Nieuws over 2e divisie
/ 14 apr 2018 / 2e divisie

Koninklijke HFC slaat na rust toe en vergroot zorgen AFC

Wie vanochtend wakker werd en de programma’s bekeek van de wedstrijden in de Tweede Divisie, Derde Divisie en de Hoofdklasse zal hebben begrepen dat de keus voor mij moeilijk was over welke wedstrijd ik zou gaan bezoeken. Maar omdat ik tussen 11 en 12 een afspraak had bij de oudste club van Nederland met een oude vriend die had gevraagd of ik even bij zijn kleinzoon kwam kijken, die speelde met Go Ahead Eagles O19 tegen de O19 van Koninklijke HFC, werd de keus iets vergemakkelijkt. Ik zou in Haarlem blijven om de Klassieker van het zondagvoetbal te bekijken. Koninklijke HFC tegen AFC Amsterdam. En daar heb ik geen spijt van gekregen. 

Een prachtig zonnetje, vrij veel publiek en een vriendelijke atmosfeer voor de wedstrijd tussen twee oudheden in het amateurvoetbal aan de Spanjaardslaan in Haarlem vanmiddag. Heerlijk voetbalweer en voor beide ploegen een bijzonder belangrijke wedstrijd. Het Koninklijke HFC van Ted Verdonkschot , die voor de winterstop zulke goede zaken had gedaan, had de punten nodig om zich definitief veilig te spelen en het AFC van Andre Wetzel had de punten nog harder nodig om weg te blijven van de streep die zij vorige week onder zich lieten door de overwinning op ASV De Dijk.

Wel een puntje van aandacht was voor mij waarom deze twee klassieke zondagclubs op zaterdagmiddag om 15.00 uur speelden en niet op de door hen geliefde zondag. Uit de geledingen van Koninklijke HFC kreeg ik als antwoord te horen dat dit op verzoek van de oudste club van Nederland is geweest. Met het spelen op zaterdag denkt Koninklijke HFC meer publiek te trekken en kunnen de spelers, staf en publiek na de wedstrijd langer de kantineomzet omhoog krikken. Op de vraag of zij definitief een zaterdagclub zullen worden kreeg ik voor het eerste elftal een bevestigend antwoord. “Wij hebben voor de rest van dit seizoen in elk geval aan de KNVB gevraagd om de overige wedstrijden op zaterdag te spelen. Ook voor die jongens. Die kunnen na het vele werk doordeweeks dan op de zaterdagavond na een wedstrijd ook eens stappen.”

Toen er om 15.00 uur werd afgetrapt stond het inderdaad voller dan normaal bij HFC. Een mannetje of 500 tot 600 schat ik zo in en dan was er nog volop reuring op de overige velden te bespeuren. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd kwam al in de eerste minuut van HFC kant maar het schot(je) van GertJan Tamerus, die volgend seizoen de hoofdtrainer van Koninklijke HFC wordt, kon door AFC doelman Patrick Zonneveld worden gered. Na deze eerste mogelijkheid golfde het spel op en neer zonder noemenswaardige kansen. AFC liet naar mijn mening wel het betere van het spel zien.

Zeker Raily Ignacio liet weer zien een grote winteraanwinst te zijn voor de Amsterdammers. De gehele eerste helft bond hij twee verdedigers aan zich waardoor er meer ruimte kwam voor de overige aanvallers. Dat resulteerde na een half uur spelen dan ook in een verdiende voorsprong. Mathijs Jesse kreeg de ruimte omdat Ignacio een gat trok. Jesse ontving en schoot de bal snoeihard in de kruising achter HFC doelman Tom Boks. Vier minuten voor de rust had Milan Hoek een flinke mogelijkheid om de Amsterdammers op 0-2 te zetten maar hij mistte op een strakke voorzet vanaf de zijkant. Op slag van rust leverde Kevin Visser nog een assist af op Tamerus maar zijn poeier was een makkelijke prooi voor Zonneveld.

Blijkbaar was Ted Verdonkschot niet tevreden over het vertoonde spel van de Haarlemmers want in de rust verbruikte de vertrekkende coach alle drie zijn wissels. Eindhoven, Van Soest en Noordmans kwamen erin voor Lewis, Van den Broek en Van Son. Opmerkelijk van Verdonkschot maar het pakte direct goed uit. De tweede helft was immers nog geen minuut bezig of Kevin Sterling schoot de gelijkmaker binnen. Vanaf de aftrap was het gelijk AFC dat weer gevaarlijk werd maar konden niet weer de voorsprong pakken. Vier minuten later deed Koninklijke HFC dat wel. Robin Eindhoven stoof met de bal aan de voet het vijandelijke 16 meter gebied in maar werd gevloerd door Magid Jansen waarna de arbiter niets anders kon doen dan naar de penaltystip wijzen. GertJan Tamerus toonde zich de leider van het elftal, nam zijn verantwoordelijkheid en schoot de bal vanaf elf meter onberispelijk achter Zonneveld, 2-1. Net na het uur spelen brak HFC de ban. Met een fraai doelpunt maakte invaller van Soest er 3-1 van en was de wedstrijd wel gespeeld.

Een overwinning voor Koninklijke HFC waarmee zij naar alle waarschijnlijkheid wel veilig worden geacht. Met een stijging naar de 8e plaats op de ranglijst en 12 punten voor op TEC dat onder de streep staat voor nacompetitie tegen degradatie lijkt het voor de Haarlemmers niet meer mis te kunnen gaan. Voor AFC zijn de zorgen na de overwinning van vorige week op ASV De Dijk toch weer vergroot. De Amsterdammers staan op de benauwde 14e plaats met slechts één puntje meer dan TEC en twee op De Treffers. Een allerminst veilige plek waardoor er nog zeker zes finales te gaan zijn voor de ploeg van Andre Wetzel. Finales om nacompetitie tegen degradatie te ontlopen.

Op dit moment speelt De Treffers nog het uitduel tegen VVSB en de Groesbeekers staan met 0-3 voor. Als De Treffers winnen, waar het dus naar uitziet, zal De Treffers zich op de ranglijst boven AFC vestigen en zijn de Amsterdammers weer onder de streep beland voor nacompetitie tegen degradatie te spelen.

Update 14-04-2018 19:57 uur: De Treffers heeft het belangrijke duel tegen VVSB gewonnen waardoor de Groesbeekers weer boven AFC Amsterdam zijn gekomen op de ranglijst. AFC staat nu op de 15e plek. Een plek die goed is voor nacompetitievoetbal tegen degradatie.

Barry Voetbalprof.com

 

 

home
Gerelateerd nieuws
Social media
Snel nieuws