Nieuws over Geen categorie
/ 06 dec 2017 / Geen categorie

Theo's column: Het Strahov stadion

Afgelopen weekend bezocht ik een viertal voetbalwedstrijden in Tsjechie. Ik was op bezoek bij Slavia, Dukla en Sparta Praag en deed daar tussendoor Victoria Plzen aan.  In de tussenliggende tijd bezocht ik ook nog de stadions van Bohemians 1905 en het Strahov stadion. Dat laatste stadion zal de lezer wellicht helemaal niets zeggen. En dat is begrijpelijk, want het is geen voetbalstadion.  Wij voetballiefhebbers meten onszelf soms iets te veel belang toe. Als we het hebben over “het grootste stadion ter wereld” gaan de gedachten al gauw uit naar Camp Nou (Barcelona), Wembley (Londen), het Azteken (Mexico City) of het Maracanastadion (Rio de Janeiro).

De werkelijkheid is dat als je een top 25 van grootste stadions ter wereld samenstelt er maar heel weinig echte voetbalstadions in voorkomen. Liefst 14 van die 25 staan in de VS en worden gebruikt voor typisch Amerikaanse sporten als honkbal en American Football.
Het grootste stadion waarin wordt gevoetbald is het Azteken, (cap. 105.000) dat in bovengenoemde lijst pas op de 6e plaats terug is te vinden. Camp Nou volgt op een 13e plaats als tweede voetbalstadion, (cap. 98.000.) Wij voetballiefhebbers beschouwen dat als groot. Dat is het ook, maar het gaat ineens meevallen als je in het Strahov stadion in Praag staat. Het stadion heeft een officiele capaciteit van 220.000. Er liggen zes voetbalvelden en twee futsalvelden in. Daarnaast een atletiekbaan, kleedkamers, kantine en tegenwoordig ook een sporthal die door Sparta Praag voor trainingen wordt gebruikt in de koude periodes.

Het stadion is gebouwd in 1926 op initiatief van de communistische Partij in toenmalig Tsjecho Slowakije, die er de “Spartakiades” in wilde organiseren. Het stadion is daar ook jaren voor gebruikt, is meerdere malen aangepast en verbouwd aan de moderne eisen van de tijd  maar is nu ondertussen ingehaald door de nieuwe omstandigheden in het land. Het is in zwaar vervallen toestand. De overheid ziet er geen been in om het op te knappen, want dat zou een miljoenenproject worden. Men bouwt voor dat geld liever huizen, wegen of fabrieken of koopt er helikopters of vliegtuigen voor. Daarom raakt het Strahov stadion steeds meer in verval. Toen ik midden in die gigantische kolos stond werd ik nog kleiner dan ik al ben. En stil………………………………….

Ik moest denken aan een gigantische bultrug. Maar dan wel een die is aangespoeld bij Kijkduin……..

Theo, voetbalprof.com

home
Gerelateerd nieuws
Social media
Snel nieuws