WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WAT IS NOU PRECIES EEN BELOFTENELFTAL? EEN TWEEDE TEAM TOCH?

Barry / KNVB / 3 jaar geleden

Een beloften team, de naam zegt het al, is een team dat bestaat uit talenten/beloften waar veel van verwacht word. Zo’n belofteteam word door een BVO of amateurvereniging gecreërd om spelers beter en sterker te maken om ze, als ze goed genoeg door ontwikkelen, klaar te maken voor het vlaggenschip, het eerste elftal. Op zich is dat geen verkeerde insteek. Een team creeren waar veel extra aandacht aan besteed word. Spelers zijn vaak nog net te jong of er staat in de A selectie een net iets betere speler die iets verder is, en de belofte kan met de tijd de iets betere speler opvolgen. Althans, dat is de insteek van een belofteteam met zijn spelers. Dus eigenlijk is een belofteteam een tweede elftal.

Nu is het zo dat de KNVB een aantal jaren geleden heeft besloten om een aantal belofteteams toe te laten in de reguliere A categorie competitie. Dit is een vreemde situatie omdat een tweede elftal normaal gesproken thuis hoort in de B categorie. Clubs als Ajax, PSV en AZ spelen het aankomende seizoen in de Jupiler League, het een na hoogste voetbalniveau. Promoveren mogen zij niet naar de eredivisie. Maar deze belofteteams kunnen wel de amateurclubs of eerste elftallen van de andere BVO’s in de weg zitten. Niet voor promotie, want zij mogen niet promoveren, maar zij kunnen met een goed elftal, zoals Ajax afgelopen seizoen tweede werd in de Jupiler League, punten afsnoepen van andere clubs die wel met het hoogste elftal in de Jupiler League spelen. Tevens is het zo dat een geblesseerde A selectie speler, die op de terugweg is om fit te worden, eerst kan spelen bij de beloften om daarna weer aan te sluiten bij het eerste. Dat betekent dat grote voetballers zoals Sanchez of Neres die voor miljoenen zijn gekocht door Ajax, bedragen die bij andere clubs uit de Jupiler League niet eens voor te stellen zijn, eerst mogen en kunnen rijpen in de beloften en als ze geblesseerd zijn geweest nog even terugkomen om fit te worden.

Vaak zijn spelers die in het eerste van Ajax voetballen al in de jeugd als megatalent weggehaald bij amateurverenigingen of bij de kleinere BVO’s. Want ja, of je nou bij Telstar in de Jeugd speelt of bij Ajax. Het grote talent kan zich verder ontwikkelen in Amsterdam of Eindhoven, speelt daarna in de Jupiler League in het shirt van Ajax of PSV en speelt bij een rijkere en betere club dan dat Telstar is, maar wel in een Tweede elftal. En in dezelfde competitie. Probleem is wel dat spelers nu makkelijker kiezen om naar de grote clubs te gaan omdat zij toch wel in dezelfde competitie spelen al is het niet in de hoofdmacht. Spelers die prima zouden staan in het eerste van Telstar spelen nu in Ajax of PSV 2 terwijl van deze jongens maar zelden of nooit iemand aan Ajax of PSV 1 toekomt.

Alleen om dit al lijkt het erop dat de instroming van belofteteams met deze regeling een soort van competitievervalsing is. Het is opleiden en wie niet goed genoeg bevonden wordt die speelt in het tweede maar nog steeds in dezelfde competitie als de eerste elftallen uit de Jupiler League of bij de hoogste amateurs. En wie daar niet goed genoeg is die word teruggestuurd naar de amateurs. Dit laatste is een normale zaak natuurlijk. Als je niet goed genoeg bent voor het eerste elftal van welke club in welke klasse dan ook, dan beland je op de bank of word zelfs teruggezet naar het tweede of derde. Dan is het de keus aan jezelf of je ergens anders meer kans ziet om te spelen. Maar zouden die belofteteams niet in dezelfde competities spelen als de hogere amateurs en in een competitie spelen die alleen is voor deze beloften, dan word de afweging voor het kiezen voor een belofteteam kleiner. Waar kies je voor? Bij Ajax of PSV in het tweede met maar weinig zicht op de Eredivisie omdat er zoveel goede spelers voor je zitten en je in een leeg stadion moet spelen op dinsdagavond, of kies je dan wel voor Telstar, De Graafschap of Volendam om je daar door te ontwikkelen en jezelf in de picture te spelen via Fox sports bij een Eredivisieploeg? De  beloften komen namelijk niet op televisie als zij in een eigen competitie spelen.

