Nieuws over Persoonlijke interviews
/ 11 okt 2017 / Persoonlijke interviews

EEN OPEN BRIEF VAN THEO UPHUS AAN TRAINER MAGREB'90, JAMAL YAHIAOUI!

Meneer Yahiaoui,

omdat u zelf een tijd geleden gebruik heeft gemaakt van het opstellen van een open brief over het reilen en zeilen bij de club FC Breukelen, ben ik van mening dat ik nu ook een brief tot u kan richten.

Na de publicatie van mijn redactionele bijdrage inzake de situatie waarin de club Magreb’90 zich in administratieve en financiële zin  bevindt en waarin ook de sportieve situatie werd meegenomen is er wat mij betreft door u een grens overschreden. Ik heb er geen enkel probleem mee te worden gecorrigeerd door degene (n) over wie ik in mijn bijdrages schrijf.
Dat mag gaan over feitelijke onjuistheden, maar ook omdat men het met mijn mening niet eens is. Een van de mooie aspecten aan het leven in ons land is namelijk dat het eenieder vrij staat ergens een mening over te hebben. Een ander aspect is dat we geacht worden elkaar met een bepaalde mate van respect te zullen bejegenen. Om het nu wat meer “te laten leven” geef ik wat voorbeelden.

Redacteur Barry van dit medium geeft zijn ongezouten mening over de aanwezigheid van belofteteams in de voetbalpiramide. Jan Dirk van der Zee is het namens de KNVB niet eens met Barry, er volgt een onderling gesprek en er is wederzijds begrip. Niet dat Barry nu ineens voor de aanwezigheid van die teams is, maar er is meer achtergrondinformatie uitgewisseld en dus in ieder geval begrip.

Ander voorbeeld.

Als Sandor van der Heide zijn activiteiten bij IJsselmeervogels, min of meer gedwongen, opgeeft krijg ik persoonlijk een tip betreffende de opvolging. We twijfelen en na lang beraad besluiten we te publiceren. We zitten er uiteindelijk naast. Wel kandidaat volgens mensen binnen de club, maar niet de man die het uiteindelijk blijkt te zijn. En dus neemt de door ons genoemde kandidaat contact op met ons. Of we vanaf nu willen aannemen dat hij het bij zijn huidige club prima naar zijn zin heeft. Dat doen we en we drinken er op zijn uitnodiging bij zijn club een kop koffie op.

Wij zijn niet uit op het publiceren van door onszelf verzonnen voetbalverhaaltjes. Als wij iets horen of zien en het valt binnen het gebied  waar wij over schrijven, Tweede Divisie, Derde Divisie en Hoofdklasse, dan gaan we op zoek naar bevestiging van de berichten. We bellen, appen, mailen. En we checken media als TV, krant, internet. Helaas is volgens u niemand betrouwbaar, alleen uzelf.

Zo kan het gebeuren dat als wij weten dat de club Magreb’90 deze week definitief te horen krijgt van de belastingdienst wat haar uitspraak wordt op het bezwaarschrift tegen een navordering van deze dienst bij de club ter hoogte van 6 ton dat wij daar dan enige aandacht aan besteden. Bijvoorbeeld omdat de club gewoon failliet zou kunnen gaan als er inderdaad 6 ton moet worden overgemaakt. Dat lijkt ons zeer ingrijpend voor de gehele zaterdagafdeling van de derde divisie. En dus “hot news”.
Naast deze “organisatorische” problemen van de club zijn er ook sportieve. In ieder geval als wij diverse publicaties van collega’s mogen volgen en daar onze eigen bevindingen rond enkele wedstrijden van de club bij voegen. Wij horen en zien supporters van de club.  Rond het veld. Want daar zijn wij. Ook bij wedstrijden van Magreb’90. En op Twitter en Facebook.

Meneer Yahiaoui, u geeft in uw Messenger berichten aan ons aan dat u “op handen wordt gedragen door de mensen van de club Magreb 90”. Het kan zomaar gedeeltelijk waar zijn, bijvoorbeeld zeker door degene die de wedstrijden op de website van de club aankondigt. Maar niet door iedereen, zo is ons duidelijk.

Ik kom “to the point”.

Noch Barry noch ondergetekende wenst door u te worden uitgemaakt voor “ anti Marokkaan “ of “anti Magreb” journalist. Wij hebben interesse in de club zoals in elke andere binnen het geheel dat wij coveren. Wij kijken naar clubs, spelers en wedstrijden en praten na wedstrijden met spelers en trainers. Afkomst is voor ons geen issue. Dus spreken wij het ene moment met mensen van oorspronkelijk Nederlandse komaf (Sjaak Polak SJC, Rob de Lange, DHC) alsook met mensen met een andere achtergrond zoals gebeurde met Choukoud (SV Nootdorp) en El Osrouti (VVSB, afgelopen zaterdag nog). Wij hebben niets tegen de club Magreb’90, ook niet tegen haar leden en /of supporters, maar niet te ontkennen valt dat de club in crisis is als gevolg van een claim van de belastingdienst. En niet te ontkennen valt dat er een aantal incidenten naar de buitenwereld zijn gelekt aangaande de huidige selectie en haar trainer en de financiële situatie rond Magreb’90. Niet eens door dit medium. Want in het redactionele stuk van vorige week werd slechts gerefereerd aan wat andere media al hadden gepubliceerd. Het was dus meer een samenvoeging van wat er speelt in de club. Zeker geen nieuwe feiten. Maar wel een beschrijving van de situatie van de club die in afwachting is van wat de komende dagen komen gaat.

