Roda JC weigert de laatste levensreddende fusie.

Barry / Geen categorie / 10 maanden geleden

In Kerkrade leeft men tussen hoop en vrees. De plaatselijke vertegenwoordiger in het betaalde voetbal is in ademnood. Voor de tweede keer in een jaar tijd lijkt de club een geweldige charlatan in huis te hebben gehaald. Nog maar kort geleden was er een Russische Zwitser genaamd Korotaev die de boel kwam redden, maar ineens zat die langdurig achter de tralies. Nu is er een Mexicaan binnen gehaald die ondertussen wel voor 60.000 euro aan kosten heeft geclaimd maar die net zo goed nog geen euro heeft geinvesteerd. Hij vindt wel dat hij de baas is, de Mexicaan De La Vega. Want, zo liet hij al weten, hij zou het stakende personeel het liefst direct ontslaan.

De Mexicaan is duidelijk niet ingevoerd in wat wij in Nederland normaal achten. Maar andersom zijn er in de omgeving van Kerkrade ook door plaatselijke invloedrijke mensen enorme fouten gemaakt.

Voetbal in Limburg begint bij initiatieven in Spekkholzerheide en Bleyerheide, waar de clubs Juliana en BVV Sparta ontstaan. Als er meerdere clubs ontstaan komen er ook de eerste fusies, bijvoorbeeld tussen Rapid ’54 en SV Juliana (Rapid JC, dat gaat spelen op Kaalheide) en de fusie tussen het kaalgeplukte Bleyerheide en SV Kerkrade, waaruit Roda Sport ontstaat.

Er zijn dan dus twee fusieclubs en wat gebeurt er in 1962 ?

De twee fusieclubs Roda Sport en Rapid JC fuseren weer om een sterke voetbalclub in de mijnstreek te realiseren. Roda JC ontstaat. De club mag beginnen in de eerste divisie van het betaalde voetbal.

De club kent een prachtige periode als het internationaal voetbal speelt en een voorhoede heeft met Rene Hofman, Dick Nanninga en Pierre Vermeulen. En plaatselijke vedetten heeft in bijvoorbeeld Ger Senden en Gene Hanssen. Maar uiteindelijk achterhaalt de realiteit de club.

En die is dat er onvoldoende dekking in Limburg bestaat om zowel Roda JC, MVV als Fortuna Sittard financieel overeind te houden.

Dat was ook de reden om in 2008 een commissie op te richten die moest onderzoeken hoe er alsnog via samenwerking tot een gezonde Limburgse BVO kon worden gekomen. Maar dat lukt niet.

Clubvertegenwoordigers als Hans Erkens (Fortuna) en Servé Kuijer (Roda) werden persoonlijk bedreigd door supporters, die puur vanuit de onderbuik reageerden. Ook een door iedereen voorheen geaccepteerd persoon als Sef Vergoossen werd bedreigd. Het plan werd uiteindelijk afgeschoten bij gebrek aan draagvlak.

Ondertussen bleef Roda JC doormodderen, gesteund door nog even Nol Hendrix en vervolgens Frits Schrouff. En nu hebben we dan al drie maanden die Mexicaan in het Parkstad Stadion. Die man die al drie maanden namens Roda JC in een hotel verblijft en de kosten daarvan alvast heeft neergelegd bij de penningmeester. Die helemaal niet weet waarom hij dat geld moet overmaken omdat de La Vega niet in het bestuur zit.

En ondertussen vertelt diezelfde de La Vega dat hij het hele administratieve zootje wil opdoeken. Want werkweigering.

Het zou clubs als Roda JC sieren als ze eens zouden stoppen met boven hun stand leven. Ga terug naar je basis en probeer van daar uit iets te bereiken waar je trots op kunt zijn. Maak als Limburgers een of hooguit twee grote clubs die gezond zijn en vermaak je daar mee. Begrijp de beperkingen die daar aan vast zitten, maar is dat niet het hele leven in een notedop ?

Theo Uphus, voetbalprof.com