WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Theo’s column: De drie wijzen uit het oosten!

Barry / Interviews en columns / 1 jaar geleden

We zitten midden in de periode waarin we overal extra vrije dagen krijgen vanwege diverse Christelijke feesten. Pasen, pinksteren. Hemelvaart, en Koning Willem Alexander doet nog een vrije dag in het zakje. Vooral fijn in combinatie met mooi weer.

Ik moest aan een Christelijke drie-eenheid denken vanmorgen. De drie wijzen uit het oosten. Ik zal u vertellen hoe ik daar aan kwam.

Uit een niet zo ver verleden kennen wij allen de narcisten die met veel luchtfietserij hun clubs naar grote hoogten brachten om er daarna met een enorme klap weer vandaan naar beneden te donderen.

Vaak was het een combinatie van veel te optimistisch rekenen, de boel een beetje bedonderen, of een beetje meer, woekeren met financien, noem maar op.

Wij allen kennen uit een ver verleden de voorzitter van FC Groningen, Renze de Vries, die dat deed. Later Dirk Scheringa bij AZ en vervolgens ook Joop Munsterman bij FC Twente. Intelligente of slimme mensen met een gladde babbel en niet te beroerd om voor het grote doel een aantal mensen de nek om te draaien. Hetgeen ook geschiedde.

Toch is er voor ons; liefhebbers van het top amateurvoetbal, geen gemakkelijker slachtoffer te vinden dan Achilles ’29. Want wees eerlijk, nou ja, niet iedereen dan, het is me daar toch een bende geworden de laatste jaren. Ik schraap zelfs na een nacht verschrikkelijk doorhalen nog moeiteloos een handvol incidenten van de club bij elkaar. Een in Brazilie verloren gegane lening van 5 miljoen, een kutkeeper die wordt beoordeeld door een kutkrant, financiele stukken die duister blijven voor de KNVB en dus puntenmindering, een eerste team dat drie keer op rij degradeert, een “belofteteam” dat in 18 wedstrijden tot 140 tegendoelpunten komt, een faillietverklaring, beslaglegging door de curator op de accommodatie, een TD die wordt beschuldigd van uitbuiting van voetballers een voorzitter die afzwaait en zijn meedenkende zuster op zijn plaats zet.

Echt waar, ik wil het niet al te belachelijk maken, maar als ik aan Achilles 29 denk dan denk ik vaak: “dat is de club van Henkie, Frenkie en Meedenkie.”. Clubbesturen van tegenstanders doen vanuit hun fatsoen wat ze bij ieder clubbestuur doen dat bij hun te gast is, een goed gastheer zijn. Maar ik zie ze denken als Henkie, Frenkie en Meedenkie langskomen. Ze zijn de melaatsen van het huidige topamateurvoetbal.

Wat wil ik hier nou allemaal mee zeggen ?

Nou dit: op amper 10 kilometer hemelsbreed van de Heikant bevindt zich een andere club in problemen, JVC Cuyk. De club heeft sinds kort een nieuwe sponsor. Het faciliteren van een team dat op top amateurniveau mee wil is waarachtig het runnen van een bedrijf waarin tonnen omgaan. Je hebt niet alleen te maken met vergoedingen aan spelers, maar je onderhoudt ook nog een complete staf, maakt verre busreizen inclusief onkosten onderweg, je hebt kortom een flinke business te runnen. En daar ben je dan als bestuur eindverantwoordelijk voor.

Ik begrijp die bestuursleden zo goed omdat om hen heen de scenario’s voor het oprapen liggen van hoe je niet wilt eindigen met je club. Achilles ’29 is daarbij natuurlijk horror, maar ook in Lienden ging het nog maar net goed en is de vraag, voor hoe lang nog ? En hoe blij zijn de investeerders van de laatste jaren, Nico van Wagenvoort en Adrie Timmers nu nog met hun investeringen in die tijd ?

Het bestuur van JVC koos niet voor het hoogst haalbare met haar A selectie, maar voor die veertig andere elftallen die graag nog jaren in actie willen komen voor de club. Het is me bekend dat er ook nu bij sommige clubs in de regio achter de hand wordt gelachen om wat er bij JVC Cuyk gebeurt. Maar ook die emotie staat de club niet in de weg bij het nemen van het juiste besluit.

De 3 wijzen uit het oosten zijn wat mij betreft Ton van Elk de Freese, Sjaak Wellesen en Jacques Arts, het dagelijks bestuur van JVC Cuyk.

Gedragen door een hele wijze vergadering afgelopen maandag.

Had ik een petje op dan ging die nu even af.

Theo Uphus, voetbalprof.com

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!