Nieuws over Persoonlijke interviews
/ 16 aug 2017 / Persoonlijke interviews

THEO'S COLUMN: PETER BOSZ EN HET KROMME GEWETEN

Peter Bosz, de huidige trainer/coach van Borussia Dortmund roept bij mensen nogal verschillende emoties op. De een vindt hem een intelligente man, de ander vindt hem onbetrouwbaar of slim. Ik hoorde onlangs het woord “gladjakker” vallen toen het over Bosz ging. Ik kan al die verschillende typeringen wel begrijpen. Dat komt denk ik omdat hij om de duvel niet dom is, het ook allemaal prachtig onder woorden kan brengen, maar vooral ook heel goed op zijn eigen winkeltje past.

Bosz heeft van jongs af aan gezorgd dat de clubs waarvoor hij speelde niet te veel invloed op zijn besluiten kon krijgen. Zou hij weg willen dan moest hij ook weg kunnen. En dus had hij al op 18 jarige leeftijd een conflict met Vitesse, dat hem een contract voorlegde en waarin Bosz een clausule wilde met een transferbedrag van 25.000 gulden. Vitesse en Bosz gaven geen van beiden toe. Toen Bosz later alsnog eenzelfde bedrag in zijn contract had staan mobiliseerde hij familie en vrienden om zichzelf vrij te kopen en naar RKC te verkassen. Drie jaar later kon hij transfervrij naar Toulon, waar een clausule hem andermaal redde nadat de Franse variant van de FIOD malversaties ontdekte bij de club. Bosz had gezorgd dat hij via zijn contract de enige speler was die onmiddellijk kon vertrekken.
Hij speelde vervolgens drie jaren in de Kuip, waarbij hij tijdens de contractonderhandelingen uitging van transfervrij zijn na afloop daarvan op grond van leeftijd. Bosz kon vervolgens nog eens leuk cashen vanwege zijn transfervrije status door telkens eenjarige contracten te tekenen bij o.m. JEF United in Japan en het Duitse Hansa Rostock.

In november 1999 hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen en trok het trainingspak aan. Hij begon bij AGOVV, daar waar hij ook een deel van zijn jeugdtijd door bracht.  Via o.m. de Graafschap, Heracles en Feijenoord (TD) kwam hij weer bij Vitesse uit. Daar werd zijn oraganisatietalent en visie geroemd. Toen de zoon van zijn grote voorbeeld Johan Cruijff hem benaderde voor de functie trainer/coach bij Maccabi Tel Aviv was Bosz echter ineens vertrokken. Dat de kassa ineens harder ging rinkelen was wel mooi. Zo goed als dat dit ook weer het geval was toen Marc Overmars een opvolger zocht voor Frank de Boer. Bosz behaalde weliswaar niet de wel verwachtte titel in eigen land, maar vond zichzelf na twee geweldige wedstrijden in Amsterdam en twee wedstrijden billenknijpen in Lyon en Gelsenkirchen ineens terug in de finale van de Europa League. Geen succes, toch succes. Michael Zorc zocht een opvolger voor Thomas Tuchel, wiens aanwezigheid in Dortmund niet meer op prijs werd gesteld. Hij benaderde Bosz en hield hem een worst van 3 a 4 miljoen per jaar voor. Ineens hoefde er geen “werk te worden afgemaakt” in Amsterdam. Een voor zijn doen zwak verweer luidde: “Er was verschil in visie met een aantal andere mensen in de leiding van Ajax”. Die andere mensen begrijpen die mening nu nog niet.

Bosz dus naar Dortmund. Maar nog voor daar een bal heeft gerold doet zich een hevig probleem voor dat voor hem wel heel herkenbaar moet zijn. Bosz wil een hecht team smeden, want daar haalt hij succes uit en daar wordt hij voor betaald. Maar enkelen binnen dit team hebben een andere agenda.

Ousmane Dembele, de 20 jarige Malinees die vorig jaar een 5 jarig contract tekende bij geel/zwart en waarvoor Stade Rennais 5 miljoen ontving wil nu al weer weg. En wel naar Barcelona, dat al een bod van 100 miljoen uitbracht.
Dembele gooide vorige week de kont tegen de krib en bleef weg van een training. Directe schorsing door Zorc/Bosz volgde onmiddellijk. De clubs schijnen nu nog te steggelen over de “bonussen” die Dortmund nog bedingt. Duidelijk is dat Dembele, aangezwengeld door een hijgerige zaakwaarnemer en de club Barcelona met zijn houding druk doende is zich onmogelijk te maken in Dortmund, zodat de transfer min of meer door de Dortmunder strot wordt gedrukt.

Dan is er nog een aanvaller in Dortmund die het spel op de wagen heeft gegooid. Pierre-Emerick Aubemayang kwam in 2007 in de jeugdacademie van AC Milan terecht. Hij haalde nooit het A team. Hij werd in Frankrijk gestald, bij Dyon, Lille, AS Monaco en Saint Etienne. De laatste nam hem in 2011 voor 1,5 miljoen over om hem in 2013 voor 11 miljoen te verkopen aan Dortmund. Naar het schijnt zijn er nu hevige liefdesverklaringen over en weer gaande tussen Aubemayang en “”jeugdiefde” AC Milan. En dus verdween de speler zondag j.l. plotseling van de training.

Ziek…..

Ook Aubameyang gaat dus een vertrek forceren. Gaat dat niet vlot lukken dan zal hij wel ziek blijven.
En zit Bosz te kijken met spelers die niet vast willen liggen bij zijn club. Maar die eerder wel een heel vet contract bij diezelfde club tekenden omdat ze daar heel veel wijzer van werden.

Ze hebben echter één ding niet gedaan wat hun trainer wel deed. Ook al vecht diezelfde Bosz nu juist voor het tegenovergestelde belang.

Een clausule laten opnemen die hen de vrijheid geeft om zelf uit te maken voor welke club ze spelen…..

home
Gerelateerd nieuws
Social media
Snel nieuws