO Den Haag, 6.Jong FC Eindhoven, 7.FC Dordrecht, 8.Jong Helmond Sport, 9.Jong RKC, 10. Jong Roda JC, 11. ?, 12. ?, 13. ? 14. ?, 15. ?, 16. ?, 17. ?, 18. ?

 

Motivatie van de indelingen

Overal waar een vraagteken achter staat in de Tweede en Derde Divisies amateurs komt omdat daar de beloften tussen vandaan gehaald zijn. Wat betreft de beloften teams in de Derde Divisie zal aangevuld moeten/kunnen worden met overige beloften elders uit het land.

Promotie/degradatieregelingen kunnen op deze manier tussen de Tweede en Derde Divisies gewoon gespeeld worden zoals in elke competitie bij de amateurs. Bij de beloften kan je dit ook hetzelfde doen. Echter word promotie/degradatie tussen de Tweede Divisie en de Jupiler League bij de beloften anders ingevuld. De kampioen van de Tweede Divisie beloften zou promoveren naar de Jupiler League maar kan alleen het laagst geklasseerde beloftenelftal vervangen. Stel: Jong PSV eindigt op plaats 10 op de uiteindelijke ranglijst in de Jupiler League maar Jong Ajax, Jong Utrecht en Jong AZ eindigen boven die tiende plaats, dan degradeert Jong PSV en zal de kampioen van de Tweede Divisie beloften de plek innemen.

De periodekampioenen van de Tweede Divisie beloften spelen nacompetitie tegen het één na laagst geklasseerde beloften elftal in de Jupiler League. Degene die de finale wint mag het seizoen erop spelen in de Jupiler Leugue. De overige ploegen moeten het weer waar gaan maken in de Tweede Divisie beloften.

Voor de Tweede Divisie amateurs en de Jupiler League geldt een gewone promotie/degradatieregeling zoals die geldt van of naar de Tweede Divisie/Derde Divisie. Echter zal de KNVB water bij de wijn moeten doen aangaande de licentie eisen die gevraagd worden om in de Jupiler League te spelen. Wij begrijpen eigenlijk het probleem al niet van die eisen. Wij denken namelijk dat de KNVB de clubs zelf uit moeten laten zoeken of zij vrijwilligers om gaan zetten in betaald personeel. Wij begrijpen dat de accommodaties en de beveiliging wel op orde moeten zijn om in de Jupiler League te gaan spelen, maar het verplichten van contracten voor spelers en het verplicht betalen van personeel moet wat ons betreft van het lijstje geschrapt worden. Uiteraard moeten betalingen gemeld worden, maar dat lijkt mij ieder voor zich te bepalen. Onze mening hierover is dat uiteindelijk de wel betalende clubs de sterkste zullen zijn/worden en dat zij puntje bij paaltje toch aan het langste eind trekken. Tevens kun je met ‘amateurclubs’ duidelijke afspraken maken over de TV gelden. Dat is iets wat enkel de KNVB met de amateurclubs op kan lossen.

Wat betreft de indeling van de Derde Divisie Noord en Zuid hebben wij gewoon een lijn getrokken. Wij zijn van mening dat er wel weekendvoetbal gespeeld zou kunnen worden maar dat er wel ten aller tijden rekening gehouden moet worden met bepaalde geloofsovertuigingen. Dus ‘gelovige’ clubs spelen niet op zondag. Echter gebeurt dit natuurlijk in de Tweede Divisie op dit moment ook niet.

Nou is dit misschien iets voor het verder uitwerken aan die tekentafel in Zeist? Volgens ons hou je zo een piramide in stand. Lopen de beloftenteams niet de amateurs in de weg en kunnen zij zich verder ontwikkelen. Tevens speelt iedereen ergens voor.

Wij hopen dat wij de KNVB en de clubs hier enigszins mee hebben geholpen. Mocht u het niets vinden? De prullenbak in Zeist is er groot genoeg voor!

Barry Voetbalprof.com

 

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!