WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Theo’s column: Doe toch normaal!!

Barry / Interviews en columns / 1 jaar geleden

Ik was afgelopen weekend aanwezig bij de topwedstrijd in de derde divisie zaterdag tussen DVS ’33 (Ermelo) en Quick Boys (Katwijk). Twee aantrekkelijke teams met aanvallende intenties, prachtige aanvallers ook om die intenties waar te maken.

In de onderlinge confrontatie lukte dat wat beter bij de thuisclub dan bij Quick Boys, dat een week eerder ook al werd afgetroefd door Hoek, dat ook meedoet in de top van de derde divisie zaterdag. Hoek sloeg op een totaal andere manier toe dan DVS ’33. De Zeeuwen maakten twee uitstekende doelpunten uit standaard situaties. De mee opgekomen centrale verdedigers scoorden en wisten na de pauze de aanvalsdrift van Quick Boys te beteugelen. DVS ’33 was voor de pauze dodelijk met snelle aanvallen die door de aanvallers knap werden afgemaakt. Heel ander voetbal maar twee keer verloor Quick Boys.

Wat bleef bij mij het langst hangen ?

Ik sprak er twee keer over met Derek van der Plas, die niet te benijden was dat hij net in deze wedstrijden Erik Assink mocht/moest vervangen. Hoek en DVS ’33 speelden slim en de aanvallers van Quick Boys gaven ook niet echt thuis. Van der Plas had logische opstellingen, veel blessures en voerde logische wissels door. Ik zag ook zijn aanwijzingen tijdens de 2 wedstrijden en ook daar begreep ik alles van. Van der Plas viel mijns inziens niets te verwijten.

Het was ook niet dat wat bij mij het meest bij mij bleef hangen. Het was het gedrag van enkelen en hoe daar dan mee werd omgegaan. Een beetje lacherig, ook door de omroeper. Wat ik niet snapte.

In de thuiswedstrijd van de Katwijkers op het prachtige sportpark Nieuw Zuid was er een moment dat de scheidsrechter Hensgens de wedstrijd stillegde omdat er vanuit het “fanatieke deel” van de supporters zaken naar spelers van Hoek werden gegooid. Omdat ze het kennelijk niet eens waren met de manier waarop spelers van Hoek hun voorsprong verdedigden.

Afgelopen zaterdag was de grensrechter die verantwoordelijk was voor het afkeuren van het doelpunt van van Nieuwkerk weer het mikpunt van andermaal Quick Boys supporters. De man werd niet geraakt en dat lijkt mij voor Quick Boys als club een goede zaak. Want wat gebeurt er als een van die gasten nu eens wel echt iemand raakt ? Met een aansteker of andere rommel die wel pijnlijk kan zijn als het maar hard genoeg het veld in wordt gegooid ? Iemand bij DVS ’33 vertrouwde mij toe dat dat gedrag “gebruikelijk” is bij een deel van de supporters van Quick Boys. Dat verbaast mij omdat er nog nooit iets over gezegd is. Is iedereen dan blind en doof ? Doen we allemaal net of we gek zijn en gaan we verbaasd doen als er een keer iemand een aansteker tegen zijn hoofd krijgt gegooid ? Gaat een bestuur dan roepen: “Hoe kan dat nou ? Nog nooit gezien bij ons ?”

Bij HSV Hoek gebeurde ook zo iets raars. Een klein deel van de supporters, wellicht gezamenlijk één hersencel delend, meende oerwoudgeluiden te moeten maken als een van de donkere spelers van DOVO aan de bal kwam. Joshua Patrick wil er liever geen aandacht aan schenken. Dat is wellicht logisch omdat je het zo klein kunt houden. Sorry Joshua, maar ik hang het aan de grote bel. Want ik vraag mij af waarom het bestuur, stewards of andere verantwoordelijken niet onmiddellijk en hard hebben ingegrepen toen dat een aanvang nam. Waarom moest de scheids de wedstrijd stilleggen en er overleg komen alvorens de wedstrijd kon worden hervat zonder die achterlijke geluiden ? Moet Gert Kruys eerst echt een keer weglopen met heel zijn team ? Ik begrijp best dat je niet overal tegelijk kunt zijn, ook niet als bestuur of andere verantwoordelijke. Maar misschien wordt het wel eens tijd dat besturen van clubs de rotte appelen binnen de club er uit zetten. En niet voor een maand, maar voor goed. Want zij weten heus wel en donders goed wie het zijn die steeds weer zo bezig zijn. Stop eens met het schrijven van ellenlange rapporten en voorschriften over normen en waarden binnen je club. Ga er eens wat van toepassen.

Theo Uphus, voetbalprof.com

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!