En wat doet de trainer dan ?

Die gedraagt zich als de alter ego van Louis van Gaal. Ben ik nou zo slim of ben jij nou zo dom ? “Ik wordt op handen en voeten gedragen door Magreb 90.” En dat vind ik allemaal nog prima. Maar een aantal van uw uitspraken gaan mij te ver.

“Bij Magreb lusten ze jou rauw hoe jij over hun clubje en trainer heb geroddeld. Jij komt jezelf nog wel tegen.”

Het is niet eens dat ik het zie als dreigement. Ook u zult wel weten dat dreigen niet werkt en dus dom is. Het is meer het gespreksniveau. Ik vertik het met een trainer of coach te spreken op het niveau dat u schijnbaar normaal acht.  Ik kan niet tegengaan dat als ik een (kritische) vraag stel ik geen antwoord krijg maar een scheldkannonade. Aangezien is gebleken dat de kans daarop vrij groot is heb ik aldus besloten:

– Ik blijf wedstrijden van Magreb 90 gewoon en voor zover voor mij relevant bijwonen.
– Ik heb geen enkele behoefte aan contact met u als trainer van Magreb’90 gezien de manier waarop u dat contact meent te moeten invullen. In mijn overweging ligt opgesloten dat er 118 clubs zijn die wij coveren en er dus nog 117 trainers over de door ons te bezoeken velden struinen met wie ik graag praat over de zojuist afgelopen wedstrijd. Op een normale respectvolle manier.

Ik wens de spelers en club Magreb’90 sterkte in de komende dagen.

Theo Uphus, voetbalprof.com

 

Toevoeging Barry: Ook telefonisch, in een ‘gesprek’ die eigenlijk maar van één kant kwam, zijn er nog diverse bedreigingen geweest die ik hier niet zal herhalen. Niet omdat ik bang ben voor die bedreigingen, maar ik weet dat er ook veel jeugdige lezers onder ons zijn die mijn website bezoeken. Wel wil ik een paar kleine dingen naar voren halen. Dit heeft u mij gestuurd: 

“Durf jij over Spakenburg niet op deze manier te schrijven? dan word je eruit gepleurd en kom je nergens meer aan de bak he met je kutsite.” “En Westlandia, met hun budget en een dure trainer staan stijf onderaan. Is die Grunholz een vriendje van je? Waar heb je zelf eigenlijk gevoetbald Barry? Bal op het dak 12? Ik heb meer bereikt als speler en als trainer dan jij. Probeer je zieltjes te winnen voor je falende site? Voor die schreeuwerige kutsite van je die geld probeert te genereren en zelfs zijn hond te koop zet omdat er niet genoeg bezoekers op je site komen?”

Bijvoorbeeld deze kinderachtige uitspraken heeft u gedaan meneer Yahiaoui. Ik heb mezelf op Messenger een beetje door u mee laten slepen. Vooral in het stukje waar u ons beticht van discriminatie heb ik mijn woordje gedaan. Hierin heb ik gereageerd dat ik zelf een lastig kampertje (woonwagenbewoner) ben en of u denkt dat ik alle winden mee heb gehad. Tevens heb ik tegen u gezegd dat ik niet onder de indruk ben van uw bedreigingen. Niet door woord en/of het boycotten van u en/of de club Magreb’90 en ook niet als u mij een pistool op het hoofd zou zetten of in de mond. Ik ben daar allemaal niet van onder de indruk, laat dat duidelijk zijn. Echter lijkt het mij verstandig als we beide deze uitspraken voor ons houden. 

Toch wil ik dit woordje tegen u richten. Ik schrijf en/of publiceer wat ik wil en over wie ik wil. Als er bij Spakenburg problemen zijn dan schrijf ik daar net zo goed over. Ook over de Koninklijke HFC heb ik een eigen mening beschreven in een column. Ook over AFC Amsterdam heb ik vorig jaar iets geschreven. En ook over IJsselmeervogels cq Katwijk heb ik de geruchten beschreven die er gaande waren. Wij trekken nergens onze handen van terug, dus ook niet van Magreb’90. Voetbalprof.com is anders. Wij hoeven geen vrienden te maken. Echter willen wij dat wel. Toch schrijven wij kritisch over de 118 clubs mochten wij dat nodig vinden. Persoonlijk hoop ik dat Magreb’90 uit deze financiële sores komt, dat zij zullen blijven bestaan en dat het een grote, prachtige en bloeiende vereniging word. Mocht het niet lukken wil ik alle leden en vrijwilligers van deze club alle sterkte wensen. Maar als je persoonlijk denkt alle touwtjes in handen te hebben  met de twee bestuursleden die u zelf heeft aangesteld dan zou ik maar zorgen dat er geen dingen lekken uit de club. Wij worden namelijk zeker twee keer per week gebeld, geappt en/of gemaild door personen die bij Magreb’90 betrokken zijn. Voor sommige dingen willen wij eerst bewijs zien voor wij publiceren. Wij publiceren alleen als wij meerdere bronnen hebben. En niet zoals u zei van één enkel persoon. 

home
Gerelateerd nieuws
Social media
Snel nieuws