WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Theo’s column: Rabobank heeft een kluit boter op haar hoofd.

Barry / Interviews en columns / 11 maanden geleden

De Rabobank heeft afgelopen dinsdag via het NRC Handelsblad een bom geworpen op het betaalde voetbal. Ineens mochten de bestuursleden van de BVO’s in ons land lezen dat de bank niet meer betaald voetbal clubs als klant wenst dan het nu al heeft. Want, zo viel er te lezen, BVO’s zijn klanten met een verhoogd integriteitsrisico. Dit laatste was de Rabobank ingefluisterd door de Nederlandse Bank.

Praktisch gesproken: de kans op witwassen van zwart geld is bij clubs uit het betaalde voetbal een groter risico dan elders in de maatschappij.

Hier en daar brak wat paniek uit. Zo gingen een aantal bestuursleden van clubs deze week direct het gesprek aan met hun huisbankier, de Rabobank. Maar die stelde de klanten gerust. Clubs die al klant waren zouden dat blijven. Niks aan de hand, zo zou je denken.

Maar de Rabobank heeft de bedrijfstak natuurlijk wel besmeurd met deze actie. En dat terwijl de Rabobank niet minder dan 80 % van de clubs als klant heeft. Dat de bank de clubs nog wel steeds sponsort en gebruikt voor haar zakelijke relaties doet daar niets aan af.

De KNVB is ook absoluut niet blij met deze actie van de Rabobank. Want ondernomen zonder enig vooroverleg. Namens de werkgeversorganisatie Federatie Betaald Voetbal is Serge Rossmeisl dan ook duidelijk. Terecht geeft hij aan dat het de KNVB zelf is geweest die de overname van FC Den Bosch door Kakhi Jordania heeft tegengehouden vanwege onduidelijkheid over de herkomst van zijn fortuin. Met andere woorden: de bond is zelf regulerend bezig. De Rabobank heeft echter duidelijk gesproken. FC Den Bosch staat op de zwarte lijst. En Roda JC ook. Zodra er geld binnen komt via de Mexicaan Mauricio de la Vega, een beoogd investeerder, blokkeert de Rabobank de betreffende rekening.

Bij veel clubs gingen na het bericht zoals geschreven in het NRC de alarmbellen af. Dit was volkomen nieuw voor alle clubs. Er was geen enkel overleg over geweest en het stond ineens in de krant. Als een voldongen feit. Meerdere bestuursleden belden licht panisch hoe het met hun relatie met de bank zat.

Uiteindelijk is het natuurlijk om te janken wat ze bij de Rabobank hebben verzonnen. Ze hebben niet eens de moeite genomen om degenen om wie het gaat fatsoenlijk in te lichten. Ze hebben de goedkope truc uitgehaald via de media duidelijk te maken dat ze Roomser zijn dan de Paus. En ja, dan moet ik toch weer even denken aan de bankencrisis van de laatste tien jaar. Waarin bleek dat zo ongeveer alle banken zich bezig hadden gehouden met activiteiten die het woord “crimineel” nauwelijks konden ontlopen.

Banken hebben de afgelopen jaren een enorme puinhoop van hun branche gemaakt. Zodanig dat geen mens meer blij is met het bestaan van banken. Samen met verzekeringsmaatschappijen zijn zij een luis in de pels van onze maatschappij. Maar ze hebben een ongelofelijke kluit boter op hun hoofd. En doen nu net of zij het geweten van u en ik zijn.

Theo Uphus, voetbalprof.com

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!