WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Theo’s column: De profielschets

Barry Joren / Interviews en columns / 2 jaar geleden

Ergens in de krochten van de Kuip zit hij. De tekenaar van de profielschets. De technisch directeur, die te horen kreeg dat zijn huidige trainer/coach toe is aan een nieuwe uitdaging. De sympathieke ex topvoetballer die als eerste grote klus als trainer terecht kon bij zijn grote liefde Feyenoord. Maar daar nu dus klaar mee is.

Het was niet alleen zo dat van Bronkhorst toe was aan iets nieuws, ook Feyenoord is toe aan iets nieuws. Want het team is dit seizoen in niets vooruit gekomen. Geen prijs, geen toenadering op de ranglijst richting Ajax en PSV en nauwelijks een speler die qua transferwaarde gestegen is. En er was ook maar één speler waar je voor naar het stadion ging. Maar die geeft er binnenkort ook de brui aan.

En dus was er de profielschets. En waarvan we ineens vorige maand hoorden dat Dick Advocaat daar perfect in paste. De oude rot in het vak. Niet eens een absolute topspeler, want van het niveau ADO, Sparta, Utrecht FCVVV en Chicago Sting. Maar wel met een geweldige staat van dienst als trainer bij o.m. PSV, Zenith St Petersburg, Glasgow Rangers, Borussia Monchen Gladbach, Feyenoord, Oranje en Rusland. Dan heb je in de absolute top gewerkt.

Helaas, de beoogde aanstelling van “Dickie” kwam er niet. Er werd hem iets te veel gemord door de achterban van de Rotterdammers en daar had hij geen zin meer in. Vanuit de bestuurskamer klonk nog heel even de ongeloofwaardige mare dat Advocaat niet eens was benaderd, maar toen de pers dat fabeltje neer sabelde bleef het even stil in de Kuip. En ging de zoektocht verder met de profielschets in de hand.

We zijn nu een aantal weken verder en wat lees ik vandaag op alle relevante websites ?

Feyenoord heeft nu Jaap Stam benaderd voor de functie die van Bronkhorst achter laat.

Jaap Stam ? Dat is een ex voetballer die in de absolute top speelde. Bij PSV, Lazio Roma, AC Milan, Manchester United , Ajax en het Nederlands elftal. Als trainer deed hij tot nu toe minder indrukwekkende zaken. Hij was assistent bij Zwolle en Ajax, deed 98 wedstrijden als hoofdcoach bij Reading, alwaar hij maart vorig jaar werd ontslagen wegens tegenvallende resultaten en loopt nu een paar weken in Zwolle als opvolger van van ’t Schip. Dit alles zeg ik zonder daar iets van te vinden.

Waar vind ik dan wel wat van ?

Wel, ik begrijp niet zo goed wat er met die profielschets is gebeurd. Waar, als je Advocaat wilt halen, toch in moet staan dat het een internationaal gelouterde coach is waar ook om die reden binnen de club en al zeker de selectie het nodige respect voor is en die door geheel Europa om die reden bekend staat. Maar waar even later dan schijnbaar weer in moet staan dat dat laatste helemaal niet nodig is als de toekomstig trainer dan maar zelf in de internationale top heeft gespeeld. Ik vind het nogal een ommezwaai die ik vanwege de profielschets ook niet begrijp. Wat wil je nou voor coach, een ervaren of niet ?

Wat ik eigenlijk denk ?

Die van Geel die gooit eerst een zooi lijntjes uit naar wat hij potentiele kandidaten noemt en als hij er eentje benaderd heeft en het lijkt wat te worden dan gaat hij zijn profielschets maken. En verdomd, dat past altijd. Dus volgende week van Geel in de pers: “Jaap past perfect in onze profielschets !”

Mooi he zo’n profielschets ?

Theo Uphus, voetbalprof.com

 

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!