Ditzelfde gebeurt nu ook in de Piramide bij de amateurs. Spelers, jonge talenten, worden bij grote amateurclubs weggehaald of kiezen ervoor om niet terug te gaan naar de amateurs om in de beloften van bijvoorbeeld Almere City of Jong Twente te spelen. De jonge spelers willen zich in de kijker spelen dus die kiezen voor de Jong elftallen. De talenten gaan weg bij de amateurverenigingen omdat de weg naar het vlaggenschip misschien iets korter is en zij toch wel in dezelfde competitie spelen als de grootste amateurclubs van Nederland. En zo worden de amateurclubs dus gedupeerd. Daar komt bij dat de amateurs in de weg omhoog dus niet alleen hun beste talenten uit de opleiding verliezen, maar het ook nog op moeten nemen tegen hun eigen opgeleide talenten, of in elk geval spelers die bij hun opgeleid hadden kunnen worden als zij niet weggehaald hadden geworden door die BVO’s, en daar punten van verliezen wat de weg naar boven in de weg staat. De spelers die in het tweede bij een BVO spelen en het eerste waarschijnlijk toch niet gaan redden, het is namelijk statistisch zo dat er maar heel weinig beloften doorstromen naar het eerste, hadden anders bij de amateurs gespeeld.

Nu weet ik wel dat dit misschien niet helemaal objectief is omdat de grote clubs evengoed de talenten wel bij de amateurs weghalen, maar sinds de instroom van beloften en tweede teams in de reguliere competities is de drempel wel veel lager en eerder was er geen piramide. Het onderscheid tussen de Topklasse  en de Jupiler League van toen was mijlenver tot de piramide kwam. Het verschil tussen de Tweede Divisie en de Jupiler League is nu nog maar één kampioenschap dus waarom zou je verkassen naar Volendam als je bij Rijnsburgse Boys of IJsselmeervogels gewaardeerd word en in het eerste speelt? Als er geen belofteteams in de piramide speelden dan….

Jarenlang ben je als club bezig om tot de grote amateurclubs van Nederland te behoren. Al die jaren zorg je voor een goed beleid, pomp je geld van sponsoren in je vereniging, ga je professionaliseren en een soort van BVO proberen te maken, en dan speel je nu in dezelfde competitie als een tweede elftal waar meer geld in omgaat dan bij jouw club maar die nauwelijks toeschouwers mee brengen en die jou alleen maar geld kosten. En dan word nu de weg versperd door nog 18 belofteteams die zomaar worden ingedeeld in de Hoofdklasse en de Derde Divisie. Versperd door teams die toch nooit de punt van de piramide kunnen en mogen bereiken. Misschien een enkeling die de eredivisie haalt door echt heel erg uit te blinken zoals Stengs afgelopen jaar bij AZ. Voor de rest? daar telt de weg voor om altijd een belofte te blijven of te worden weggestuurd om bij de amateurs te gaan spelen.

Het is een gevaarlijke zet geweest die als het wel op deze manier doorgaat veel clubs de kop zal gaan kosten. Supporters blijven massaal thuis als er geen sfeer is en je word weggespeeld. En dat gaat gebeuren op den duur. Of denken we nog steeds dat over twee seizoenen de beloften van Feyenoord en Twente, nu ze hebben gezien hoe het met AZ is gegaan, echt maar gewoon een elftalletje neer gaan zetten? Nee toch?

Wij hopen dat de amateurclubs nu ze de zet hebben gedaan om in opstand te komen tegen bepaalde besluiten van de KNVB het ook daadwerkelijk doorzetten en de bovengenoemde feiten meenemen in gedachte. Belofteteams zijn veredelde tweede elftallen die in een eigen competitie of in de B categorie thuis horen en niet in een reguliere competitie waar vervalsing van deze competitie op de loer ligt en waar de amateurclubs alleen maar hinder van ondervinden in de weg omhoog.

 

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!