WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Theo’s column: De Baronie heeft ademnood

Barry / Interviews en columns / 2 jaar geleden

Een vraag voor de zestigplussers onder ons. Kent u ze nog ? Die prachtige Essoplaten uit de zestiger jaren ? Je kon ze sparen als je bij Esso ging tanken. Met alle clubs uit het betaalde voetbal er op afgedrukt. Van eredivisie tot en met tweede divisie. Met clubs met prachtige namen of legendarische afkortingen. GVAV, Fortuna Vlaardingen, Limburgia, v.v. Zwartemeer, ik noem er maar een paar.

Prachtige kleurenplaten waar mijn vader mij steeds weer blij mee maakte. Hij was vrachtwagenchauffeur en ik voetbalgek. Dat was de ideale combinatie om al die platen te bemachtigen. En dat deed ik ook. Ik was ook net zo gek op de platen, wij noemden het nooit foto’s, van clubs uit de tweede divisie dan die van de topclubs. Iedereen had Ajax, Feyenoord, ADO en Sparta, de grote clubs. Dan was het juist leuk als je Hermes DVS, HVC en Wilhelmina had. Het is precies zoals het mij nu afgaat in mijn voetbalreizen. Ik maak er jaarlijks meerderen. Maar waar iedereen naar Barca, Real, Arsenal of Manchester reist vind ik het ondertussen net zo leuk om bij Preussen Munster, Tranmere Rovers, Berchem Sport of Getafe te zitten. Het is min of meer de basis van de lol die ik heb in mijn verslaglegging van wedstrijden als Kozakken Boys – Katwijk, Lisse – DVS ’33 en Excelsior Maassluis – BVV Barendrecht. Relatief kleine clubs maar o zo sfeervol.

Maar goed, die Esso platen. Ik had ze allemaal als kind en al kijkend daarnaar fantaseerde ik hoe de sportparken waar zij speelden er dan uitzagen. Meestal kwam ik er achter dat fantasie en werkelijkheid mijlen ver uit elkaar lagen. Ik keek altijd in kranten naar foto’s, vooral op maandag, in een poging iets van het stadion te zien. Om mijn fantasie en de werkelijkheid dichter bij elkaar te brengen.

Ik was bijzonder boos en teleurgesteld toen ik er achter kwam dat de KNVB besloot na het seizoen 70/71 de tweede divisie op te heffen. Men vond dat er te veel Bvo’s waren en aan de hand van het aantal toeschouwers over de laatste vijf seizoenen werden 11 van de 17 clubs uit de tweede divisie terug gezet naar het amateurvoetbal. Onder hen prachtige namen als SC Gooiland, SC Drente, Zaansche Football Club, en de Baronie. Ik ben die clubs, voor zover ze daadwerkelijk bleven bestaan, altijd blijven volgen. Vanwege die platen. Ook al die jaren tussen toen en nu bleef het altijd weer een beetje pijnlijk als er weer een club om viel. Zoals bijvoorbeeld SC Veendam en FC Wageningen. En ondanks het feit dat ik nu 63 jaar ben ben ik er trots op dat ik mijn afscheid als scheidsrechter mocht vieren op de Wageningse Berg. In dat vervallen maar verschrikkelijk mooie restant van een stadion waar nu nog steeds mensen voor vechten. Waar beetje bij beetje aan wordt gewerkt om het vooral maar te behouden. Wat mij betreft zou het als werelderfgoed moeten worden aangemerkt.

Vorige week schrok ik weer eens flink. Ik las de website van voetbalclub de Baronie. Gewoon vanwege wat ik hier boven beschrijf. Wat mij niet bekend was is dat De Baronie uit Breda een aantal jaren in een soort coma heeft gelegen. Er was nauwelijks bestuur, laat staan sturing bij de club. En ook was er als gevolg daarvan veel te weinig aanwas aan sponsors en vrijwilligers. De club liep ver in de rode cijfers en niemand deed er in feite wat aan. De club heeft een prachtige accommodatie, de Blauwe Kei, een sfeervol clubhuis, een mooie klassieke tribune langs het veld en het is ook sfeervol in een woonwijk gelegen. Maar als niemand meer iets doet dan houdt het op. Na jaren van geen beleid is er nu alsnog een groep mensen opgestaan die onder leiding van voorzitter Stan Gielen is gaan vechten voor het voortbestaan van de Baronie. Eén van mijn favorieten van mijn voetbalplaten. De groen/witten die van ’55 tot ’71 betaald voetbal speelden, daarna twee maal algeheel amateurkampioen van Nederland werden en nu koploper in de hoofdklasse B zondag zijn. De club uit Breda die van oudsher als “net” bekend stond, maar die nu naast Wouter, Sander en Jens ook Moustafa en Nazir in de selectie heeft. Die club heeft een ambitieus doel gesteld. Het heeft om te overleven binnen ruim honderd dagen zo’n 50.000 euro nodig. En doet daarvoor aan crowdfunding. Om de 1500 leden die de club heeft toch bij elkaar te houden. Afgelopen avond, dinsdag 12 februari,

stond de teller na amper een week op 7270 euro. Een fraaie score na enkele dagen. Maar het gat is nog groot.

Stel u was ooit supporter of speler van een club als de Baronie. Bijvoorbeeld van Velox, de Volewijckers of Holland Sport. U weet dan hoe pijnlijk het is als uw club omvalt. Of moet fuseren. Misschien vindt u het dan wel leuk om mee te helpen de Baronie te redden. Ook als u niet in Breda woont. Maar gewoon omdat u als voetballiefhebber niet graag nog meer moois kapot ziet gaan. Zie de website van de Baronie om de club verder te helpen.

Help, red mijn Essoplaat !

Theo Uphus, voetbalprof.com

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!