WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Vuurwerk mag, mits er een vergunning is aangevraagd bij gemeente en KNVB

Barry / Tweede divisie / 6 maanden geleden

Omdat het bij ons klachten regende over het verbod op vuurwerk, de daarbij behorende boetes voor een aantal verenigingen en de verbazing dat er voorgaande aan de wedstrijden tussen AFC – IJsselmeervogels en AFC – Koninklijke HFC wel vuurwerk werd afgestoken en wij daar diverse vragen over kregen hebben wij informatie bij de KNVB opgevraagd. Tevens hebben wij gebeld met AFC hoe dit precies in zijn werk is gegaan. 

Vuurwerk is zoals onder beschreven altijd verboden mits daar door de betreffende vereniging een vergunning voor aan is gevraagd.

 

12. Vuurwerk

Het is verboden om voor, tijdens en na de wedstrijd vuurwerk af te steken. Onder vuurwerk wordt verstaan: alle producten, bestemd voor vermakelijkheidsdoeleinden, die met een ontstekingsmiddel, tot ontbranding kunnen worden gebracht. Ook fakkels en rookpotten vallen onder de noemer vuurwerk. De vereniging stelt alles in het werk om te voorkomen dat er vuurwerk wordt afgestoken voor, tijdens en na de wedstrijd. De thuisspelende vereniging maakt daarvoor voorafgaand aan de wedstrijd aan de supporters (bezoekers) duidelijk kenbaar dat het verboden is om vuurwerk af te steken. Indien er toch sprake is van het afsteken van vuurwerk, dan wordt hiervan aangifte gedaan bij de aanklager. Zowel de thuisspelende als de bezoekende vereniging kan in staat van beschuldiging worden gesteld. De door de vereniging aangestelde scheidsrechtersbegeleider stelt het arbitrale trio op de hoogte van de door de vereniging genomen maatregelen ter voorkoming van het afsteken van vuurwerk. De scheidsrechter mag geen toestemming verlenen voor het afsteken van vuurwerk.

Afwijkingen van voorgaande zijn alleen mogelijk, wanneer schriftelijke ontheffing is verleend door de gemeentelijke of provinciale overheid. De vereniging is verantwoordelijk voor het aanvragen van een ontheffing en maakt hiervan van te voren schriftelijk melding bij de KNVB.

Navraag bij Tweede Divisionist AFC Amsterdam leert ons dat de club voor elke thuiswedstrijd netjes een vergunning aanvraagt bij de gemeente Amsterdam, dus dat zij in geen geval de regels overtreden.

In een reactie laat AFC weten: “Het vuurwerk wordt door een gereguleerd bedrijf opgezet. Voor de wedstrijd wordt het gebied afgezet zodat niemand in de buurt van het vuurwerk kan komen. Wij melden dit van tevoren bij de gemeente en de politie. Tevens berichten wij de KNVB over onze sfeeracties en die geeft het dan tijdig door aan de scheidsrechter. Onlangs is er een ambtenaar langs geweest om alles te controleren en wij, en de vuurwerkspecialist, voldeden aan alle eisen.” 

WIJ SCHRIJVEN ZOALS U HET BELEEFT!