WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

VROUWENVOETBAL IS EEN ANDERE TAK VAN SPORT!

Barry / Oranje / 3 jaar geleden

De Oranjeleeuwinnen doen het uitstekend op het EK in eigen land. Drie wedstrijden gespeeld, alle drie gewonnen. Maar liefst 2,4 miljoen TV kijkers hebben gezien hoe de dames de Belgen versloegen en de kwartfinale bereikten en ik was daar een van. Bij de penalty en het daaropvolgende doelpunt betrapte ik mezelf dat ik juichte. Weliswaar was het een klein kreetje van Yesss, maar het deed iets met me, en dat viel me op. Waarom? Omdat ik Nederlander ben en een sportfanaat.

Ja, ik ben een sportfanaat en ik juich oprecht als er met een landgenoot iets moois gebeurt. Als een speler, sportman of sportvrouw, iets moois bereikt op een groot toernooi of evenement dan word ik blij. Ik ben niet zo van het wielrennen maar elk jaar kijk ik de Tour. Dat vind ik spannend en mooi, rustgevend en fijn. En als er dan een Nederlander vooraan rijd dan hoop ik dat hij dat volhoudt tot aan de finish zoals Mollema en Groenewegen dat hebben gedaan. De Giro keek ik nooit. Waarschijnlijk omdat er minder aandacht voor was, maar toen ik hoorde dat Tom in het rose reed ben ik het gaan volgen en met alle plezier. Wat een prachtige prestatie, en ik trapte gewoon mee op de bank. Een aantal jaren geleden zat ik met de ene hand voor mijn gezicht en mijn andere hand op mijn schouder mee te schieten met het boogschieten op de Olympische Spelen. Vergeef me dat ik zijn naam kwijt ben en dat ik het daarna nooit meer gevolgd heb maar die dagen, toen hij verder en verder in het toernooi kwam, heb ik elke dag gekeken hoe laat hij moest. Want een plak op de spelen voor ons kleine kikkerlandje is toch prachtig?

En precies dit is de reden dat ik nu ook kijk naar het damesvoetbal. Hierom wil en hoop ik dat deze leeuwinnen verder en verder komen en misschien wel Europees kampioen worden. Maar laten we alsjeblieft nu ophouden met het vergelijken van het mannen en vrouwenvoetbal. Laten we stoppen met het in de hemel prijzen van het niveau en daarna weer het juist niet mogen vergelijken. Het lijkt wel of heel Nederland over je heen valt als je zegt dat het niveau van damesvoetbal gewoon ronduit slecht is. Je mag het gewoon niet zeggen want je neus word er bijna af gebeten. Wat is dat nou voor onzin allemaal? De ene dag worden mensen helemaal gek als er word gezegd dat de best betaalde Nederlandse dame twee ton verdiend, want dan zou het in vergelijking veel te weinig zijn, en de andere dag mag je de dames en de mannen niet vergelijken want het is gewoon een andere tak van sport. Ja, wat willen we nou?

Ik vind het prima dat er vrouwenvoetbal is. Ik zie het inderdaad ook als een andere tak van sport. Ik zie het als Nederlanders die met hun sport meedoen op een groot toernooi en daar misschien wel een prijs in de wacht gaan slepen. Ik zal dan ook trots op ze zijn, en ik blijf het ook volgen. Maar ik volg het wel zoals ik een wedstrijd op het veld van een vijfdeklasser in de mannencompetitie bekijk. Dat geeft niet, dit is het toppunt waar onze Nederlandse dames nu op spelen. Maar alsjeblieft, doe nou niet alsof de dames het voetbal bijna hebben uitgevonden. Het is zoals gezegd een hele andere tak van sport. De motoriek die de dames hebben bij dit spelletje klopt gewoon (nog) niet. Daar is veel training voor nodig en zelfs dan geloof ik niet dat het hetzelfde kan worden. Fysiek is dat naar mijn mening niet te doen. Een dame en een heer lopen en bewegen gewoon niet hetzelfde. Nu niet, nooit niet. De kracht die een man in de vijfde klasse van de KNVB heeft hebben de vrouwen nog niet op top niveau. Hierdoor word het spelletje gewoon anders. Het is anders kijken maar ook anders benaderen. En als je mannenvoetbal gewend bent dan ziet het damesvoetbal er gewoon niet uit. Maar iedereen spreekt zichzelf tegen. Vandaag zie ik op Twitter voorbij komen: “Aan de actie van Lieke Martens kunnen veel spelers uit de Jupiler League nog wel een puntje zuigen.” Ja, dat zal. Maar over de fouten en vreemd balverlies de hele wedstrijd van onze dames word bijna niet gesproken. Dan word er gezegd “oh jammer, nou ja kop op joh.” Maar zo werkt dat natuurlijk niet. Als je mee wilt doen in een discussie moet je alles naast elkaar leggen en afwegen hoe iets precies zit. Nou…. voor mij is het zo dat ik dus kijk, dat ik observeer, en dat als ik het vergelijk met mannenvoetbal dat er geen beginnen aan is. Dat het verschrikkelijk is om te zien en dat ik me kapot erger aan de manier van lopen, passen, aannemen en draaien en het geven van voorzetten en de reacties daarop. Niemand valt elkaar aan, niemand trekt scheve gezichten. Als de bal drie meter over gaat dan klinkt er een golf van oehhhhhhsssssss door het stadion. Dat moet je dus niet doen als je het vergelijkt. Maar als een andere tak van sport….. prima.

Als ik het bekijk als een andere tak van sport en als chauvinist dan kijk ik de rest van het toernooi met plezier en hoop ik dat de dames een schitterend toernooi spelen en misschien wel Europees kampioen worden.

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!